Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1. Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2. Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3. Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu a chuť.
  4. 4. Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5. Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6. Upřednostňujeme seriózní značky investující do vývoje a složení před značkami zaměřenými na agresivní mass-marketing.
  7. 7. Upřednostňujeme značky/výrobce, které podporují zdravý a etický životní styl

Cholin: přírodní lék na ztučnělá játra a spalovač

I když to někteří kardiologové stále nepřijímají, po desetiletích plných nepřesností už není zvýšená hladina cholesterolu v krvi považovaná za základní příčinu ischemické choroby srdeční. Potvrzuje to na příklad současná studie provedená na 7 000 osobách, která ukázala, že samotný cholesterol mezi rizikové faktory pro srdeční choroby nepatří. [European Heart Journal, 2014]

Pokud není rizikovým faktorem cholesterol, co tedy?

Již před více než osmdesáti lety vědci zjistili, co způsobuje zvyšování hladiny cholesterolu s rostoucím věkem. Jedná se o ztučnění jater, chorobu, která v současnosti postihuje až třetinu Američanů. Výskyt nealkoholického ztučnění jater se v USA pohybuje mezi 27 a 34 %. Mezi obézní populací se jedná celosvětově o 40 až 90 %. [British Journal Nutrition, 2014]

Způsobeno je to především zvyšující se konzumací rafinovaných cukrů, zvláště glukózo-fruktózových sirupů a sacharidů (chléb, rýže, těstoviny), které se přeměňují na tuk a cholesterol.

Je dlouho známo, že jaterní tuk může zvyšovat dlouhodobě zvýšená konzumace alkoholu, už v roce 1949 se ale při testech na laboratorních myších živených cukrem prokázalo dokonce ještě větší ztučnění jater než u myší, kterým byl podávan alkohol. [British Journal Journal, 1949]

Ztučnění jater neboli steatóza byla před desetiletími raritou, nyní jí kvůli všydypřítomnému rafinovanému cukru a sacharidům trpí 35% Američanů. A to nikoli v souvislosti s alkoholem.

Souvislost ztučnění jater s obezitou, cukrovkou, dnou a srdečními chorobami

V roce 1952 Dr. Samuel Zelman zkoumal případ ztučnění jater u zaměstnance nemocnice, který pil denně dvacet Coca-Col. To obnáší až neuveřitelné množství cukru – 1600 miligramů denně, což odpovídá vypití více než půl litru whiskey denně! Proto se Dr.Zelman rozhodl provést studii.

Měl však velké problémy sehnat pro svou studii obézní dospělé osoby, které by nebyly alkoholiky. Šlo totiž ještě o dobu, kdy se ještě nepoužíval kukuřičný sirup bohatý na fruktózu, který se velmi pravděpodobně ve značné míře podílí na rozvoji ztučnění jater, k němuž doslo v osmdesátých letech, kdy sodovkárny začaly sirupy používat. [Hepatology, 2009]

Po roce a půl našel Dr. Zelman pro svou studii 20 obézních osob. Všechny měly problémy se ztučněním jater, zároveň všichni ve své stravě výrazně upřednostňovali sacharidy před bílkovinami. [AMA Archives Internal Medicine, 1952]

Před rokem 1980 bylo ztučnění jater diagnostikováno jen vzácně. V roce 1980 bylo na klinice Mayo evidováno 20 pacientů s nealkoholickým ztučněním jater, z nichž 90 % bylo obézních, 35 % mělo problémy se srdcem, 30 % mělo problémy se žlučníkem a 25 % trpělo cukrovkou.

