Konjugovaná kyselina linolová (CLA)

Konjugovaná kyselina linolová, známá také pod zkratkou CLA patří mezi omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Najdeme ji především v průmyslově nezpracovaném mase a mléčných produktech z travou krmeného dobytka. CLA stimuluje rozpad a spalování tělesného tuku a zároveň brání jeho dalšímu ukládání. Podporuje tělesné mechanismy, které vedou k nárůstu svalové hmoty. CLA také posiluje imunitní systém a má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Napomáhá k lepšímu trávení, pomáhá při léčbě cukrovky, protože reguluje hladinu krevního cukru a zlepšuje funkci inzulinu, potlačuje také projevy revmatoidní artritidy a některých druhů alergií. Existuje 28 různých forem CLA, přičemž nejúčinnější jsou izomery cis-9, trans-11 a trans-10, cis-12.