Methionin

Popis: Jde o esenciální aminokyselinu, jejíž hlavní funkcí je budování různých proteinových molekul a syntéza aminokyseliny cysteinu. Je využívána při redukci nadváhy jako tzv. spalovač tuků a je také důležitá v syntéze kolagenu. Má antioxidační vlastnosti, proto může chránit tělo před toxickými látkami a volnými radikály. Pomáhá v prevenci poškození jater při otravách a díky svému metabolismu, v přebytku tvořit kyselinu sírovou, je ledvinami využívána k okyselování moči, což může mít léčebné účinky pro řadu onemocnění. Je doporučována sportovcům jako součást regenerace při náročných sportovních výkonech. Mimo to však napomáhá také při regeneraci nehtů a pokožky a zlepšuje hojení ran. Dle výzkumů je stále častěji využívána při léčbě degenerativních neurologických stavech, jako je například Parkinsonova choroba. Dobrým zdrojem methioninu jsou obilniny, ořechy (semena), ryby, vejce, jogurty a maso.