Steviol-glykosidy

Popis: Listy keříku Stevia rebaudiana zvaném též „the sweet herb of Paraguay“ obsahují více než 100 různých sloučenin, z nichž nejzajímavější jsou sladké látky steviosid, steviolbiosid a rebaudiosidy společně steviol-glykosidy. Steviol-glykosidy rozkládá střevní mikroflóra na steviol, který zpracují játra a z těla se vyloučí převážně močí. Steviosid, je 300krát sladší než sacharosa. Předností steviosidu je dále fakt, že není zdrojem energie organismu, není kariogenní (zubní kaz způsobující), mutagenní (způsobující genetické mutace) nebo teratogenní (způsobující vrozenou vývojovou vadu plodu), ale i to, že může být používán diabetiky a pacienty s fenylketonurií. Stévie má mimo sladivosti další pozitivní vlastnosti pro zdraví člověka, například: napomáhá regulaci bakterií v ústní dutině, čímž pomáhá proti karies – zubnímu kazu. Podporuje trávení, může snižovat tvorbu akné či snižovat chuť na alkoholické nápoje a tabák. Indiáni kmene Guaraní používají stévii k hojení ran nebo při vysokém krevním tlaku. Nebyly pozorovány žádné alergické reakce. EFSA stanovila přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol-glykosidy, vyjádřený jako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Hlavním světovým producentem je dnes Čína, která vyrábí ročně přes 12 tisíc tun.