Granátové jablko

Popis: Granátové jablko, Punica granatum nebo také marhaník granátový, aromatické červené ovoce rostoucí zejména ve Středomoří. Jedlá semínka obsažená v tomto ovoci jsou velmi bohatá na vlákninu, minerály, vitamíny, bioaktivní rostlinné složky, ale také na cukr. Látky obsažené v granátovém jablku pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a přispívají tím k udržování zdravého srdce a cév. Rovněž podporují imunitní systém. Granátové jablko působí protizánětlivě, má silné antioxidační účinky, nejen díky obsahu punikalaginů, které jsou přítomny ve šťávě a slupce ovoce. Může pomoci v boji proti rakovině (prostaty, prsu, tlustého střeva). Některé studie prokazují, že extrakt z granátových jablek může zpomalit množení rakovinných buněk a dokonce u nich vyvolat apoptózu (buněčnou smrt). Díky protizánětlivému účinku, může být ovoce účinné i při léčbě artritidy a bolesti kloubů, ale také pomáhá redukovat zánět ve střevě a upravovat tak trávení. Extrakt z granátového jablka zlepšuje také kvalitu spermií a zabraňuje jejich oxidačnímu poškození. Šťáva může pomoci zlepšovat paměť. Pro sportovce by mohlo být zajímavé, že extrakt může mít pozitivní vliv na lepší výkon při cvičení, díky obsahu nitrátů. Granátové jablko je také využíváno v kosmetickém průmyslu. Extrakt ze semínek pomáhá zpomalovat proces stárnutí pokožky.