hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná – houba posilující obranný štít a zažívací trakt

Hlíva ústřičná neboli Pleurotus ostreatus (anglicky Oyster mushroom) je adaptogenní houba zkoumaná z hlediska kompozice obsažených polysacharidů, ale také pro významný obsah jiných bioaktivních složek jako je vláknina, enzymy, fenolické sloučeniny a další. Hlíva ústřičná je také jednou z nejprodávanějších a spolu se Shiitake také v kuchyni nejpoužívanějších hub. Říká se jí Orellana, Belarri landu nebo Píng Gū.

Hlíva ústřičná – houba posilující obranný štít a zažívací trakt

Hlíva je podobně jako jiné adaptogenní houby zdrojem vlákniny, která má pozitivní efekt na imunitní systém a účinkuje jako prebiotikum. Obsahuje také vysoce kvalitní proteiny, minerály a vitamíny (zejména skupiny B), aminokyseliny, mastné kyseliny a další bioaktivní látky. Tyto složky jsou studovány pro jejich účinek na metabolismus, zejména v těchto oblastech:

  • Obranný štít
  • Gastrointestinální (trávící) systém
  • Integrativní podpora (synergní účinek s konvenční léčbou)

Konkrétní studie se zaměřením na Hlívu ústřičnou

- E.-Bobovcák, M., Kuniakova, R., Gabriž, J., & Majtan, J. (2010). Účinek Pleuranu (beta-glukan z Pleurotus ostreatus) na buněčnou imunitní odpověď po intenzivním cvičení u vrcholových sportovců. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 35(6), 755-762.

- Synytsya A, Mícková K, Synytsya A, Jablonský I, Spevácek J, Erban V, Kováríková E, Copíková J (2009) Glukany z plodnice kultivovaných hub Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii: struktura a potenciální prebiotická aktivita. Sacharidové polymery 76, 548-556.

- C.-Bilay V, Beregova T, Kukharskyy V (2011) Vliv kulinářsko-adaptogenních hub: Agaricus bisporus, Lentinula edodes and Pleurotus ostreatus na poranění sliznice trávícího traktu u krys způsobená strese. Výsledky 7. Mezinárodní konference o biologii hub a produktech s houbami.

- G.-Urbancikova I. et al. (2020) Účinek Pleuranu (beta-glukan z Pleurotus ostreatus) na zvládání infekce způsobené virem Herpes simplex typ 1. Evid Based Complement Alternat Med. 2020:8562309.

- Jesenak, M., Majtan, J., Rennerova, Z., Kyselovic, J., Banovcin, P., & Hrubisko, M. (2013). Imunomodulační účinek Pleuranu (beta-glukan z Pleurotus ostreatus) u dětí s opakovanými infekcemi dýchacích cest. International Immunopharmacology, 15(2), 395-399.

Vlastnosti a využití Hlívy

Hlíva ústřičná a další houby rodu Pleurotus jsou ceněné po staletí pro svoji nutriční hodnotu a delikátní chuť. V TCM je předepisována pro uvolnění svalů, kloubů a šlach, a pro posílení oběhu a funkce ledvin. Její nejvýznamnější využití spočívá v probiotickém účinku – napravení rovnováhy mikrobiomu, regeneraci střevní sliznice a posílení obranného štítu.

Obsažené bioaktivní látky

  • Beta glukany
  • Peptidy: ostreolysin, lakáza, lektin
  • Vitamín D, vitamíny skupiny B
  • Zinek

Výskyt a pěstování

Hlíva ústřičná je rozšířená po celém světě a může růst ve velmi odlišných prostředích , od chladných severských oblastí po tropické klima, díky čemuž existuje několik variant této houby.

Hlíva je také jednou z nejčastěji kultivovaných hub. Patří do řádu Polyporales, rodiny Polyporaceae a rodu Pleurotus, kde je osm druhů, mezi nimiž se obtížně rozlišuje – mají i podrody, varianty a kmeny. Hlíva ústřičná je saprofyt parazitující na rozkládajících se stromech a jiných rostlinách.

Má hustou, pevnou dužinu bělavé barvy s příjemnou chutí a vůní. Bez ohledu na způsob pěstování roste Hlíva z velmi krátkého stonku tvořícího samostné klobouky s charakteristickým tvarem ústřice. Její velikost je od 4 do 25 cm.

Jak už bylo zmíněno, Hlíva ústřičná se velmi snadno kultivuje. Proto je pěstována ve velkém množství všude po Evropě. Pěstuje se buď na topolovém dřevu nebo na pytlích s peletovaným slámovým substrátem

Existuje i snažší a levnější způsob pěstování na obilném nebo rýžovém substrátu, tzv. mycelium on grain (MOG), kde ale kvůli odlišným vlastnostem polysacharidů v obilninách nebo rýži není plný obsah účinných látek jako u hub pěstovaných na dřevě.

Závěrem

Pleurotus pochází z řeckého „pleuro“, což znamená laterální (postranní) pozici a popisuje umístění klobouku vzhledem ke stonku. Ostreatus je latinské slovo znamenající „podobný ústřici“. Hlíva ústřičná je ideální pomocník pro optimální kondici trávící soustavy a podporu obranného štítu.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroj: https://hifasdaterra.com/en/medicinal-mushrooms/oyster-pleurotus-ostreatus/