dopamin

Dopamin: Jak mít v rovnováze hormon štěstí

Více než 80 miliard neuronů v našem mozku spolu neustále kooperuje a komunikuje pomocí neurotransmiterů. Ty jsou naprosto klíčové pro každodenní fungování našeho organismu, přičemž platí, že jedním z nejdůležitějších a nejvíce zkoumaných neurotransmiterů je dopamin.

Dopamin: Jak mít v rovnováze hormon štěstí

Dopamin je zodpovědný za správnou funkci mozku a různé aspekty lidského chování. Umožňuje nám učit se, pohybovat se, spát nebo prožívat pocity potěšení a uspokojení. Příliš vysoká nebo naopak nízká hladina tohoto neurotransmiteru je však spojena se závažnými zdravotními komplikacemi od deprese a nespavosti až po schizofrenii nebo drogovou závislost.

Co je dopamin?

Dopamin je neurotransmiter, který bývá označován také jako hormon štěstí nebo hormon neřesti. Navazuje se na jednotlivé receptory v mozku a zajišťuje, aby vysílaly signály z jedné buňky do druhé. To způsobuje buněčné změny, které mohou ovlivňovat, jak se cítíme a náš celkový pocit pohody. Dopamin hraje důležitou úlohu v každodenním fungování našeho organismu, ovlivňuje to, jak se pohybujeme, jak se cítíme nebo co jíme.

Výzkumy ukazují, že dopaminové receptory se kromě mozku vyskytují také v ledvinách, slinivce, plicích nebo krevních cévách mimo centrální nervový systém. [1] K produkci dopaminu se využívá aminokyselina tyrosin, která se nejdříve přeměňuje na prekurzor L-dopa a následně na dopamin. Dopamin se produkuje v třech částech mozku: substantianigra, ventrální tegmentální oblasti a hypotalamu.

Dopamin bývá někdy spojován nebo zaměňován se serotoninem. Oba jsou neurotransmitery, ale zatímco serotonin působí jako regulátor nálady, dopamin je přímo napojený na centra odměn v mozku, která jsou zodpovědná za naše emoce a motivaci.

Systém odměn je nezbytný pro naši motivaci. Funguje tak, že v reakci na určité podněty nebo aktivity dochází ke zvýšení hladiny dopaminu, která způsobuje vznik příjemných pocitů. Pokud je naopak hladina dopaminu nízká, můžeme pociťovat nedostatek motivace a pocity bezmoci.

Dopamin a duševní zdraví

Přestože dopaminové neurony představují méně než 1 procento z celkového počtu neuronů v mozku, má tento neurotransmiter zásadní vliv na mozkové funkce a duševní zdraví. [2] Když je produkce dopaminu v normě, ani jeho působení nevnímáme, protože tělo i mysl fungují tak, jak mají. Pokud se však hladiny dopaminu stanou příliš vysokými nebo nízkými, dochází k ovlivnění našeho chování i fyzických funkcí. Nespolupracuje-li dopamin a jeho receptory v mozku správně, hovoříme o tzv. dopaminové dysfunkci.

Dopamin a s ním související chemické procesy v mozku úzce souvisí s návykovým chováním, které může vést k duševním poruchám jako poruchy příjmu potravy, sebepoškozování, nutkavé sexuální chování, závislost na hazardních hrách apod. [3]

Podle studií na lidech i na zvířatech jsou nízké hladiny dopaminu spojeny s depresemi, únavou, problémy s koncentrací, výkyvy nálad, nespavostí, úzkostmi, nedostatkem motivace nebo pocity viny a beznaděje. [4]

Abnormální hladiny dopaminu (příliš vysoké nebo příliš nízké) doprovází také mnoho patologických poruch včetně schizofrenie, Touretova syndromu, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, Huntingtonovy nemoci, autismu nebo ADHD.

Dopaminové receptory mohou regulovat také činnost ostatních neurotransmiterů, jejich dysfunkce tak může způsobovat také další problémy s motorickou aktivitou nebo neurologickými funkcemi. [5]

Jak zvýšit hladinu dopaminu?

1.Jezte potraviny bohaté na tyrosin

Pro osoby trpící nedostatkem dopaminu je důležité konzumovat dostatek tyrosinu. Tyrosin je aminokyselina, která slouží jako prekurzor dopaminu, norepinefrinu a epinefrinu. Studie potvrzují, že množství tyrosinu ovlivňuje hladiny dopaminu, takže dostatečné množství tyrosinu může pomoci v boji s nedostatkem dopaminu. [6] Mezi potraviny, které obsahují vyšší množství tyrosinu a můžete je snadno zařadit do svého jídelníčku, patří maso z volně se pasoucích zvířat, ryby lovené na otevřeném moři, vejce z volného chovu, organické mléčné výrobky, ořechy a semena, luštěniny nebo celozrnné obiloviny.