BMI jako indikátor

Je známé, že osoby se ztučněním jater mají vyšší hodnoty BMI. [Serbian Archives of Entire Medicine, 2008] BMI vyšší než 27 proto může být prvotním indikátorem, u osob s vyšší hodnotou než touto se steatóza vyskytuje dokonce třikrát častěji. [Journal Gastroenterology, 2013], [Journal Gastroenterology, 2013]

A vyskytují se i další souvilosti: U zkoumaného vzorku 54 325 osob bylo riziko ztučnění jater 11,3 %. U těch, kteří trpěli dnou, vzrostlo na 23,1 %. [Scandinavian Journal Rheumatology, 2010]

Není také překvapivé, že ztučnění jater zvyšuje riziko srdečních chorob na trojnásobek u mužů, čtyřnásobek u žen a na sedmi až desetinásobek u osob s cukrovkou 1. typu. [World Journal Gastroenterology, 2007; Journal Hepatology, 2010]

Pacienti se ztučněním jater mají také vyšší riziko vzniku srdeční choroby, než pacienti s jinými rizikovými faktory. [Current Treatment Options Cardiovascular Medicine, 2009]

unspecified

Cholin – přírodní lék proti ztučnění jater

Cholin patří mezi vitamíny skupiny B a je zásadním stavebním kamenem acetylcholinu, který v lidském organismu působí jako základní neurotransmiter. Cholin podporuje správné fungování nervového systému, podílí se na tvorbě a obnovování buněčných membrán, má blahodárný vliv na žlučník a játra. Přirozeně se vyskytuje ve vaječných žloutcích, játrech, luštěninách a arašídech. Také se může vyskytovat v listové zelenině, kvasnicích, obilných klíčcích a jako součást lecitinu.

Mnoho studií potvrdilo pozitivní účinky cholinu při ztučnění jater, např.:

Osoby, které mají nedostatek cholinu ve stravě, jsou vystaveny vyššímu riziku ztučnění nebo poškození jater. [Current Opinion Gastroenterology, 2012]

Cholin pomáhá kontrolovat množství tuku v játrech. [Biochemistry Journal, 1935]

Vyšší podíl cholinu ve stravě vede k nižšímu riziku ztučnění jater. [Journal Nutrition, 2014]

Konzumace alkoholu a cukru může vést ke ztučnění jater, cholin může tento stav napravit. [British Medical Journal, 1949]

Studie z roku 1935 podávala dvěma skupinám zvířat tučnou stravu s nízkým obsahem cholinu. Jedna skupina dostávala navíc cholin ve formě doplňku. U skupiny bez cholinu došlo k výraznému nárůstu tuku uloženého v játrech, zatímco u skupiny, které byl podáván cholin, byl nárůst minimální. Čtvrtina zvířat ze skupiny, které cholin nebyl podáván, do dvou měsíců od experimentu zemřela. [Journal Physiology, 1936]

Cholin a betain pomáhají udržet hladinu cholesterolu v normálním rozmezí. [Biochemistry Journal, 1954]

U myší, kterým byl podáván cholin, došlo ke snížení inzulinové rezistence. [Journal Biological Chemistry, 2010]

Studie, které se účastnilo 57 osob, kterým byla podávána v kontrolovaných podmínkách strava bez cholinu, ukázala, že u 77 % mužů, 80 % žen po menopauze a 44 % žen před menopauzou se rozvinulo ztučnění jater, poškození jater nebo poškození svalů. [American Journal Clinical Nutrition, 2007]

Ztučnění jater způsobené nadměrnou konzumací jednoduchých cukrů a sacharidů lze považovat za jednu z hlavních příčin aktuální epidemie cukrovky, obezity a srdečních chorob. Moderní medicína bohužel stále upřednostňuje teorii o vině samotného cholesterolu a neustupuje od podávání statinů, které však ve skutečnosti mohou ukládání tuků v játrech zvyšovat a vést k jejich poškození. [Medical Science Monitoring, 2009; Journal Physiology Pharmacology, 2013] Historie i současná věda ukazují, že existují účinné doplňky obsahující cholin a inositol, které efektivně pomáhají léčit současné civilizační choroby.

Originál článku naleznete zde: http://knowledgeofhealth.com/how-simple-dietary-supplement-can-quell-modern-diabesity-epidemic/

 

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek