Popis: Jeden z 8 vitamínů B-komplexu, rozpustný ve vodě, se širokým působením v těle. Napomáhá funkcím trávícího systému, kůže a nervového systému. Přirozeně se vyskytuje v kvasnicích, mase, rybách, mléku, vejcích, oříšcích, zelenině, fazolích. Tělo si umí zároveň Niacin vyrobit z aminokyseliny tryptofanu. Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B napomáhá přeměně cukrů, tuků, bílkovin na energii. Hraje roli v produkci určitých hormonů v nadledvinkách a pomáhá procesu odstranění škodlivých látek z ledvin. Může se rovněž podílet na zlepšení zdravotního stavu – užívá se na léčbu migrén, problémů s krevním oběhem, závratěmi. Používá se také k regulaci cholesterolu a triglyceridů v krvi. Vědci spekulují také o účinku niacinu na obnovu poškození mozku způsobených mrtvicí. Při aplikaci na kůži zlepšuje akné. Dobře působí také na poruchy erekce.
Věk |
Niacin mg ekvivalentu niacinu/den |
muži |
ženy |
Kojenci |
|
|
0 – 3 měsíce1 |
2 |
2 |
4 – 11 měsíců |
5 |
5 |
Děti |
|
|
1 -3 roky |
7 |
7 |
4 – 6 let |
10 |
10 |
7 – 9 let |
12 |
12 |
10 – 12 let |
15 |
13 |
13 – 14 let |
18 |
15 |
Dospívající a dospělí |
|
|
15 – 18 let |
17 |
13 |
19 – 24 let |
17 |
13 |
25 – 50 let |
16 |
13 |
51 – 64 let |
15 |
13 |
≥ 65 let |
13 |
13 |
Těhotné od 4. měsíce |
|
15* |
Kojící |
|
17* |
1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu
*Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek.
Za zdravotně nezávadný je považován příjem do 10 mg/den kyseliny nikotinové a do 900 mg/den nikotinamidu (EFSA).
Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.