svalová hmota

Vybíráme z vědeckých studií - Nedostatek vitamínu D je spojený s úbytkem svalové hmoty u seniorů a další studie

Aspell 2019

Vybíráme z vědeckých studií - Nedostatek vitamínu D je spojený s úbytkem svalové hmoty u seniorů a další studie

Nedostatečná hladina vitamínu D je spojená s úbytkem svalové hmoty a poklesem fyzického výkonu u seniorů.

Studie sledovala celkem 4175 seniorů s průměrným věkem 69,8 let. Byla měřena síla stisku rukou a provedena speciální cvičení standardizovaná pro měření zdatnosti a síly u seniorů. Senioři byli rozděleni do dvou skupiny podle hladiny vitamínu D v těle. Skupina s hladinou vitamínu < 30 nmol/L (pod třicet nanomolů na litr krevního séra) byla klasifikována jako deficientní a oproti skupině s hladinou ≥ 50 nmol/L měla největší podíl významně snížené svalové síly a výkonu. Výsledky studie tedy potvrdily souvislost mezi nedostatečnou hladinou vitamínu D a zhoršenou fyzickou kondicí. (Vitamín D přímo ovlivňuje činnost imunitního systému, stav kostí, kloubů a zubů, méně se však ví, že je důležitý i pro činnost svalů.)

Studie je dostupná zde: https://www.dovepress.com/vitamin-d-deficiency-is-associated-with-impaired-muscle-strength-and-p-peer-reviewed-fulltext-article-CIA

Suplementace probiotiky a brusinkami napomohla prevenci opakujících se infekcí močového ústrojí u žen v předmenopauzálním věku.

Koradia 2019

Dva kmeny prospěšných biokultur Lactobacilli byly dohromady spolu s brusinkovým extraktem hodnoceny z hlediska účinku na opakované infekce močového traktu u žen ve věku před menopauzou. Celkem 115 žen užívalo buď probiotika s brusinkovým extraktem nbo placebo po dobu 26 týdnů. 81 žen studii dokončilo, přičemž skupina s probiotiky a extraktem zaznamenala statisticky výrazné zlepšení - vyšší počet žen, které infekci vůbec nedostaly, kratší průběh infekce, pokud proběhla, a menší potřebu léčby antibiotiky (buď tato potřeba nebyla vůbec a nebo byla léčba kratší).

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31516055

Účinek suplementace L-theaninu na symptomy stresu a kognitivní funkce u dospělých.

Hidese 2019

30 zdravých dospělých jedinců bylo pozorováno v souvislosti s účinkem L-theaninu na symptomy stresu a kognitivní funkce. Jedna skupina užívala 200 mg theaninu denně, druhá placebo. Sledovaní sami vyhodnocovali účinek pomocí zaznamenávání hodnt na škálách sledujících depresi, úzkost, kvalitu spánku a další kategorie jako např. plynulost řeči a duševní výkon. U skupiny užívající L-theanin došlo ke zlepšení ve všech kategoriích.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2362

Protizánětlivý účinek Omega-3 nenasycených mastných kyselin (PUFA) u prevence a léčby aterosklerózy a zhoršení kognitivních schopností způsobených špatným stavem cév (VCID) a demencí.

Simonetto 2019

Existuje spojení mezi aterosklerózou, VCID a zánětem. Omega-3 se v tomto směru ukazují jako účinná prevence - působí protizánětlivě. Oproti tomu nadměrné množství omega-6 působí prozánětlivě. Experimentální a klinické studie ukazují, že suplementace Omega-3 může snížit riziko vzniku různých typů aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob.

Přehled studií je dostupný zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2279

Kurkumin a nervový systém

Scuto 2019

Kurkumin je považovaný za hlavní polyfenolickou sloučeninu extrahovanou z kurkumy (Curcuma longa). Několik před-klinických studií přišlo se závěry naznačujícími prospěšné účinky kurkuminu v podpůrné léčbě chorob způsobených činností volných radikálů - nejčastěji neurodegenerativních chorob. Kurkumin patří do rodiny tzv. hormetinů (látek příznivě ovlivňujících reakci těla na negativní vliv z vnějšku) a přispívá ke zlepšení buněčné odpovědi na stres.

Přehled studií je dostupný zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2417/htm?mc_cid=2c491ee4f8&mc_eid=f0728dcb74