extrakt z červeného pomeranče

Kdy Slunce pomáhá a kdy škodí - přírodní ochrana proti UV záření

Propuklo léto, dovolené jsou v plném proudu a tak přichází i čas, kdy se snažíme ochránit kůži před nadměrným slunečním svitem a před jeho následky. Vedle krémů existují ještě i jiné cesty, jak kůži pomoci. Nejdříve ale něco o slunečním svitu, proč se bez něj neobejdeme a kdy může škodit.

Kdy Slunce pomáhá a kdy škodí - přírodní ochrana proti UV záření

Sluneční svit

Součástí slunečního světla je tzv UV záření (anglicky ultraviolet = ultrafialové), které existuje ve třech typech:

  • UVA – tvoří okolo 95 % ultrafialového záření, které dosáhne na Zem. Proniká hluboko do kůže a nenavozuje opálení, ale vede ke vzniku volných radikálů. To způsobuje stárnutí kůže, kožní alergie, pigmentovým a buněčným změnám.
  • UVB – tvoří okolo 5 % ultrafialového záření, které dopadne na Zemi. Toto záření je silnější než UVA, částečně je ale zmírněno mraky. Absorbuje se ve vrchní vrstvě kůže, kde vyvolává reakci v podobě zvýšeného množství pigmentu. Nadměrné vystavení UVB záření může vést k zarudnutí, spálené kůži a v některých případech i k nežádoucím buněčným změnám.
  • UVC – tento typ záření nikdy nedosáhne povrchu, je absorbován ozónovou vrstvou.

Několik dalších faktů o UV záření:

UV záření je nejsilnější mezi 12 a 15 hodinou, kdy se na Zem dostává skoro 50 % z jeho celkového denního množství.

Není nijak spojené s teplotou vzduchu, může být stejně silné i během slunečného zimního dne. Proniká skrz mraky, sklo i tenké látky. Odráží jej voda, sníh i kovy.

Je však třeba nezapomínat, že UV záření je nezbytné pro život. Přispívá k:

  • Normálnímu metabolismu
  • Okysličení buněk
  • Normálnímu imunitnímu systému
  • Produkci vitamínu D
  • Tělesnému cirkadiálnímu rytmu

Důležitá je samozřejmě dávka – vystavování slunečnímu svitu je zdravé v přiměřeném množství. Při nadměrném vystavení hrozí poškození kůže. To můžeme zmírnit pomocí různých hojivých krémů, ale i pomocí vhodně zvolených rostlinných extraktů a dalších prospěšných látek. Pojďme se na ně podívat.

Extrakt z červeného pomeranče

Extrakt Red Orange Complex z tří odrůd červeného pomeranče Moro, Tarocco a Sanguinello, které rostou na Sicílii okolo evropské nejaktivnější sopky Etny, má unikátní obsah aktivních složek. Ty vznikají ve zmíněných pomerančích díky zdejšímu prostředí, které má vysoký rozdíl mezi denními a nočními teplotami. To pozitivně ovlivňuje produkci antioxidantů, pomeranče jsou tak extrémně bohaté na anthokyanidiny (kyanidin-3-glukosid), hydroxyskořicové kyseliny (kávová, kumarová, feruová a sinapová), flavanony (hesperidin a nariruin) a kyselinu askorobovou.

Všechny tyto látky mají výraznou schopnost:

  • Redukovat oxidativní stres
  • Zvyšovat hladinu glutathionu v těle u sportovců
  • Redukovat kožní vyrážku způsobenou UV zářením
  • Snižovat hyperpigmentaci kůže

Jedna ze studií s Red Orange Complex zahrnovala 25 jedinců, kteří užívali 100 mg extraktu úp dobu 15 dní. Už po tomto krátkém čase bylo zaznamenáno 40% snížení symptomů vyrážek z UV záření a zánětlivého zarudnutí kůže. (1) Obsažené látky snižují citlivost kůže a redukují nadprodukci melaninu, čímž zlepšují její vzhled a homogenitu. Výsledkem je snížení poškození z nadměrného UV záření a zvýšená odolnost proti němu. Red Orange Complex pomáhá také snížit citlivost pokožky a zpomalit proces jejího stárnutí. (2)

Beta karoten

Beta karoten je antioxidant a přírodní barvivo. Zároveň je také prekurzorem vitamínu A. Pokud je to třeba, tělo přeměňuje beta karoten na vitamín A, ale pouze nezbytné množství. Zbytek cirkuluje v krvi a je uložený v tukových tkáních. Vrchní vrstvy tuku v kůži jsou prostoupeny beta karotenem, jehož oranžovo hnědá barva vytváří kožní pigmentaci. Tento proces pak redukuje vznik spálenin ze slunečního svitu.

Beta karoten přijímáme i ze stravy – mrkve, listové zeleniny, rajčat, meruněk a další zeleniny a ovoce. Tělo jej však dovede absorbovat jen z 5 % až 15 %. Zdrojem beta karotenu pro doplňky stravy může být mikrořasa dunaliella salina, která roste na velmi obtížných místech, například solných dolech v Antarktidě. Díky drsnému prostředí tak má schopnost vyprodukovat této látky vysoké množství. Beta karoten je rozpustný v tuku, proto se do doplňků přidává MCT olej.

Závěrem

Extrakt z červeného pomeranče může pomoci, pokud chceme zmírnit následky nadměrného opalování, a nebo pokud se teprve chystáme do teplých krajin a chceme mít více odolnou kůži. Kromě snížení oxidativních procesů v pokožce zvyšuje také produkci glutathionu v těle.

Autor článku: Jakub Novák

Zdroje:

  1. https://redorangecomplex.bionap.com/
  2. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/11/2241