Med
Med je lepkavá zlatavá tekutina vytvářená včelami a dalším hmyzem. Včely sbírají nektar z květů nebo medovici od mšic, přetváří je na med a ten jim slouží jako zásobárna energie na zimu, kdy žádné květy nekvetou.
Med má vysokou hustotu a nízký obsah vody. Nemohou se v něm tedy množit bakterie ani plísně, a proto se nekazí ani když ho uchováváte při pokojové teplotě.
Med má antibakteriální a antiseptické účinky. Má nižší pH, je tedy kyselý. V lidovém léčitelství má dlouhou tradici. Byl přikládán na rány, které se lépe a rychleji hojily, podával se při bolestech v krku a nachlazení.
Kvalita medu je v ČR přísně kontrolována, kontrolou prochází jeho složení (falšování, přítomnost vody) a je testován i na přítomnost antibiotik.
Množství nutrientů na 100 g:
Kalorie (kcal) 304
Sodík 4 mg
Draslík 52 mg
Sacharidy 82 g
Vláknina 0,2 g
Cukr 82 g
Bílkoviny 0,3 g
Vitamín C 0,5 mg
Vápník 6 mg
Železo 0,4 mg
Hořčík 2 mg