Riboflavin (vitamín B2)

Popis: Hraje roli v produkci energie těla, stejně jako ostatní vitamíny skupiny B. Významně přispívá k antioxidační aktivitě. Je rozpustný ve vodě, a protože je denně vyplavován z těla, musí být také denně obnovován. Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, oříšcích, mléčných výrobcích, mase, brokolici, pivovarských kvasnicích, divoké rýži, houbách, sójových bobech, listové zelenině a chlebu. Riboflavin je potřebný pro růst a celkové zdraví. Napomáhá tělu štěpit cukry, bílkoviny a tuky pro výrobu energie, což umožňuje tělu využití kyslíku. Je nezbytný pro vývoj a funkci kůže, sliznice trávicího traktu, zraku, krevních buněk a dalších životně důležitých orgánů. Hraje důležitou roli v prevenci šedého zákalu, snižuje hladinu homocysteinu a ve vyšších dávkách velmi dobře pomáhá při migrénách. Vědci rovněž spekulují o souvislosti nedostatku vitamínu B2 a určitým typem anémie a karcinogenezi - je známo, že suplementace riboflavinu zlepšuje krevní funkce a metabolismus železa.Potřeba vitamínu B2 stoupá při tělesné aktivitě, těžkých chorobách, po operacích, úrazech, při poruchách absorpce, chronickém alkoholismu a při interakci s různými léčivy (např. antidepresiva).

Doporučený příjem:

 Věk  Riboflavin mg/den
 muži  ženy
 Kojenci
 0 – 3 měsíce1  0,3  0,3
 4 – 11 měsíců  0,4  0,4
 Děti
 1 -3 roky  0,7  0,7
 4 – 6 let  0,9  0,9
 7 – 9 let  1,1  1,1
 10 – 12 let  1,4  1,2
 13 – 14 let  1,6  1,3
 Dospívající a dospělí
 15 – 18 let  1,5  1,2
 19 – 24 let  1,5  1,2
 25 – 50 let  1,4  1,2
 51 – 64 let  1,3  1,2
 ≥ 65 let  1,2  1,2
 Těhotné od 4. měsíce  1,5∗
 Kojící  1,6∗
1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu *Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek. Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.