Niacin (vitamín PP, B3)

Popis: Jeden z 8 vitamínů B-komplexu, rozpustný ve vodě, se širokým působením v těle. Napomáhá funkcím trávícího systému, kůže a nervového systému. Přirozeně se vyskytuje v kvasnicích, mase, rybách, mléku, vejcích, oříšcích, zelenině, fazolích. Tělo si umí zároveň Niacin vyrobit z aminokyseliny tryptofanu. Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B napomáhá přeměně cukrů, tuků, bílkovin na energii. Hraje roli v produkci určitých hormonů v nadledvinkách a pomáhá procesu odstranění škodlivých látek z ledvin. Může se rovněž podílet na zlepšení zdravotního stavu – užívá se na léčbu migrén, problémů s krevním oběhem, závratěmi. Používá se také k regulaci cholesterolu a triglyceridů v krvi. Vědci spekulují také o účinku niacinu na obnovu poškození mozku způsobených mrtvicí. Při aplikaci na kůži zlepšuje akné. Dobře působí také na poruchy erekce.
 Věk  Niacin mg ekvivalentu niacinu/den
 muži  ženy
 Kojenci
 0 – 3 měsíce1  2  2
 4 – 11 měsíců  5  5
 Děti
 1 -3 roky  7  7
 4 – 6 let  10  10
 7 – 9 let  12  12
 10 – 12 let  15  13
 13 – 14 let  18  15
 Dospívající a  dospělí
 15 – 18 let  17  13
 19 – 24 let  17  13
 25 – 50 let  16  13
 51 – 64 let  15  13
 ≥ 65 let  13  13
 Těhotné od 4. měsíce  15*
 Kojící  17*
1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu *Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek. Za zdravotně nezávadný je považován příjem do 10 mg/den kyseliny nikotinové a do 900 mg/den nikotinamidu (EFSA). Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.