jablečný ocet

Jablečný ocet – přírodní pomocník pro hubnutí

Jablečný ocet je populární zejména v USA a Velké Británii jako univerzální přírodní pomocník při hubnutí, snižování krevního cukru, cholesterolu a dalších oblastech. U nás tolik užívaný není, pro jeho silné benefity a dostupnost je však možná načase to změnit.

Jablečný ocet – přírodní pomocník pro hubnutí

Jablečný ocet je druh octu vyráběného z jablečného moštu, který prošel fermentací. Nejdříve pomocí kvasinek a bakterií, které mění cukry na alkohol, a poté druhou fermentací, kdy je alkohol měněn na kyselinu octovou. Tento proces formuje zdraví prospěšné probiotické kultury a enzymy, a zároveň snižují obsah cukru a kalorií, které jsou nižší než u jablečného moštu nebo džusu.

Dalším benefitem jablečného octu je jeho účinnost už při velmi malém množství - stačí jedna nebo dvě polévkové lžíce.

Benefity jablečného octu

Reguluje krevní cukr

Velmi podrobně prostudovaná vlastnost jablečného octu, která může být užitečná pro jedince s diabetem typu 2. V jedné malé studii (2) dovedl snížit hladinu krevního cukru průměrně o 31 % po konzumaci bílého chlebu. Podobná studie s diabetickými krysami došla ke srovnatelným výsledkům už během čtyř týdnů (3).

Jablečný ocet může rovněž zvýšit inzulinovou sensitivitu. Inzulin je hormon odpovědný za transport cukru z krve do tkání, kde může být využití jako palivo. Přetrvávající vysoké hladiny inzulinu můžou způsobit inzulinovou rezistenci, která redukuje jeho efektivitu a vede k vysokému krevnímu cukru a diabetu. Studie v Diabetes Care (4) ukazuje, že jablečný ocet pomohl významně zlepšit inzulinovou sensitivitu až o 34 % u jedinců s diabetem typu 2 nebo insulinovou rezistencí.

Pro udržení stabilního krevního cukru zkuste přidat dvě polévkové lžíce jablečného octu do 0,5 l vody a konzumujte před jídly. Samozřejmostí je přiměřený příjem sacharidů, zvýšený příjem vlákniny a bílkovin a také pravidelná fyzická aktivita.

Podporuje redukci hmotnosti

Jablečný ocet je doporučovaný v rámci fitness komunity, nelze ale tvrdit, že je rychlým řešením na všechno. Samotné pití jablečného octu povede jen k malému snížení hmotnosti. Ano, pomůže, existují studie, že pití octa po dobu 12 týdnů bez jakékoli změny životního stylu nebo stravy vedlo ke snížení hmotnosti o necelé 2 kg (5). Může také pomáhat zvyšovat pocit nasycení (7), snížit tak příjem kalorií a podpořit redukci hmotnosti. Plný potenciál jablečného octa se ale v tomto směru projeví až v kombinaci s vyváženou stravou a aktivním životním stylem.

Snižuje cholesterol

Cholesterol je tuku podobná látka, kterou tělo potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D, příliš vysoká hladina ale vede k jeho ukládání v cévách, které se tak zužují, což zvyšuje krevní tlak – srdce musí pracovat víc, aby prohnalo krev úzkým prostorem. Jablečný ocet pomáhá udržet cholesterol nízký. Studie s krysami (3) prokázala snížený špatného LDL cholesterolu a zvýšení prospěšného cholesterolu HDL. Kromě užívání jablečného octa se samozřejmě vyplatí také mít rozumný příjem cukru a rafinovaných sacharidů, stejně jako namísto trans mastných kyselin konzumovat takové potraviny, kde jsou zdravé tuky.

Redukuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak je hlavním rizikový faktor pro vznik srdečních onemocnění. Nutí srdce pracovat usilovněji, to ho oslabuje a časem poškozuje. Japonská studie (7) s kyselinou octovou podávanou krysám popsala významné snížení krevního tlaku. Jiná studie se zvířaty (8) dospěla k podobným výsledkům – ocet dovedl efektivně zablokovat činnost specifického enzymu, který zvyšuje krevní tlak.

Ulevuje od refluxu

Reflux (refluxní nemoc jícnu) je časté onemocnění trávícího traktu, které může být velmi mírné a nepravidelné, i rizikové. Žaludeční tekutiny se dostávají do jícnu, kde způsobují nepříjemný pálivý pocit. Často jde o projev nízké hladiny žaludeční kyseliny. Konzumace jablečného octa hladinu kyseliny zvyšuje a může tak pomoci refluxu předcházet. (9)

Pomáhá s kožními problémy

Nejméně známou vlastnosti jablečného octa je schopnost potlačovat bakterie přispívající k rozvoji akné. (9,10) Za akné totiž může stát přemnožení škodlivých bakterií jako je Propionibacterium acnes  ve střevě. Jablečný ocet dovede potlačit jejich růst.

Závěr

Jablečný ocet může pomáhat s krevním tlakem a cholesterolem, ve spojení s úpravou životního stylu a stravy také efektivně s redukcí hmotnosti. Samotná konzumace také pomáhá od refluxu a výskytu akné.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje

  1. https://draxe.com/nutrition/apple-cider-vinegar-benefits/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7796781/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19630216/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14694010/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661687/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16015276/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11826965/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15997099/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6469461/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9713753/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24265031/