Rajče

Popis: Obsahuje všechny čtyři karotenoidy (lykopen, lutein, alfa- a beta-karoten) důležité pro tělo. Všechny uvedené látky mohou působit individuálně, ale zároveň v synergii jako skupina, aby přinášely zdravotní přínos. Podstatné jsou antioxidační účinky rajčete, na kterých se podílí právě karotenoidy (nejvíce lykopen), ale také třeba vitamín C a E, které rajče také obsahuje. Z minerálů je nutno zmínit draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak. Vyšší konzumace rajčat obecně může působit preventivně před vznikem řady vážných onemocnění včetně ztráty kostní hmoty, rakoviny (prostaty, pankreatu), cukrovky, obezity, ledvinových kamenů, infarktu či mrtvice. Zvláštní přínos může mít konzumace rajčat pro muže. Lykopen přítomný v rajčatech totiž podporuje zdraví prostaty. Rajčata ale také povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech.