konopné mléko

Konopné mléko - lahůdka mezi rostlinnými produkty

V současné době jsou více a více oblíbená rostlinná mléka – mandlové, rýžové, kokosové, makové a také konopné, kterému se budeme věnovat v dnešním článku.

Konopné mléko - lahůdka mezi rostlinnými produkty

Vyrábí se rozemletím semínek konopí, která jsou typická svou bohatou oříškovou chutí, která se plně přenáší i do mléka. To je jemné, lahodné, lze jej pít samotné nebo použít v celé řadě receptů a především je výživově velmi bohaté – obsahuje celou řádku důležitých mikronutrientů.

Hlavní benefity konopného mléka

1.Obsahuje rostlinný protein

A dokonce ještě více než proteinu mléko mandlové, navíc v něm lze nalézt všechny esenciální aminokyseliny. Ty se podílí téměř na všech biologických procesech v těle, od produkce energie, přes imunitní systém, až po svalový růst. Přítomnost širokého spektra aminokyselin ve stravě je důležité pro udržení dobré kondice. Výzkum (3) proběhnuvší v roce 2017 došel k závěru, že obyvatelstvo západních zemí konzumuje méně živočišných bílkovin a nahrazuje je rostlinnými. Příjem rostlinných proteinů z ořechů, semen a luštěnin pak dovedl naplnit požadavky výživových doporučení i ve srovnání s proteiny živočišnými.

2.Obsahuje esenciální mastné kyseliny

Jsou dva typy mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo syntetizovat – kyselina linolová, což je omega-6 mastná kyselina a kyselina linolenová, která patří mezi omega-3. Konopné mléko obsahuje oboje. Tyto nenasycené mastné kyseliny pomáhají proti zánětu, proti kardiovaskulárním chorobám, podporují zdraví mozku a posilují imunitu.

3.Obsahuje vápník

Nemusíte se bát, že když vystřídáte kravské mléko za konopné, přijdete o podporu pro kosti a zuby. Hrnek konopného mléka obsahuje cca 30 % doporučené denní dávky vápníku.

4.Obsahuje celou řadu dalších minerálů a vitamínů

V konopném mléce najdete sodík, fosfor, hořčík, železo i draslík. Dále vitamíny skupiny B, vitamín A, D a E. Mimo to obsahuje i malé množství vlákniny. Díky obsahu těchto látek má detoxikační efekt a revitalizační efekt.

Konopné mléko si můžeme vyrobit i sami

Není to nic těžkého. Obecný postup pro jakékoli rostlinné mléko zní: Zalejeme 100 gramů obilnin, semínek či ořechů zhruba 0,7 až 1 litrem studené vody. Pokud chceme mít výslednou konzistenci hustější, pak stačí vody méně. Necháme několik hodin namáčet, čímž dojde k uvolnění inhibitorů klíčení a štěpení látek složitějších na jednodušší a lépe stravitelné.

Vodu v průběhu procesu vyměníme za čerstvou. Po namáčení mixujeme. Efektivnější je do mixéru přidat pouze minimum vody a namočená semínka. Zbytek vody přidáme až ke konci míchání. Poté směs přecedíme za použití sítka nebo plátýnka.

Vzniklé mléko můžeme použít do vloček nebo müsli, kdy směs necedíme. V opačném případě získáme díky sítku / plátýnku čiré mléko. Hutná část se hodí pro zahuštění pomazánek, kaší, polévek nebo chutných raw dezertů.

Takto vyrobená čerstvá mléka obsahují mnoho vitamínů. Kdo má raději mléko sladší, může se osladit přidáním předem namočeného sušeného ovoce. Výborné chutná s datlemi, rozinkami, švestkami, fíky a podobně. Mezi zajímavé a oblíbené dochucovadla patří taky skořice. Svěží koktejly vyrobíme, rozmixujeme-li vše společně.

Závěr

Pro sportující populaci je také důležité, že u konopného mléka také není na závadu míchat jej s proteinem namísto vody. Dokonce i s živočišným. Zatímco zalít velmi pracně a nákladně vyfiltrovanýnou syrovátkovou nebo mléčnou bílkovinu obyčejným mlékem je v podstatě jejím znehodnocením, rostlinné mléko její kvalitu nijak nesníží, naopak.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

  1. https://draxe.com/nutrition/hemp-milk/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748783/