Rýžová mouka

Popis: Základní jídlo v jihovýchodní Asii, Japonsku a jižní Indii. Lehce stravitelná potravina, bohatá na bílkoviny, vyvolávající pocit nasycení. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro osoby s celiakií a pro bezlepkovou dietu. Jde tedy o vhodnou a zdravou náhradu za pšeničnou mouku. Získává se jak z bílé tak hnědé rýže.  Při nutnosti dodávat tělu více vlákniny, vitamínů a živin, jako je vápník a zinek je dobré přiklonit se k mouce z hnědé rýže, která je na ty složky bohatší. Hnědá rýžová mouka může pomoci i při hubnutí, právě díky vláknině navozuje pocity sytosti a snižuje hlad. Dále díky vyššímu obsahu vlákniny v dietě, prostřednictvím rýžové mouky, je možné snížit riziko vývoje některých zdravotních stavů, jako jsou divertikulární onemocnění (zánět střeva), onemocnění tlustého střeva, cukrovka typu 2 a hypertenze (vysoký krevní tlak).  Rýžová mouka je také dobrá pro kůži, pomáhá léčit pigmentaci i vrásky.