Vitamin-b

Vitamíny skupiny B pomáhají oddálit stárnutí

Velká většina populace se zajímá o celkovou kondici, o to, jak udržet zdraví na co nejvyšší úrovni a co možná nejdelší dobu, a aspoň částečně tak oddálit postupné stárnutí a nebýt přinejmenším závislý na péči někoho jiného.

Vitamíny skupiny B pomáhají oddálit stárnutí

Mezi faktory, které se podepisují na rychlém stárnutí organismu, patří nevhodná strava plná chemických aditiv, nadměrný stres, nedostatečný pohyb a také nedostatek některých důležitých látek. Mezi ty nejdůležitější patří skupina vitamínů B, o kterých jsme psali už dříve.

Jejich význam je obrovský - svými vlastnostmi pomáhají tělu zvládat všechny náročné činnosti, bohužel však často trpíme jejich nízkou hladinou či dokonce vyloženě vitamínouvou podvýživou. Můžou za to nekvalitní a průmyslově zpracovávané potraviny, che

Vitamíny skupiny B v lidském těle

A o co konkrétně se "béčka" starají? Jsou kriticky důležité především pro mozek (dokonce jsou schopné zpomalit tzv. scvrkávání mozkové hmoty), imunitní i nervový systém, pokožku, oči, svaly, tvorbu tolika důležité životní energie, buněčný metabolismus apod.

Z provedených výzkumů vyšlo najevo, že vitamíny řady B jsou dokonce schopny bojovat s buněčným poškozením způsobeným všudypřítomným znečištěným ovzduším, které ovlivňuje nejenom naše plíce, ale i srdce i mozek (způsobuje i mutace genetické informace). V provedených studiích bylo zjištěno, že vysoké dávky vitamínů B dokázaly redukovat poškození genetické informace, pomoci ochránit mitochondriální DNA právě od škodlivých účinků způsobených toxickými látkami v ovzduší či pomoci při „opravě“ některých poškození na úrovni DNA.

Mezi běžné příznaky, které naznačují nedostatek některých vitamínů z této skupiny jsou např.:

  • celková slabost, pocit nulové energie průběhu dne
  • zapomnětlivost, nesoustředěnost, tzv. „zamlžená mysl“
  • výkyvy nálad, podrážděnost, bolesti hlavy
  • neschopnost klidného spánku
  • gastrointestinální problémy
  • svalová bolest, slabost
  • snadné tvoření modřin

Vitamíny B a jejich synergie

Vitamíny skupiny B působí společně (synergicky), vzájemně se podporují a pokud je hladina jednoho z těchto vitamínů nízká, projeví se to i na ostatních. Proto je lepší užívat vždy komplex těchto vitamínů než pouze jeden či druhý zvlášť, byť víme, který vitamín B je užitečný více či méně na danou problematiku. Na příklad pro mozek a tím i celou nervovou soustavu jsou kriticky důležité vitamíny B1, B3, B6, B12 a folát. Proto také když máme nedostatek těchto vitamínů, jako první bývá ovlivněna právě nervová soustava (tedy při nejlepším zhoršená paměť, zapomnětlivost, nesoustředěnost apod.).

Se synergickým působením je tomu tak stejně i v přírodě, kde se také nevyskytuje jen vitamín B5 nebo např. jen vitamín B12, ale obvykle více vitamínu najednou.

Důležité je také to, že B - vitamíny, stejně tak jako jiné vitamíny, jsou snadno znehodnoceny vysokou teplotou (tedy např. vařením), mnohdy světlem, přístupem vzduchu, vlhkosti či dlouhodobým skladováním.

Strava a suplementace

Komplex vitamínů B můžeme samozřejmě získat z potravin, tedy běžnou, vyváženou stravou. Roli zde ale hraje obrovské množství činitelů, které ovlivní vstřebatelnost a využitelnost těchto vitamínů tělem - gastrointestinální onemocnění, užívání léků, požívání nadměrné míry alkoholu, kávy, nekvalitní strava, různé dietní směry apod. Navíc obecně platí, že vstřebatelnost vitamínů skupiny B není dobrá. Přidá-li se navíc ještě některý ze zmíněných faktorů či jiný, problém může být na světě (a nedostatek se často neprojevuje hned).

V dnešní době, kdy kvalita potravin skutečně není vždy taková, jakou bychom si představovali, a čistota našeho životního prostředí také není zrovna na nejvyšší úrovni, je užívání kvalitního doplňku stravy B-komplexu velmi vhodné.

Je důležité přitom dbát na kvalitu daného suplementu, na poměrné zastoupení jednotlivých složek a čistotu celého produktu (myšleno bez přidaných aditiv, sladidel, lepidel apod., které by negativně ovlivnily využitelnost). Suplement, který si zakoupíte by měl mít garantovat kvalitu a především uvedený zdroj použitých surovin.

Zdroje:

Autorka článku: Mgr.Monika Musilová

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0891988704272308

http://ajcn.nutrition.org/content/89/2/693S.full.pdf+html

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

http://products.mercola.com/vitamin-b/?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=dpe&utm_campaign=20170727Z1_UCM&et_cid=DM152250&et_rid=2095215813