Filozofie

 /

Kalendář příspěvků
Říjen 2017
Po Út St Čt So Ne
« Zář    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Jak přirozeně snížit krevní tlak

Během posledních 20 let bylo publikováno mnoho studií, z nichž vyšlo najevo, že většina obyvatel ekonomicky vyspělých zemí má výšený krevní tlak. [1] Na vině je především úbytek pohybu, sedavá zaměstnání, nezdravá strava a vzrůstající stres. Na celém světě jsou pak miliony lidí trpících vysokým krevním tlakem nebo hypertenzí – od roku 2008 se celosvětově vyskytuje zvýšený krevní tlak přibližně u 40 % dospělých starších 25 let. [2] Pokud se tento stav v těle vyskytuje dlouhodobě, může dojít ke zdravotním komplikacím.

Krevní tlak se dělí na systolický a diastolický. Systolický představuje sílu tlaku krve, když se srdce stahuje, zatímco diastolický označuje krevní tlak, když srdce mezi dvěma stahy ochabuje a znovu se plní krví. Systolický tlak představuje vždy první a vyšší hodnotu krevního tlaku a diastolický tlak druhou a nižší (např. krevní tlak 140/90 znamená 140 mm Hg systolický tlak, 90 mm Hg diastolický tlak).

Hodnoty krevního tlaku podle věku

Normální tlak Nízký tlak Vysoký tlak
Kojenec 80/45 <80/45 >85/80
Větší dítě 110/70 <110/70 >120/80
Dospělý muž 120/80 <100/60 >140/90
Dospělá žena 120/80 <100/70 >140/90

Při zvýšeném krevním tlaku je vyvíjen vysoký tlak na tepny a cévy a postupně dochází k narušování arteriální stěny, což může vést až k trvalému poškození srdce. Pokud je krevní tlak vysoký dlouhodobě, rapidně se zvyšuje riziko mrtvice, infarktu a cukrovky. Většina lidí si bohužel neuvědomuje, že má vysoký krevní tlak, dokud se u nich neprojeví závažnější problémy, jako srdeční selhání, poškození tepen a cév, snížená funkce ledvin, ztráta zraku, zhoršení kognitivních funkcí nebo metabolický syndrom. [3] Zpočátku nemusí mít vysoký krevní tlak žádné příznaky, ale varovnými znameními mohou být bolest na hrudi, zmatenost, bolesti hlavy, bzučení v uších, nepravidelný tep, krvácení z nosu, únava nebo zhoršený zrak.

Prevence a náprava

Pokud ke snížení krevního tlaku nechcete používat léky na předpis, existují i šetrnější metody, jak krevní tlak dostat pod kontrolu. Základem je samozřejmě vždy zdravý životní styl a správné každodenní stravovací návyky. Existují také potraviny a doplňky, které efektivně pomáhají snižovat krevní tlak a přispívají tak k celkovému zdraví organismu.

Jednou z hlavních příčin vysokého krevního tlaku je přítomnost zánětu v tepnách. Mnoho studií prokázalo, že konzumace rybího tuku bohatého na EPA a DHA, což jsou omega 3 mastné kyseliny, snižuje zánět v těle. Užívání kvalitního rybího oleje každý den s jídlem (alespoň 1 g) je tak jedním z nejlepších způsobů, jak přirozeně snížit krevní tlak. [4]

Mnoho lidí má ve stravě nedostatek hořčíku. Tento minerál, kromě jiných pozitivních účinků, pomáhá uvolnit cévy a může mít takřka okamžitý vliv na snížení krevního tlaku. Dávka 500 mg hořčíku každý den před spaním s velkou pravděpodobností pomůže s řešením problémů s vysokým tlakem. [5]

Jednou z příčin vysokého krevního tlaku může být také dlouhodobý nedostatek draslíku v potravě. Ten je jedním ze zásadních minerálů pro nastolení a udržení normální hladiny krevního tlaku. Důležitá je také rovnováha mezi příjmem draslíku a sodíku. Pokud je sodíku ve stravě výrazně více než draslíku, zvyšuje se riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a rakoviny. Naopak, pokud je ve stravě více draslíku, riziko rozvoje těchto onemocnění se snižuje. [6]

