Glutathion

Popis: Glutathion je přirozeně se vyskytující molekula, která se nachází uvnitř každé buňky v lidském těle. Jde o tripeptid zahrnující tři aminokyseliny: cystein, kyselinu glutamovou a glycin. Patří k nejsilnějším antioxidantům, protože v těle působí jako velmi dobrý  deaktivátor volných radikálů. Glutathion vzniká v játrech, uplatňuje se při syntéze a opravě nukleových kyselin v organizmu, při vzniku bílkovin, prostaglandinů, transportu aminokyselin, odstraňování toxinů a karcinogenů, správné funkci imunitního systému, prevenci buněk před oxidačním stresem a při aktivaci řady enzymů v organizmu. Je obsažen v některých potravinách jako např. brokolice, zelí, květák, ale také v mase či ovoci. Hladina glutathionu v buňkách lidského těla začne klesat přibližně po dosažení věku dvaceti let, jeho nízké hladiny pak mohou způsobit řadu vážných onemocnění. V medicíně se používá se např. při léčbě šedého a zeleného zákalu, při alkoholizmu, prevenci stárnutí, astmatu, nádorových onemocněních, kardiovaskulárních chorobách, žloutenkách a onemocnění jater, snížené imunitě (včetně AI  DS a chronickém únavovém syndromu). V inhalační formě je používán při ovlivňování plicních chorob (plicní fibrózy, cystické fibrózy a onemocnění plic spojených s viry, zejména HIV).