Cordyceps

Houby - jak podpořit imunitu přírodní cestou

Všichni známe houby v podobě vynikající gurmánské kombinace s vejci, máslem a cibulkou. Ony toho ale nabízejí mnohem víc - mají totiž celou řadu mnohdy neznámých vynikajících vlastností.

Houby - jak podpořit imunitu přírodní cestou

Podívejme se na ně nejdřív z trošku jiné perspektivy. Tělo houby pod i nad zemí tvoří tzv. houbové mycelium složené z obrovského množství živých buněk. Ty vytváří obrovskou spletitou síť, která  je schopna díky svým vlastnostem a složením přežít desetiletí nebo dokonce i staletí v závislosti na okolním prostředí.

A jak takové mycelium dokáže odolat všem klimatickým podmínkám a všem možným vetřelcům?  Díky vysoce vyvinutému a efektivnímu imunitnímu systému, který se postupně vytvářel a zdokonaloval už odpradávna.

To, že houby podporují zdraví, bylo známo již před mnoha lety, ale v moderní době plné chemických léků se na přírodní sílu často zapomíná. Co nám tedy houby mohou nabídnout?

Ovšem nejde jen o houby klasické, které si občas dopřáváme na talíři a které známe z našich lesů. Existuje obrovské množství dalších, které nabízejí svoji sílu. A pokud vznikne šikovná kombinace jejich extraktů a tím i znásobení jejich společných vlastností, vytvoří tento komplex skutečně mocného bojovníka a ochránce v jednom. Kde jinde ostatně hledat větší sílu než v samotné přírodě? A kde jinde než v místech, která jsou civilizací buď vůbec netknutá nebo dotčená jen minimálně?

Jak tedy mohou houby působit na imunitní systém?

Jde především o to, že obsahují biologicky aktivní látky zvané glukany ( jsou obsaženy i v kvasinkách nebo mořských řasách). Jde o přírodní polymery glukózy, ve kterých je glukóza vázána glykosidickou vazbou. Mají vždy svoji jedinečnou molekulární strukturu, která funguje jako zámek a klíč nejen s buňkami imunitního systému. Díky své struktuře jsou tedy schopny "usednout" na správný receptor buňky a tím spustit celou řadu imunitu podporujících reakcí. Jejich struktura je tedy naprosto klíčová.

Glukany tedy reagují s receptory buněk, které jsou pro imunitu zásadní - např. neutrofily, makrofágy a tzv. přirozené zabíječe. Zjednodušeně by se celý proces aktivace imunitních buněk dal popsat takto:

Na buňce jsou specifické receptory, na něž se může navázat jen strukturou odpovídající látka (podobně jako zámek-klíč). Současně je však třeba další vazby tzv. fragmentu komplementu. Pokud tedy máme tuto trojkombinaci: imunitní buňka s receptorem – fragment komplementu – glukan, dojde k prostorové změně receptoru, tedy přeskupení jeho struktury, a tím i k přenosu signálu dovnitř imunitní buňky. Následně proběhne sled dalších reakcí, jejichž výsledkem je silná aktivace imunitní buňky, která je schopná reagovat např. na infekci.

Tím, že dnes již lze vytvořit směs takovýchto glukanů z jednotlivých druhů hub, zajistíme mnohem větší odpověď imunitního systému (více receptorů na imunitních buňkách- více navázených glukanů). Samozřejmě hraje důležitou roli i dostatečné množství denní dávky glukanů a délka jejich užívání.

To, že jsou houby jedny z nejúčinějších prostředků na podporu imunity, je podpořeno i tím, že houby obsahují i mnoho dalších velice prospěných látek, které podporují imunitní systém, jako jsou antioxidanty, enzymy, pektiny, aj.

Houby – extrakty či jiná forma jejich zpracování v první řadě podporují trávení. A platí, že zdravé trávení je v podstatě to nejdůležitější. Co nastane, pokud jsou s ním problémy, všichni jistě známe. Co si ale mnozí neuvědomují, je to, že se stavem našich střev souvisí mnoho zdravotních problémů. Střeva mohou být, např. díky lepku, velice špatně propustná, zalepená, mohou být díky nekvalitním potravinám a suplementům doslova děravá a tím propustná pro metabolity, které se do krevního oběhu nemají vůbec dostat. Nebo mohou být doslova zahleněná a naopak neumožňovat absorpci živin, které nezbytně potřebujeme, jejímž výsledkem může být i při nadváze nutriční podvýživa. A mohli bychom dlouze pokračovat. Vše se nakonec projeví v oslabené imunitě, celodenní únavě, sklonech ke stresu, depresím, nespavostí nebo naprostým zhroucením imunitního systému.

Další studie potvrdily i to, že představují silného pomocníka v boji proti rakovině. Tím ale samozřejmě výčet jejich pozitiv zdaleka nekončí. V závislosti na tom, jaké houby máme k dispozici či jaké kombinace hub, se odvíjí jejich vlastnosti.

Podívejme se krátce alespoň na tři z nich:

Např. prášek z houby Reishi (Ganoderma lucidum – Lesklokorka lesklá), která se v tradiční čínské medicíně užívá více jak 2000 let, a je také nazývána houbou nesmrtelnosti. Podle čínské medicíny dokáže svými účinky harmonizovat životní sílu, energii těla a jeho ducha. A pro své pozitivní působení je velice známá - podporuje detoxikační procesy v těle, má adaptogenní účinky, pozitivní vliv na svaly i klouby, napomáhá i optimálnímu průtoku krve a buněčnému růstu.

Prášek z houby Cordyceps (Cordyceps sinensis – Housenice čínská) je zase známý svými účinky podporujícími energii a sportovní výkon. Cordyceps zlepšuje krevní oběh, stav dýchacích cest,  zdraví ledvin i zdravou hladinu cholesterolu. Také pomáhá tělu lépe a snadněji regenerovat.

Neméně známá je také Chaga (Inonotus obliquus - Rezavec šikmý) rostoucí v severních částech Sibiře, Kanady, Japonska a USA. Zejména v Rusku je tato houba velice ceněna, odpradávna se z ní vyrábějí odvary se silnými detoxikačními a imunizačními účinky. Obsahuje velké množství beta glukanů, flavonoidů a dalších prospěśných látek, a proto velice pomáhá při prevenci i léčbě rakoviny, onemocnění trávícího ústrojí a cukrovky.

Samozřejmě hraje velice důležitou roli, z jakého zdroje jsou dané extrakty či prášky získány a zda jsou v BIO kvalitě. Nejúčinnější a pro organismus také nejvhodnější jsou pochopitelně výrobky získané z čisté přírody nebo výrobky kultivované v certifikovaných laboratořích.

 

Zdroje:

http://link.springer.com/article/10.1007/s00253-002-1076-7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8586593

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8586593