Ajurvéda a sport - spojení tisícileté tradice a moderní technologie pomáhá sportovnímu výkonu

Ve fitness i v ostatních sportovních odvětvích vzrůstá zájem o doplňky s obsahem přírodních složek, zejména rostlinných extraktů. V tomto směru je pak zcela logické, že se kvalitní sportovní výživa poohlíží po poznatcích pocházejících z tradičních medicín. Občas to ještě někomu přijde zvláštní, většinou ale jen do momentu než okusí sílu extraktu např. nějaké medicinální houby. Mnoho  sportovců například změnilo skeptický postoj ve chvíli, kdy vyzkoušeli Cordyceps. Ten je po dlouhá staletí pevnou součástí tradiční čínské medicíny, a i dnes na něj mnozí nedají dopustit - protože mimo jiné efektivně posiluje výkonnost zejména ve vytrvalostních sportech.

Ajurvéda a sport - spojení tisícileté tradice a moderní technologie pomáhá sportovnímu výkonu

Vzhledem k tomu, že je spojení sportovní výživy a rostlin z tradičních medicín zatím stále na počátku, vyplatí se sledovat každou novinku. Je totiž velká šance, že půjde vždy o malý průlom. A takovým malým průlomem je nyní využití extraktu rostlin známých z Ajurvédy.

Ajurvéda a sport

Konkrétně jde o extrakt ze dvou rostlin – Moringy a Černého zázvoru, a jednoho ovoce – Granátového jablka. Jejich spojení dává dohromady velmi silný komplex fungující perfektně v těchto oblastech:

  • Produkce oxidu dusnatého
  • Podpora výkonu a vytrvalosti
  • Oddálení únavy
  • Redukce oxidačního stresu
  • Regenerace
  • Ajurvéda a moderní technologie

Obsažené látky

Moringa Oleifera - extrakt z Moringy obsahuje glykosid zvaný niazirin. Ten se nachází v listech Moringy a jeho přirozenou vlastností je zvyšování produkce NO (oxidu dusnatého) v organismu. Přirozeně také posiluje prdukci erytropoetinu, zásadního hormonu pro tvorbu červených krvinek. Spolu s niazirinem obsahuje Moringa ještě niaziminin A, který zabraňuje degradaci dopaminu prostřednictvím monoaminooxidázy typu B. Listy Moringy dále obsahují řádově desítky dalších glykosidů a saponinů podporujících sportovní výkon a vytrvalost.

Černý zázvor  - černý zázvor obsahujecelou řadu látek s podobným nebo stejným účinkem, jako má moringa: bioaktivní methoxyflavony (5,7-dimethoxyflavone, 5,7,4′-trimethoxyflavone, 5- hydroxy-3,7,4′-trimethoxyflavone a 5-hydroxy-3,7-dimethoxyflavone) obsažené v extraktu z černého zázvoru zvyšují hladinu NO (oxid dusnatý) v těle, což vede ke zvýšení výkonu a vitality. Methoxy-flavony inhibují aktivitu PDE-5 (fosfodiesterázy typu 5), což vede k vazodilatačnímu procesu, čímž se zvyšuje průtok krve do tkání a jejich následné okysličení.

Granátové jablko - polyfenoly přítomné v extraktu z granátového jablka (Punicalin, Punicalagin) napomáhají udržet optimální hladinu oxidu dusnatého. Vysoký obsah polyfenolů chrání tělo před oxidačním stresem způsobeným intenzivním tréninkem a napomáhá regenerovat buňky.

Napadá vás, že obsažené látky přece není možné dostat do těla běžnou konzumací v takovém množství, aby významně ovlivnily sportovní výkon? Odpověď nám dává použití moderních technologií:

1.Z daných rostlin je užití biologicky aktivní extrakt účinných látek, ne pouze pomletý prášek

2.Extrakt je zapouzdřen do tzv. lipozomů, které díky své unikátní stavbě umožňují tělu vstřebání obsažené látky řádově o desítky procent více než bez jejich použití

Lipozomální transportní systém

O lipozomech a lipozomálním transportním systému jsme podrobně mluvili v tomto článku. Jde o fosfolipidová pouzdra, v nichž je uchovávána účinná látka (rostlinný extrakt, vitamín...). Díky své unikátní struktuře lipozom obchází klasický metabolismus vitamínů a dalších látek vedoucí přes játra. Vstřebaný lipozom vstupuje po opuštění zažívacího traktu přímo do mízního systému a poté putuje rovnou k buňce. Kde je fosfolipidová vrstva lipozomu schopná sloučení se samotnou buněčnou stěnou – a účinná látka je tak efektivně a s minimálními ztrátami dopravena až do buňky.

Kdy uvedené extrakty užívat

Díky použité lipozomální technologii je vstřebání do těla velmi rychlé. Lze je tedy užívat cca půl hodiny nebo bezprostředně před výkonem, případně i během něj pro oddálení únavy. Účinek je vhodný pro všechny krátkodobé až střednědobé intenzivní výkony - hodí se tedy pro posilování, hokej, squash, sprint, plavání a další sporty.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. A Randomized Single Dose Parallel Study on Enhancement of Nitric Oxide in Serum and Saliva with the Use of Natural Sports Supplement in Healthy Adults. Jacob, Gopi, Divya. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28641022
  2. Standardized Kaempferia parviflora Extract Enhances Exercise Performance Through Activation of Mitochondrial Biogenesis. Lee, Kim, Kwon, Kim, Hwang. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29125913
  3. Daily intake of Kaempferia parviflora extract decreases abdominal fat in overweight and preobese subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical study. Yoshino, Awa, Miyake, Fukuhara, Sato, Ashino, Tomita, Kuwahara. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30214264
  4. Comparative Drug Resistance Reversal Potential of Natural Glycosides: Potential of Synergy Niaziridin & Niazirin. Dwivedi, Maurya, Yadav, Khan, Gupta, Gupta, Darokar, Srivastava. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30977451