berberin

Berberin - Objevte zapomenutý rostlinný zázrak

Berberin k nám přišel z Číny a Indie, kde tvoří součást tradiční čínské a ajurvédské medicíny. Jde o přírodní alkaloid vyskytující se mnoha bylinkách jako je na příklad mahonie (anglicky Oregon Grape), vodilka nebo kurkuma.

Berberin - Objevte zapomenutý rostlinný zázrak

Doplňky s obsahem berberinu jsou dobře zavedené díky svým účinkům při bakteriálních infekcích – velmi často mohou pomoci, aniž bychom se museli uchýlit k antibiotikům. Jeho účinky byly prokázány v souvislosti s bojem s diabetem, mikroby, tumory, zánětem, a nebo při vysoké hladině glukózy v krvi. Pojďme se na jednotlivé oblasti podívat podrobněji.

Infekce a rakovina

Nejznámějším účinkem berberinu je jeho schopnost potlačovat různé bakteriální infekce. Především infekce trávícího ústrojí způsobené nežádoucími bakteriemi nebo kvasinkami. Může tak být užitečným pomocníkem při různých horečkácha průjmech zaviněných přítomností nežádoucích mikroorganismů v těle.

Jeho účinky také souvisí s inhibicí růstu a šíření rakovinných buněk – na toto téma už proběhly konkrétní výzkumy – např. u žen u rakoviny prsu nebo u rakoviny jazyka. Jako velmi silné se v této oblasti považuje synergní působení berberinu a kurkuminu.

Diabetes

Výskyt cukrovky celosvětově stoupá, zvyšuje se tedy i zájem o přírodní látky, které mohou při diabetu pomoci. Berberin patří mezi nejzajímavější. Ve studii uskutečněné v roce 2015 (1.)(2.) byl prokázán pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, což funguje jako prevence a účinná pomoc při diabetu typu 2 a s ním spojených komplikacích jako jsou diabetické kardiovaskulární choroby a diabetická neuropatie.

Jedna z nejpůsobivějších studií zkoumala účinek užívání 500mg směsi s berberinem 2-3x denně po tři měsíce spolu s diabetickým lékem metforminem. U berberinu se ukázal stejný významný vliv na hladinu glukóz v krvi a metabolismus lipidů jako u metforminu. Což je imponující zjištění.

Jiné studie také ukázaly, že berberin zlepšuje vstřebávání glukózy a poruchy metabolismu lipidů. Na příklad studie publikovaná v Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine zjistila, že berberin může zlepšit inzulinovou sensitivitu úpravou vylučování adipokinů (speciální proteiny ovlivňující mj. příjem živin). Účinek na inzulinovou sensitivitu také souvisí s prevencí poškození ledvin – berberin má v tomto směru výborný potenciál.

Vysoký cholesterol

Studie publikovaná v žurnálu Metabolism prokázala, že berberin snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krevním séru u pacientů s diabetem typu 2. Konvenční léčba vysokého cholesterolu probíhá pomocí statinů, které ale zvyšují riziko vzniku diabetu 2. typu a poškození srdce.

Bylo rovněž prokázáno, že berberin snižuje vysoké koncentrace tuků a lipidů v krvi pomocí zvýšení vylučování cholesterolu z jater a zastavení jeho absorpce v zažívacím traktu.

Obezita

Kvůli vážným vedlejším efektům a omezené účinnosti současných dostupných medikamentů pro léčbu obezity se mnoho výzkumů soustředí na nalezení přírodní alternativy.

V této souvislosti bylo prokázáno, že berberin je jedna z přírodních látek schopných aktivovat enzym AMPK, který se nachází v buňkách a hraje klíčovou roli v regulaci metabolismu a tedy i ve spalování tuků v buňkách.

Studie publikovaná v časopise Phytomedicine zmapovala účinek podávání 500mg berberinu obézním jedincům 3x denně po dobu 12 týdnů. Bylo zjištěno, že berberin je má potenciál snižovat hlavdinu lipidů v krvi a následně také pozitivně ovlivnit tělesnou hmotnost.

Alzheimerova choroba

Studie prokázaly potenciál berberinu i u neurodegenerativních chorob jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a poškození nervového systému kvůli traumatu. Dle zjištění  z proběhlých studií působí berberin na metabolické cesty/oblasti, které fungují neuroprotektivně a proti neurodegenerativním chorobám.

Syndrom bakteriálního přerůstání tenkého střeva

Při tomto syndromu je narušena rovnováha mezi prospěšnými bakteriemi v tlustém a tenkém střevě a může se dostavovat nevolnost, plynatost, zácpa či průjem. Později také může přijít celková slabost a únava, či vážnější komplikace.

Proběhla studie, která srovnávala účinek konvenční léčby antibiotiky a podávání bylinných alternativ zahrnujících berberin. Bylo zjištěno, že bylinné přípravky fungovaly stejně dobře jako antibiotika.

Stav srdce

Účinky berberinu souvisí s hladinou krevního cukru a obezitou – oba tyto faktory mají vliv také na srdce. Mimo to však berberin podporuje vznik oxidu dusnatého, který uvolňuje cévy, zlepšuje krevní oběh, snižuje tlak a chrání proti arteroskleróze.

Stav plic

Účinky berberinu souvisí také se stavem plic. Bylo dokonce prokázáno snížení poškození plic způsobené cigaretovým kouřem. Studie publikovaná v žurnálu Inflammation popisovala účinek berberinu u myší vystavených cigaretovému kouři. Byl jim podáván berberin v množství 50mg na 1 kg hmotnosti, důsledkem čehož byl zmírněn zánět a poškození plic vzniklé vdechováním kouře.

Závěrem

Berberin se ukazuje jako účinná přírodní pomoc při bakteriálních infekcích, jako prevence zvýšeného cholesterolu, kardiovaskulárních chorob a rakovinného bujení. Je třeba nezaměňovat berberin s piperinem (extrakt z černého pepře), bilirubin (metabolit) nebo berberolem.

Autor článku: redakce eFIA.cz

Zdroje:

https://draxe.com/berberine/

Synergistic chemopreventive effects of curcumin and berberine on human breast cancer cells through induction of apoptosis and autophagic cell death. Dostupné z: https://www.nature.com/articles/srep26064

Berberine sulfate: antimicrobial activity, bioassay, and mode of action. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11370717