Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Biotin (vitamín B7)

Popis: Biotin je důležitou součástí zdravého metabolismu a působí jako kofaktor řady enzymů. Jde o ve vodě rozpustný vitamín patřící k vitamínům skupiny B. Řadí se do skupiny „vitagenů“, tedy látek, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk. Často je užíván k posílení vlasů a nehtů, zdravé kůže a také je označován jako vitamín H (na vlasy). Ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů i tuků a získávání buněčné energie. U sportovců se používá pro podporu regenerace a odstranění bolesti ve svalech po tréninku. Je také životné důležitý pro správný růst plodu. Při vysokých dávkách pomáhá udržovat hladinu cukru a také hraje roli při prevenci před diabetickým poškozením nervu. V malém množství se vyskytuje v potravinách, jako jsou játra, květák, losos, mrkev, banány, sójová mouka, kvasnice, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, celozrnný chléb, vejce, mléčné výrobky, ořechy, kuře.

Obecně vyšší ztráty vitamínů rozpustných ve vodě u sportovců způsobuje pocení a zvýšený příjem tekutin.

 Věk  Biotin µg/den
 Kojenci
 0-3 měsíce  5
 4-11 měsíců  5-10
 Děti
 1-3 roky  10-15
 4-6 let  10-15
 7-9 let  15-20
 10-12 let  20-30
 13-14 let  25-35
 Dospívající a dospělí
 15-18 let  30-60
 19-24 let  30-60
 25-50 let  30-60
 51-64 let  30-60
 ≥ 65 let  30-60
 Těhotné  30-60
 Kojící  30-60

Teoreticky jeho značnou část dokáže uhradit střevní mikroflóra, pokud není poškozená. U sportovců je účelné dávkování alespoň 500 µg i více.