Stres

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 6. Hořčík, vitamín B6 a omega-3

Při stresu, depresi, nespavosti nebo jiných nepříjemných psychických stavech si můžeme významně pomoci, pokud budeme tělu poskytovat dostatek určitých látek. Existuje celá řada těch, které můžeme použít, abychom si pomohli bezprostředně, vždy se ale vyplatí myslet nejdříve na ty základní. Jejich dlouhodobý nedostatek ve stravě totiž může být příčinou nebo jednou z příčin našich problémů. Tyto základní látky jsou tři - hořčík, vitamín B6 a omega-3 mastné kyseliny.

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 6. Hořčík, vitamín B6 a omega-3

Hořčík

Hořčíku se také někdy říká kladivo na deprese. Jde o velmi důležitý prvek, který je pro nás naprosto nezbytný. Je prokázáno, že je součástí několika set enzymatických procesů a že je důležitý pro nervový systém. Podílí se na fungování nervového systému a mozku,  je prakticky nezbytný pro vnitřní metabolickou rovnováhu, metabolismus minerálů jako vápník, sodík, draslík a fosfor, ale i metabolismus vitamínu C.

Naše psychická i fyzická kondice se tedy odráží mimo jiné od množství hořčíku uvnitř našich buněk. Zjednodušeně řečeno jeho úloha v organismu je nezastupitelná téměř ve všech procesech, které v těle probíhají.

Hořčík má vliv i na naše emoční rozpoložení. Zabraňuje pocitům úzkosti a snižuje dopad stresových situací tím, že má tišící vliv na autonomní nervový systém. Kromě nervové reguluje také svalovou nerovnováhu. Proto jej ocení všichni jedinci vystavení psychické zátězi a nezbytný je i pro sportovce.

Při stresu se zvyšuje vylučování hořčíku z těla, a jeho zvýšená absence v organismu pak způsobuje vyplavování stresových hormonů adrenalinu a noradrelinu. Proto se při zvýšené psychické zátěži doporučuje jeho větší příjem.

Vitamín B6

Vitamín B6 je velmi důležitá látka, která se v mozku nepřímo účastní tvorby neurotransmiterů a tím ovlivňuje mentální aktivitu a spánek. Obsahuje 3 sloučeniny – pyridoxol (pyridoxin), pyridoxal a pyridoxamin. Všechny tyto látky účinkují jako vitamíny a účastní se metabolismu aminokyselin a sacharidů. Jeho zvýšené množství je žádoucí u lidí, kteří mají vyšší přísun bílkovin (zejména sportovci), ženy užívající hormonální antikoncepci, osoby trpící např. celiakií a někteří chronicky nemocní lidé.

Vyšší dávky pomáhají nebo nervové potíže. Při nedostatku vitamínu B6 se projevují různé formy nervosvalové dráždivostí (známé cukání víček – společně s deficitem hořčíku) a zapomnětlivost.

Vitamín B6 je důležitý i z jiného hlediska - protože populace konzumuje stále větší množství živočišných bílkovin, dochází v těle k nárůstu toxické aminokyseliny homocysteinu. A právě vitamíny skupiny B (zejména B6 a B12) podmiňují procesy v těle, které zajišťují přeměnu této aminokyseliny v neškodné látky. Při absenci vitamínu B pak vzniká v organismu trvalá intoxikace, které se může projevit chronickými chorobami a záněty.

Vitamín B6 je velmi dobré kombinovat s ostatními látkami - hořčíkem a omega-3 mastnými kyselinami.

Omega-3 mastné kyseliny

Dostatečné množství omega-3 ve stravě může být výbornou prevencí deprese a úzkosti. Jde o látky, které se významně podílí na chemických procesch v našem mozku, a na činnosti nervové soustavy. Důležitost omega-3 pro duševní kondici je způsobena zejména tím, že je náš mozek z velké části z těchto látek přímo vytvořen.

Omega-3 se ve větším mnoštví vyskytují v rybách a rybím tuku. Existuje pak celá řada studií, které popisují nižší výskyt úzkostných stavů a depresí v oblastech, kde se konzumuje větší množství ryb. Vegetariáni a vegani se však nemusí obávat - lze nalézt i kvalitní rostlinné zdroje.

Bohužel v současné době existuje trend, kdy ve stravě převládají omega-6 a omega-9. Nedostatek omega-3 pak kromě špatného psychického stavu může vést i ke kardiovaskulárním onemocněním a hypertenzi. Tyto látky jsou také důležité pro správný vývoj plodu a dítěte.

Autor článku: Ing. Petr Novotný