Biotin (vitamín B7)
Popis: Biotin je důležitou součástí zdravého metabolismu a působí jako kofaktor řady enzymů. Jde o ve vodě rozpustný vitamín patřící k vitamínům skupiny B. Řadí se do skupiny „vitagenů“, tedy látek, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk. Často je užíván k posílení vlasů a nehtů, zdravé kůže a také je označován jako vitamín H (na vlasy). Ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů i tuků a získávání buněčné energie. U sportovců se používá pro podporu regenerace a odstranění bolesti ve svalech po tréninku. Je také životné důležitý pro správný růst plodu. Při vysokých dávkách pomáhá udržovat hladinu cukru a také hraje roli při prevenci před diabetickým poškozením nervu. V malém množství se vyskytuje v potravinách, jako jsou játra, květák, losos, mrkev, banány, sójová mouka, kvasnice, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, celozrnný chléb, vejce, mléčné výrobky, ořechy, kuře.
Obecně vyšší ztráty vitamínů rozpustných ve vodě u sportovců způsobuje pocení a zvýšený příjem tekutin.
Věk | Biotin µg/den |
Kojenci | |
0-3 měsíce | 5 |
4-11 měsíců | 5-10 |
Děti | |
1-3 roky | 10-15 |
4-6 let | 10-15 |
7-9 let | 15-20 |
10-12 let | 20-30 |
13-14 let | 25-35 |
Dospívající a dospělí | |
15-18 let | 30-60 |
19-24 let | 30-60 |
25-50 let | 30-60 |
51-64 let | 30-60 |
≥ 65 let | 30-60 |
Těhotné | 30-60 |
Kojící | 30-60 |
Teoreticky jeho značnou část dokáže uhradit střevní mikroflóra, pokud není poškozená. U sportovců je účelné dávkování alespoň 500 µg i více.