Aby mohl být tyrosin efektivně přeměněn na neurotransmitery je nezbytný také dostatečný příjem vybraných mikronutrientů (vitamin B6, folát, měď). Pokud nemáte ve stravě dostatečný příjem aminokyselin, je možné užívat L-tyrosin také ve formě doplňku výživy.

Omezte také příjem potravin, které mohou vyčerpávat dopamin. Jedná se především o nadměrnou konzumaci nasycených tuků a rafinovaných cukrů. Tyto potraviny sice mohou způsobit krátkodobé zvýšení hladiny dopaminu, ale dlouhodobě vedou spíše k jeho nedostatku.

2.Dbejte na dostatek spánku

Dostatek spánku pomáhá mozku regulovat produkci dopaminu. Za normálních okolností se produkce dopaminu řídí cirkadiálním rytmem. Ráno se hladiny dopaminu přirozeně zvyšují, což nám umožňuje probudit se a vykročit do nového dne. Ve večerních hodinách pak hladiny dopaminu klesají, aby se mozek uklidnil a připravil na spánek. Abyste podpořili přirozenou produkci dopaminu, snažte se chodit spát i vstávat přibližně ve stejnou dobu. [7]

3.Pravidelně cvičte

Existují tři hlavní neurotransmitery, jejichž hladiny jsou ovlivňovány fyzickou aktivitou: noradrenalin, serotonin a dopamin. Prostřednictvím těchto neurotransmiterů cvičení pozitivně ovlivňuje fungování mozku. Studie na zvířatech ukázaly, že běh na páse zvyšuje produkci dopaminu v mozku a tím působí proti motorické dysfunkci. [8] Kromě toho bylo prokázáno, že běh pomáhá chránit dopaminergní neurony a působí proti neurotoxinům.

4.Naučte se meditovat

Další výzkumy zjistily, že během meditace nebo cvičení jógy dochází ke zvýšení hladiny dopaminu a snížení pocitů úzkosti. Jakýkoliv typ meditace, ať už v sedě, v leže nebo v pohybu, tak pomáhá regulovat produkci neurotransmiterů a podporuje tak zdraví (nejen) mozku. [9]

5.Užívejte vhodné doplňky výživy

Existuje řada doplňků výživy, které mohou přirozenou cestou podpořit zvýšení hladiny dopaminu. Kromě již dříve zmíněného L-tyrosinu, který je prekurzorem dopaminu se jedná o:

  • Vitamin D - Studie z roku 2016 ukázala, jak léčba vitaminem D moduluje dopaminové obvody v mozku. Suplementace vitaminu D může pomáhat při léčbě závislosti na drogách a dalšího problematického chování souvisejícího s dopaminem. [10]
  • Probiotika - Vědci zjistili, že bakterie mohou syntetizovat hormony a neurotransmitery a reagovat na ně. Rozšíření kolonií prospěšných bakterií ve střevech a snížení zastoupení škodlivých bakterií tedy může mít pozitivní vliv na hladiny dopaminu. [11]
  • Kurkumin - Při studii na myších bylo zjištěno, že kurkumin může zvyšovat hladinu serotoninu a dopaminu. [12]
  • Mucunapruriens - Mucunapruriens je tropická rostlina, která obsahuje vysoké hladiny L-dopa, což je prekurzor dopaminu. V rámci ajurvédské medicíny se mucunapruriens používá pro zlepšení stavu pacientů s Parkinsonovou chorobou.

Dopaminový půst

Dopaminový půst je jedním z nových trendů v oblasti osobního rozvoje. Při dopaminovém půstu bychom se měli zříci činností, při kterých dochází k vyplavování dopaminu. Půst se může týkat vyloženě škodlivých aktivit (užívání drog, hraní hazardních her nebo přejídání), těch, které konzumují velké množství našeho času (internet, televize, sociální sítě), v extrémních případech i veškeré sociální interakce nebo provozování sportovních aktivit. Během půstu by podle jeho zastánců mělo dojít ke snížení stresu, „restartu“ mozku a zlepšení soustředění a produktivity.

Jak jsme již zmínili výše, dopamin je nezbytný pro životně důležité funkce v našem mozku. Zároveň se však podílí na nezdravém a návykovém chování. Při dopaminovém půstu se nesnižuje hladina dopaminu natolik, aby docházelo k ohrožení důležitých životních funkcí. Vyřazení problematických činností a stimulantů však může mít bezesporu pozitivní účinky.

