koenzym

Jaký význam mají koenzymy? Potřebujeme je v suplementaci?

Více než jedno století už jsme si vědomi faktu, že žádní dva lidé nejsou zcela identičtí. Identifikují nás takové věci jako otisky prstů a v dnešní moderní době už na sebe můžeme pohlédnout na úrovni genů, abychom si prohlédli naše odlišnosti.

Jaký význam mají koenzymy? Potřebujeme je v suplementaci?

Genový výzkum kromě odlišností odhalil v našich genech také širokou škálu nedostatků a anomálií, z nichž některé negativně ovlivňují naše zdraví. V tomto článku se zaměříme na to, jak málo známá genetická odchylka vede k tomu, že cca 8 % populace špatně vstřebává a využívá některé důležité vitamíny. A také samozřejmě na to, jaké formy vitamínů zvolit, aby se vyhnuli jejich nedostatku.

Poznatky ohledně vysoké využitelnosti některých forem vitamínů pak budou využitelné pro všechny, kteří mají z různých důvodů sníženou schopnost tyto důležité látky vstřebávat, ale pro každého, kdo chce doplňovat esenciální mikronutrienty v maximálně efektivních formách.

Metabolicky využitelné živiny

Je třeba si upřímně říci, že velmi často ignorujeme nebo víme jen velmi málo o automatických procesech probíhajících v těle s každým úderem srdce. Mít povědomí o základech jeho fungování a o tom, jakou roli hraje výživa, se však vždy vyplatí.

Tělesné procesy jsou spojeny s takzvanými signálními cestami nebo metabolismem (látkovou přeměnou) a jejich spouštěči jsou enzymy. Všechny signální cesty nebo látkové přeměny jsou řízeny enzymatickými reakcemi završenými např. produkcí energie, hormonů, odbouráváním nežádoucích látek z jater a podobně.

Enzymy jsou proteinové molekuly iniciující proměnu konkrétní sloučeniny uvnitř buňky, zatímco koenzymy jsou nutrienty posilující samotnou enzymatickou reakci. Ve zkratce – enzymy startují tělesné procesy s pomocí koenzymů. Proto jsou vitamíny (= v účinné formě koenzymů) a minerály (bez nichž by biochemické procesy nebyly možné) pro tělo esenciální = naprosto nezbytné.

Mnoho raných výzkumů biochemických procesů bylo zaměřeno na biologické funkce hlavních nutrientů. Hlavní princip objevený v těchto časech byl ten, že aby byl vitamín v těle funkční nebo aktivní, musí být transformován nebo metabolizován na jinou formu sloučeniny v rámci takzvané metabolické signální cesty. Typicky se tak děje v játrech. Nicméně jedinci, kteří mají oslabenou funkci jater nebo trpí myalgií (bolest svalů), mohou vitamíny vstřebávat pomalu a obtížně.

Řešení snížené schopnosti využití důležitých nutrientů

Tabulka č. 1 uvádí biologické procesy, ve kterých jsou vitamíny skupiny B zahrnuty. U zdravých jedinců na příklad vitamíny B2 a B6 prochází v játrech procesem fosforylace a jsou přeměněny na aktivní formy – koenzymy.

Oproti tomu vitamín B12 je aktivní jako adenosylkobalamin i jako metylkobalamin – každá z těchto forem má svoje specifické vlastnosti i využití jako koenzymy. Když je však hladina koenzymu nedostatečná, přichází únava, hormonální nerovnováha, pokles soustředění a postupně i různá závažná onemocnění.

 

Tabulka č.1 – vitamíny a jejich role v biologických procesech

Thiamin, B1 Energetický metabolismus, nervový systém, psychické schopnosti, funkce srdce
Riboflavin, B2 Energetický metabolismus, nervový systém, červené krvinky, redukce únavy a vyčerpání
Niacin, B3 Psychické schopnosti, energetický metabolismus, nervový systém, redukce únavy a vyčerpání
Kyselina pantotenová, B5 Energetický metabolismus, duševní výkon, redukce únavy a vyčerpání
Pyridoxin, B5 Energetický metabolismus, nervový systém, metabolismus homocysteinu, redukce únavy a vyčerpání, regulace hormonální aktivity
Kobalamin, B12 Energetický metabolismus, metabolismus homocysteinu, redukce únavy a vyčerpání, dělení buněk
Biotin, B7 Energetický metabolismus, nervový systém, metabolismus makronutrientů, psychické funkce
Kyselina listová, B9 Normální hladina kyseliny listové nutná pro mateřství, redukce vzniku neurologických poruch
Cholin, B8 Metabolismus homocysteinu, metabolismus tuků, funkce jater

Genetické předpoklady

Díky současnému pokroku v zobrazení genetického kódu se DNA informace dostává ke všem, nikoli jen k lékařské komunitě. Genetické profilování už si také nevšímá jen osobní DNA signatury, ale také genetických odchylek jinak známých také jako polymorfismus.

