Kyselina rozmarýnová

Rozmarýnová kyselina je přírodní kyselina se silnými antioxidačními, protizánětlivými a antimikrobiálními účinky. Vyskytuje se v čeledi Hluchavkovitých (Lamiaceae), a to nejčastěji v rozmarýnu, dále pak například v šalvěji, oregánu, majoránce, tymiánu, mátě. Antioxidační aktivita rozmarýnové kyseliny je mnohem silnější než u vitaminu E. Působí proti poškození buněk volnými radikály, a tím snižuje riziko vzniku rakoviny a arteriosklerózy.  Byly prokázány její adstringentní (stahující), antioxidativní, protizánětlivé, antimutagenní, antibakteriální a antivirové vlastnostiAntivirové vlastnosti jsou využívané k léčení oparů.  Při této léčbě se rozmarýnová kyselina obohacuje o extrakt z meduňky lékařské. Byl prokázán pozitivní vedlejší účinek při orálním požití kyseliny rozmarýnové na alergické astma. Na rozdíl od antihistaminů, rozmarýnová kyselina chrání proti aktivaci imunitních buněk, které mohou způsobovat otoky.  Jsou známé její léčebné účinky proti vředům, kataraktu (šedému zákalu), průduškovému astma, rakovině a revmatické artritidě. U rostlin má kyselina rozmarýnová hlavní funkci obrannou. Chrání je vůči patogenům a býložravcům.