Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Kyselina askorbová (vitamín C)

Popis: Člověk je jedním z mála živočichů, kteří si nedokáží kyselinu askorbovou syntetizovat, přestože je pro něj tato látka naprosto nepostradatelná. Jsme tedy závislí na příjmu kyseliny askorbové v potravě. Vitamin C se řadí mezi významné antioxidanty, vychytává totiž volné radikály. Z ovoce patří mezi důležité zdroje vitaminu C šípky, černý rybíz, kiwi, citrusové plody a jahody, ze zeleniny pak petrželová nať, paprika, brokolice, růžičková kapusta a květák. Podstatným zdrojem vitaminu C jsou také brambory. Obsah vitaminu C v bramborách je přibližně 20 mg/100 g. V potravinách živočišného původu se vitamin C vyskytuje ve vnitřnostech – v játrech a ledvinách v množství 10–40 mg/100g. Vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Přispívá také k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Vitamín C má pozitivní vliv na energetický metabolismus a činnost nervové soustavy. Všeobecně uznáván je také významný vliv na psychickou činnost a imunitní systém. Kyselina askorbová se podílí na ochraně buněk před oxidativním stresem a snížení míry únavy a vyčerpání. Napomáhá regeneraci redukované formy vitamínu E a zvyšuje vstřebávání železa. V současné době je velmi diskutovaný prokazatelný terapeutický vliv vitamínu C při léčbě rakovinových onemocnění.