Koenzym Q10 (CoQ10) je silný antioxidant důležitý pro správnou funkci srdce. U pacientů s vysokým krevním tlakem bývá většinou snížena hladina koenzymu Q10, jeho podávání má proto u těchto pacientů pozitivní vliv. Dávka 200 – 300 mg denně tak může být skvělým pomocníkem při léčbě vysokého krevního tlaku. [7]

Dobře známým prostředkem pro celkové zdraví srdce a cév je olivový olej. Poměrně nedávno byly odhaleny také zdravotní benefity olivových listů. Ty obsahují oleuropein, který prokazatelně posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak tím, že blokuje aktivitu enzymu, který způsobuje zužování cév. [8]

Extrakt z hroznových semínek obsahuje polyfenoly, které mají řadu pozitivních zdravotních přínosů, včetně schopnosti přirozeně snížit krevní tlak. Výzkumy ukázaly, že extrakt z hroznových semínek pomáhá uvolňovat hladkou svalovou tkáň v cévách a tím zlepšuje hodnoty krevního tlaku. [9]

Vitamín E a železo dokážou snižovat krevní tlak společnými silami. Železo pomáhá zvyšovat schopnost krve přenášet kyslík, a vitamín E zase zajišťuje, aby byl kyslík srdečními svaly efektivně využíván. Oba tyto faktory snižují požadavky na sílu vyvíjenou srdcem a krevní tlak. Vitamín E je vhodné užívat po jídle, začít spíše s nižšími dávkami a postupně se propracovat na vyšší. [10, 11]

Aminokyseliny L-arginin a L-citrulin zvyšují hladinu oxidu dusnatého (NO) v těle. Ten způsobuje rozšíření krevních cév pro zlepšení průtoku krve. Nedostatečná dostupnost NO v organismu je jedním z rizikových faktorů pro vysoký krevní tlak, protože oxid dusnatý hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Vyšší hladina NO v těle tak může vést ke snížení krevního tlaku. [12]

Závěr

Ve zdravotnictví je měření krevního tlaku součástí prakticky každého vyšetření, zákroku, léčby i následné péče. To dokazuje, že se jedná o velmi důležitý ukazatel našeho zdravotního stavu, jehož naměřené hodnoty mohou signalizovat vážné zdravotní problémy. Proto bychom měli aktivně pracovat na snižování vysokých hodnot krevního tlaku, zvláště pokud se jedná o dlouhodobou záležitost.

Reference:

1. Bromfield S, Muntner P. High blood pressure: the leading global burden of disease risk factor and the need for worldwide prevention programs. Curr Hyperten Reps. 2013;15(3):134–136. doi: 10.1007/s11906-013-0340-9.

2. High Blood Pressure Fact Sheet. Centers for Disease Control and Prevention. Dostupný z: https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm

3. High blood pressure dangers: Hypertension’s effects on your body. Mayo Clinic. Dostupný z: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868

4. Geleijnse, Johanna M.; Giltay, Erik J.; Grobbee, Diederick E.; Donders, Adrianus R. T.; Kok, Frans J. Blood pressure response to fish oil supplementation: metaregression analysis of randomized trials. Journal of Hypertension: August 2002 – Volume 20 – Issue 8 – pp 1493-1499

5. Dychner T, Wester PO: Effect of magnesium on blood pressure. BMJ 1983;286:1847-1849

6. Michael T. Murray N.D.; Joseph Pizzorno N.D. Encyclopedia of Natural Medicine, Revised Second Edition. Three Rivers Press, 1997

7. Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., Brocchi, A., Bellandi, F., Mancini, M., & Littarru, G. P. (1994). Coenzyme Q10 in essential hypertension. Molecular Aspects of Medicine, 15, 257–263.

8. OMAR SH. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Scientia Pharmaceutica. 2010; 78(2):133-154

9. Sivaprakasapillai B, Edirisinghe I, Randolph J, Steinberg F, Kappagoda T. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Metabolism. 2009;58:1743–6.

10. Gaetana P. et al. Effects of vitamin E on clinic and ambulatory blood pressure in treated hypertensive patients. American Journal of Hypertension, Volume 13, Issue 5, 1 May 2000

11. Stoltzfus R. Defining iron-deficiency anemia in public health terms: a time for reflection. J Nutr. 2001;131:565S-567S.

12. Hermann M, Flammer A, Lüscher TF. Nitric oxide in hypertension. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006 Dec;8(12 Suppl 4):17-29.