Lykopen

Popis: Lykopen patří mezi červeně zbarvené karotenoidy. Bývá spojován se zdravím srdce, kostí a prevencí rakoviny zejména prostaty a žaludku. Je to silný antioxidant. Pravidelnou konzumací plodů obsahující lycopen dochází ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření. Nedávné studie ukázaly, že jeho fyziologické funkce jsou mnohem vyšší. Rozptyluje působení volných radikálů, oddaluje sportovní únavu a přispívá k odstranění únavy po cvičení. Vědci také zjistili, že u kuřáků pozitivní vliv konzumace lykopenu mizí. Jeho největším zdrojem je rajčatová šťáva. Tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová. Při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je lépe absorbován v organismu. Dále se vyskytuje v šípcích, červených melounech, červených grapefruitech a guavě (guava je exotické ovoce hruškovitého tvaru). Často se vyskytuje v povrchových vrstvách plodů.

DDD není známá. Jednoduše řečeno, pro získání doporučené denní dávky lykopenu je potřeba sníst jedno rajče denně, plátek melounu, nebo třeba 2 mrkve.