Kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová - součást spalovačů tuků nové generace

O kyselině chlorogenové jste možná zaslechli v souvislosti s doplňky určenými pro spalování nadbytečného tuku nebo pro očistu organismu. Jde o látku obsaženou především v zrnech zelené kávy pocházející z kávovníku. Jde o tatáž zrna jako u kávy klasické s tím rozdílem, že zelená káva se nepraží, pouze suší na slunci, takže si zachová všechny živiny včetně kyseliny chlorogenové. Často se také můžeme setkat se zrny, které mají i sušenou slupku. Je to velice plnohodnotná a chutná pochutina, která vás doslova dobíjí energií.

Kyselina chlorogenová - součást spalovačů tuků nové generace

Zdrojem této kyseliny jsou menší míře take borůvky, jablka, hrušky, jahody a některé druhy bambusů či výhonky vřesu obecného. Zelená káva jich obsahuje ale zdaleka nejvíce. Ať už samotná zrna nebo extrakt, který lze nakoupit ve formě kapslí nebo prášku.

Redukce hladiny cukru v krvi

Kyselina chlorogenová přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi, což je dáno především tím, že inhibuje enzym glukosa-6-fosfát. Ten je kriticky důležitý pro proces glykolýzy, při kterém dochází k rozbití molekuly glukózy, a jejím postupným zpracováním v citrátovém cyklu až k získání energie ve formě ATP. Nedochází tak k velkým výkyvům hladiny krevního cukru, tedy i inzulinu. Kyselina také limituje absorbci glukózy střevní stěnou. To vše pomáhá metabolizmu sacharidů a také ke stabilizaci inzulinové rezistence.

Pro připomenutí: při insulinové rezistenci receptory buněk nedostávájí informaci, že přijímáme zdroj cukru z potravin, a že je tedy v okolí buněk velké množství insulinu.  Proto pro případnou nouzi neustále spouští glukoneogenezi. Ovšem bez ohledu na to, že cukry vlastně zrovna přijímáme. Kvůli tomu je do krevního oběhu uvolňováno více a více molekul glukózy. Navíc, protože buňka nedostává tuto informaci, nedochází ani ke zrychlení procesu tvorby glykogenu z přijatého zdroje sacharidů.

Napomáhá také ke snižování hladiny tělesného tuku. Udržení homeostázy v glukózovém a lipidovém metabolismu je kriticky důležité pro správné fungování celého organismu. Nedostatečný nebo jakkoli chybný glukózový a lipidový mechanismus  vede k mnoha onemocněním jako je diabetes, obezita, steatóza jater či kardiovaskulární onemocnění. Ve studii z roku 2006 bylo zjištěno, že kyselina chlorogenová snižuje vstřebávání tuku a pozitivně ovlivnuje metabolismus tuku v játrech, čímž významně přispívá ke snižení hladiny tělesného tuku.

Redukce oxidativního stresu

Kyselina chlorogenová je známá jako silný antioxidant - redukuje oxidativní stres. Pro připomenutí: Antioxidant je látka schopná neutralizovat volné radikály, které by jinak postupně poškozovaly naše buňky. Antioxidant totiž poskytuje elektron, který volný radikál postrádá, a tím tento radikál neutralizuje.

Za normálních okolností je tvorba volných radikálů přirozeným procesem probíhajícím v mitochodriích, při tvorbě energie ve formě ATP. Pokud má tělo dostatek antioxidantů, dokáže tyto radikály neutralizovat (tvorba peroxidu vodíku a posléze vody). Pokud je množství volných radikálů příliš vysoké a tělo nedostává dostatek antioxidantů a dalších důležitých látek (např. zinek, měď, mangan či selen pro konečnou přeměnu volných radikálů na molekulu vody), volné radikály mohou poškodit buňku, posléze tkáně a ovlivnit negativně celý organismus.

Proto je tolik důležité poskytovat tělu dostatek antioxidantů, mezi nimiž patří kyselina chlorogenová mezi velice silné.

Redukce krevního tlaku

Podílí se i na redukci krevního tlaku, což je výsledkem např.  i toho, že napomáhá odstraňovat vznikající nebo již vzniklé aterosklerotické pláty v našich cévách. Aterosklerotické pláty neboli plaky vznikají např. nevhodným ukládáním vápníku v našich cévách, pokud naše tělo nemá dostatek dalších látek (vit. D3, K2, magnesium) které by navedly vápník do míst, kde je ho třeba (kosti, zuby) a naopak odvedly z míst, kde ho rozhdoně zapotřebí není, jako jsou měkké tkáně či naše arterie. Byly provedeny další studie, ve kterých byl díky kyselině chlorogenové, zjištěn inhibiční vliv této kyseliny na hormony, které přímo ovlivňují zvyšování krevního tlaku.

Další účinky

  • Kyselina chlorogenová pozitivně působí také na žlučník, i jako prevence žlučových kamenů. Stejně tak má pozitivní vliv i na játra. Ovlivňuje hladinu cholesterolu, což pozitivně ovlivňuje i zdravý kardiovaskulární systém.
  • Má se za to, že kyselina chlorogenová dokáže ovlivnit i naši náladu a pozornost, oddaluje únavu a ovlivnuje i hladinu hormonu serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Oproti klasické kávě působí povzbuzujícím účinkem dlouhodoběji, avšak bez nepříjemného pocitu třesotu rukou, bušení srdce, podrážděnosti, které se mohou dostavit při požití většího množství kávy.
  • Důležitá je také vlastnost antibakteriálního působení kyseliny chlorogenové. Byla např. úspěšně použita proti staphyloccocu aureus, kdy kyselina chlorogenová urychlila léčbu a snížila množství bakterií, a to především inhibicí určitého bakteriálního enzymu.
  • Nemalé množství studií bylo také provedeno v onkologickém prostředí, kde se kyselina chlorogenová jeví jako pomoc  k zastavení růstu nádoru, navození apoptózy nádorových buněk, či inhibici rakovinových metabolických drah.
  • Klinické studie také ukázaly, že kyselina chlorogenová může napomoci eliminovat degenerativní onemocnění či pozitivně ovlivnit krátkodobu pamět.

Závěrem

Kyselina chlorogenová tedy může výrazně napomoci se zdravým snižováním tělesného tuku, s čím souvisí i hladiny cholesterolu, upravit hladinu krevního cukru a navíc působit jako významný, silný antioxidant. Je však nad míru důležité si uvědomit, že jde pouze o chytrý doplněk stravy, který bez úpravy jídelníčku a zařazení pohybových aktivit nemůže přinést tolik očekávané výsledky.

Zdroje:

1. inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice.

Shimoda H, Seki E, Aitani MBMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17; 6():9.

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766985/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4123567/

4. https://www.celostnimedicina.cz/zelena-kava-na-hubnuti.htm

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820341