Pokud chcete dopaminový půst vyzkoušet, doporučujeme k němu přistupovat se zdravým rozumem a vyhnout se zbytečným extrémům. Izolace od společnosti nebo vynechání sportovních aktivit pravděpodobně nebude mít z dlouhodobějšího pohledu příliš pozitivní vliv. Stejně tak očekávání, že dojde k „restartu“ mozku je z vědeckého hlediska přinejmenším bláhové. Na druhou stranu, pokud chcete eliminovat nezdravé chování, jako přejídání nebo trávení příliš mnoho času na sociálních sítích, může vám dopaminový půst pomoci.

Závěrem

Dopamin je neurotransmiter, který interaguje s neurony v našem mozku. Bývá označován jako hormon štěstí (někdy také jako hormon neřesti), protože je důležitou součástí neuronálního systému odměn a potěšení. Příliš vysoké nebo nízké hladiny dopaminu mohou mít zásadní vliv na naše zdraví a na to, jak se cítíme, chováme nebo učíme. Pokud máte problémy s hladinou dopaminu, může vám pomoci konzumace vhodných potravin nebo doplňků výživy, pravidelné cvičení, dostatek spánku nebo meditace. Dopaminový půst může být užitečným nástrojem pro potlačení problematických návyků, přistupujte k němu však konzervativně a neočekávejte „restartování“ mozku.

Autor článku: Mgr. Tomáš Pavelek

Reference:

  1. https://draxe.com/health/dopamine/
  2. Drozak J, Bryła J. Dopamine: not just a neurotransmitter. PostepyHig Med Dosw (Online). 2005;59:405-420.
  3. Arias-Carrión O, Stamelou M, Murillo-Rodríguez E, Menéndez-González M, Pöppel E. Dopaminergicrewardsystem: a shortintegrativereview. Int Arch Med. 2010;3:24. Published 2010 Oct 6. doi:10.1186/1755-7682-3-24
  4. Worley J. The Role ofPleasure Neurobiology and Dopamine in MentalHealthDisorders. J PsychosocNursMentHealthServ. 2017;55(9):17-21. doi:10.3928/02793695-20170818-09
  5. Dailly, E., Chenu, F., Renard, C.E. andBourin, M. (2004), Dopamine, depression and antidepressants. Fundamental&ClinicalPharmacology, 18: 601-607. doi:10.1111/j.1472-8206.2004.00287.x
  6. Mishra A, Singh S, Shukla S. Physiological and FunctionalBasisof Dopamine Receptors and Their Role in Neurogenesis: PossibleImplicationforParkinson'sdisease. J Exp Neurosci. 2018;12:1179069518779829. Published 2018 May 31. doi:10.1177/1179069518779829
  7. Bloemendaal M, Froböse MI, Wegman J, et al. Neuro-CognitiveEffectsofAcute Tyrosine Administration on Reactive and Proactive Response Inhibition in HealthyOlderAdults. eNeuro. 2018;5(2):ENEURO.0035-17.2018. Published 2018 Apr 30. doi:10.1523/ENEURO.0035-17.2018
  8. Volkow ND, Tomasi D, Wang GJ, et al. Evidence thatsleepdeprivationdownregulates dopamine D2R in ventralstriatum in thehuman brain. J Neurosci. 2012;32(19):6711-6717. doi:10.1523/JNEUROSCI.0045-12.2012
  9. Lin TW, Kuo YM. Exercisebenefits brain function: the monoamine connection. Brain Sci. 2013;3(1):39-53. Published 2013 Jan 11. doi:10.3390/brainsci3010039
  10. Krishnakumar D, Hamblin MR, Lakshmanan S. Meditation and YogacanModulate Brain MechanismsthataffectBehavior and Anxiety-A ModernScientificPerspective. AncSci. 2015;2(1):13-19. doi:10.14259/as.v2i1.171
  11. Trinko JR, Land BB, Solecki WB, et al. Vitamin D3: A Role in Dopamine CircuitRegulation, Diet-Induced Obesity, and DrugConsumption. eNeuro. 2016;3(2):ENEURO.0122-15.2016. Published 2016 May 19. doi:10.1523/ENEURO.0122-15.2016
  12. Galland L. The gut microbiome and the brain. J Med Food. 2014;17(12):1261-1272. doi:10.1089/jmf.2014.7000
  13. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressantactivityofcurcumin: involvementof serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008;201(3):435-442. doi:10.1007/s00213-008-1300-y