Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1. Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2. Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3. Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu a chuť.
  4. 4. Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5. Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6. Upřednostňujeme seriózní značky investující do vývoje a složení před značkami zaměřenými na agresivní mass-marketing.
  7. 7. Upřednostňujeme značky/výrobce, které podporují zdravý a etický životní styl

Hrachový protein – kvalitní bílkovina pro nové tisíciletí

Pokud chceme, aby tělo co nejvíce těžilo ze všech možností, jaké v příjmu bílkovin jsou, je dobré jednotlivé typy proteinů pravidelně střídat. Pojďme se tedy podívat na to, proč by hrachový protein měl být součástí našeho výběru.

Hrachový protein už není dlouho vnímaný jako okrajová záležitost a rychle se stává favoritem mezi širokou komunitou cvičících a jedinců zajímajících se o zdravý životní styl. Nejde jen o to, že je zcela bezlepkový a pochopitelně 100% rostlinný, ale má také velký přínos pro ledviny, srdce a pozitivní vliv na obvod pasu. Spolu s rýžovým proteinem je také hypoalergenní, lehký na strávení a nezpůsobuje nadýmání. Vyrábí se mletím hrachu na prášek a následným odebráním škrobu a vlákniny. Vzniká pak vysoce koncentrovaný proteinový izolát, který je perfektní pro efektivní zvýšení bílkovinového příjmu. Zejména pokud jste alergičtí nebo citliví na lepek nebo živočišné produkty a hledáte vhodbou alternativu.

Výživový profil hrachového proteinu

Za zcela komplexní zdroj bílkoviny lze považovat takovou potravinu nebo suplement, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, tedy aminokyselin, které si tělo nedokáže samo syntetizovat a musí jej přijímat ze stravy.  Z rostlinných proteinů má kompletní profil sojový protein, o jeho vhodnosti se však vedou debaty kvůli obsahu fytoestrogenů a genetickým modifikacím, dále celozrnný rýžový protein, který má však nižší obsah lysinu. Hrachový protein má aminokyselinový profil v rámci esenciálních aminokyselin kompletní, ve srovnání se syrovátkovou bílkovinou chybí hrachovému proteinu pouze některé méně důležité aminokyseliny (neesenciální aminokyseliny). Pokud konzumuje pestrou stravu a proteiny rotujeme, přijímáme aminokyseliny jako např. glutamin z jiných zdrojů, je hrachový protein naprosto ideální volbou, tedy pokud se snažíme nabrat svalovou hmotu, spálit přebytečný tuk a podpořit bezproblémové fungování srdce a ledvin.

Kvalitní hrachový protein má velmi bohatý výživový profil, v němž nechybí ani mikronutrienty, jedna 33g dávka obvykle obsahuje cca:

  • 120 kalorií
  • 1 g sacharidů
  • 24 g bílkovin
  • 2 g tuků
  • 8 mg železa
  • 330 mg sodíku
  • 43 mg vápníku
  • 83 mg draslíku

(údaje jsou orientační, pocházejí z Data Food Central )

Benefity hrachového proteinu

1.Tvarování svalové hmoty

Běžně rozšířený názor zní, že čistě rostlinné proteiny nemají ten samý efekt na pevnost, hustotu a regeneraci svalů po tréninku jako proteiny živočišné. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě. Ukazuje to jednak praxe a také nejnovější vědecké poznatky. V roce 2015 byla publikována studie (1.) v periodiku Journal of the International Society of Sports Nutrition, která prokázala, že hrachový protein je po rezistenčním tréninku z hlediska růstu svalové hmoty stejně efektivní jako proteiny z mléčných surovin. Je to díky vysokému obsahu L-argininu, velmi důležité aminokyselině zapojené do produkce lidského růstového hormonu (2.), který je odpovědný za fungování celého metabolismu a také za strukturu svalové hmoty.

2.Podpora srdce a ledvin

Studie uskutečněná v roce 2011 v Kanadě na krysách potvrdila, že hrachový protein dovede pomoci snížit systolický i diastolický tlak (3.). Jiná studie z roku 2005 popsala, že příjem rostlinných proteinů dovede snížit riziko vzniku ischemické choroby srdeční (4.). Pokud patříte do skupiny s jakýmikoli rizikovými faktory pro vznik srdečních nebo cévních problémů, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je začít konzumovat potraviny potlačující zánět – to znamená např. hrachový protein a další rostlinné potraviny. Zánět je hlavní příčinou mnoha chorob, ischemickou chorobu srdeční nevyjímaje. Stabilizace krevního talku souvisí také se zlepšením stavu ledvin (5.).

3.Krevní cukr a spálování tuku

Hrachový protein snižuje hladinu hormonu ghrelin, který je zodpovědný za vyvolání chutě k jídlu. Hrachový protein dovede také prodloužit pocit sytosti zpomalením vyprazdňování žaludku a redukce vylučování ghreolinu (6.). Má také pozitivní vliv na hladinu krevního cukru. Studie z Torontské Univerzity zkoumala vliv hrachového proteinu na příjem stravy, hladinu krevního cukru a apetit, a výsledky potvrdily, že hladiny krevního cukru zůstaly u sledovaných jedinců (mladí muži) pod obvyklou úrovní (7.).

Závěrem

Hrachový protein je nesporně ideálním a šetrným zdrojem velmi kvalitních bílkovin, jehož oblíbenost narůstá enormním způsobem. Bez nadsázky se jedná o zdroj bílkovin nového tisíciletí.  Samotný hrách je odjakživa využíván v tradiční medicíně (TCM, Ájurvéda atd..) pro zlepšení fungování trávení a pro zlepšení stavu trávícího traktu. Lze jej užívat samotný a nebo v kombinaci s ostatními rostlinnými proteiny – zejména rýžovým, prokazatelně se ukazuje jako velmi dobrá alternativa nebo doplnění syrovátkových proteinů. Ideální volbu představují proteinové produkty z evropského žlutého hrachu. Ty kromě maximální čistoty a kvality mají i benefity v podobě lokální evropské produkce a minimální uhlíkové stopy – pocházejí z udržitelného zemědělství.

Autor článků: Jakub Novák

Zdroje:

  1. Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. Babault. 2015. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25628520/
  2. Growth hormone, arginine and exercise. Kanaley. 2008. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18090659/
  3. Blood pressure lowering effect of a pea protein hydrolysate in hypertensive rats and humans. Li. 2011. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21854068/
  4. Associations of dietary protein with disease and mortality in a prospective study of postmenopausal women. Kelemen. 2005. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15671256/
  5. Pea Protein Fights Blood Pressure And Kidney Disease. Paddock. 2009. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/143262#1
  6. NUTRALYS(®) pea protein: characterization of in vitro gastric digestion and in vivo gastrointestinal peptide responses relevant to satiety. Overduin. 2015. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25882536/
  7. Acute effects of pea protein and hull fibre alone and combined on blood glucose, appetite, and food intake in healthy young men–a randomized crossover trial. Mollard. 2014. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25302637/
  8. Pea Protein: The Non-Dairy Muscle Builder (that Also Boosts Heart Health): Dostupné z: https://draxe.com/nutrition/pea-protein/