Když se genetický polymorfismus vyskytuje u více než 1 % populace, je oficiálně pojmenován. Na příklad gen MTHFR (metylen-tetrahydrofolát-reduktáza) byl zmapován a dále zkoumán kvůli jeho možnému dopadu na lidské zdraví. S tímto genem je spojeno nejméně 40 potenciálních genetických vad, prozkoumány však zatím byly pouze dvě.

MTHFR gen řídí činnost MTHFR enzymu, což vyžaduje vitamín B12 ve formě metylkobalaminu i metyltetrahydrofolátu (koenzymy), a stojí za celým procesem zvaným methioninový cyklus. MTHFR gen se u methioninového cyklu chová jako „vrátný“. Následkem toho mají jedinci s polymorfismem na MTHFR genu sníženou aktivitu příslušné enzymatické reakce.

Ve Spojeném království se to týká přibližně 8-20 % populace. Pro tuto skupinu může tedy být přínosné doplňovat přímo aktivní formy koenzymů – metylkobalamin B12 a 5-metyltetrahydrofolát (a také pyridoxal-5-fosfát a ryboflavin-5-fosfát).

Podpora energie

Jednou z nejčastějších zdravotních komplikací 21. století je nedostatek energie a pocit apatie nebo letargie. Výživově bohatá strava nejen, že dodává tělu energie, ale také biologicky aktivní nutrienty, které efektivní produkci energii pomohou.

Z hlediska produkce energie jsou podstatné dvě přirozeně se vyskytující sloučeniny – koenzym Q10 a NADH (Nikotinamidadenindinukleotid).

Koenzym Q10 je přirozeně produkován v těle, aby zajistil produkci energie. Syntéza tohoto nezbytného nutrientu může být ale ohrožena přibývajícím věkem, užíváním léků a stresem.

Koenzym Q10 funguje v mitochondriích jako koenzym katalyzující produkci energie. Má však i antioxidační potenciál – potlačuje činnost volných radikálů, agresivních molekul vytvářených během produkce energie, a ochraňuje tak zdraví buněk a tkání.

Druhá sloučenina – Nikotinamid adenin dinukleotid známá jako NADH, je přeměňována tam a zpět do formy NAD+ kvůli produkci energie. Zdraví jedinci můžou syntetizovat NADH z tryptophanu přítomného ve stravě a z vitamínu B3. U jedinců trpících dlouhodobou únavou nebo myalgií však tato schopnost může být snížena.

Kdo může z vysoké vstřebatelnosti koenzymů nejvíce těžit?

Vitamíny v biologicky aktivních formách koenzymů jsou, jak už bylo řečeno, velmi vhodné pro všechny se sníženou funkcí jater apod,. nebo osobám s únavovým syndromem. Velmi důležité však je, že z maximální využitelnosti koenzymů můžou benefitovat všichni. Zejména jedinci se zvýšenou fyzickou námahou. Jsou optimální pro fyzicky vytížené sportovce nebo bodybuildery, i pro každého, kdo na příklad podstupuje náročnou rekonvalescenci po operativním zákroku. Ze zlepšení energetického metabolismu a fungování nervové soustavy bude samozřejmě benefitovat i každý, kdo žije v permanentním vypětí a stresu.

Doplňky stravy s aktivními formami vitamínů koenzymy jsou dnes již naštěstí dostupné a to zejména u sofistikovaných značek zaměřených na kvalitu.  Lze doporučit např. Viridian Nutrition a doplněk Co-enzyme B Complex obsahující všechny vitamíny skupiny B i ve formách koenzymů.

Autor článku: redakce eFIA.cz

Zdroj: http://www.viridian-nutrition.com/blog/brain-health/coenzyme-b-complex-uncovered