ledové koupele

#Lifehack2 – Ledové koupele a jejich přínos pro tělo

Jste zastánci horkých sprch? Dokonce až takových, kdy se ze sprchového koutu doslova kouří? Možná potřebujete cítit tu horkost na svých zádech, protože jen tak máte pocit, že jste pro sebe něco udělali. Pro tělo je však prospěšnější spíše studená sprcha. Pojďme se podrobněji podívat, proč tomu tak je.

#Lifehack2 – Ledové koupele a jejich přínos pro tělo

Teplo vs chlad

Traduje se, že teplo uvolňuje a chlad tonizuje . Ne vždy tomu tak, ale je. Záleží na jak velkou plochu působíme. Typický příklad je sauna. Celkové působení tepla na organismus. Často tak můžete mít pocit, že se doslova rozpouštíte. Pokud, ale teplo působí lokálně a na menší plochu, tak má opačný účinek. Spíše tonizuje. Takovým extrémním příkladem je to, když se opaříte. Tkáň určitě není relaxovaná.

Celkové působení chladu má více tonizovat. A proto vás ranní ledová sprcha pěkně probudí - potom ní nejste zralí si znova lehnout. Ale pokud působíme chladem lokálně, je efektem spíše uvolnění. Možná znáte techniky aplikace chladu po úrazech a operacích.

Problematika je ještě o něco složitější, ale tyto základní věci bychom si mohli pamatovat. A nyní už k samotnému koupání v ledové vodě. Dost možná už praktikujete každou zimu otužování nebo chodíte do sauny, kde se po saunování koupete ve studené vodě. Děláte určitě dobře - studená voda přináší tělu mnohé benefity - pojďme si je popsat a říct, jak na to.

Jak správně začít

V prvé řadě je třeba říct, že nestačí vlézt do studené vody a hotovo. Je to trošku složitější - v prvé řadě je potřeba tělo správně rozdýchat. Technik je několik. Nejznámější je v současnosti Wim Hofova metoda, dále je možné se dočíst ještě třeba o Lairdu Hamiltonovi z xptlife a určitě budou i další.

Kontrolovaný dech a speciální dechové techniky zabraňují hypotermiii. Kdy zrychleným dýcháním dochází ke ztrátám tepla. Proto je dech řízen, aby k těmto situacím nedocházelo. Samozřejmě jsou stavy, kdy není doporučeno chlad aplikovat.

Obecně platí, že pokud chcete vyzkoušet chlad na vlastní kůži, tak začnete pomalu. Neskákejte hned do vany plné ledové vody. Zkuste chladnou sprchu a postupně prodlužovat čas který pod sprchou strávíte. Nebo kneippův chodník, střídavé sprchování dolních končetin. Nejhůře chlad snáší obličej a hlava a poté ruce. Jakmile si zvyknete na studenou sprchu, přichází teprve čas, kdy zkusit ledovou koupel.

Benefity ledové koupele

Studie a výzkumy potvrzují, že kombinace dechu a vystavování se chladu má pozitivní vliv na imunitní systém, kvalitu spánku, psychické zdraví, přináší úlevu při různých autoimunitních onemocněních a dodává energii. V krevním séru se zvyšuje hladina endorfinů (protibolestivý účinek), kortikoidů (tělu vlastních) a testosteronu (u mužů). Tady dochází ke snížení vodivosti nervů z periferie do centrální nervové soustavy a naopak. Svaly se uvolní, ale cévy se stahují. Krev z povrchových chladnějších částí je redistribuována do vnitřního oběhu.

Po aplikaci chladu nastupuje zahřátí a prokrvení tkání pohybem. Techniky jsou různé, někdo preferuje například jízdu na rotopedu, ale vhodnější jsou pohyby celého těla. Po cca 4-5 minutách dochází k masivnímu prokrvení periferních částí. Proběhne masivní látková výměna, zvýší se množství hormonů, které tlumí zánětlivé reakce v těle, svaly s tendencí k hyperaktivitě se uvolňují, odplavují se metabolity. Tím dochází k vymizení bolestí a urychlení hojivých procesů.

Hnědý tuk

Chladná voda má vliv i na tzv. hnědý tuk, který vytváří teplo tzv. netřesovou termogenezí. Hnědého tuku máme nejvíce jako novorozenci a postupně se vytrácí, až nám zbyde malé množství vzadu na krku mezi lopatkami. Tento tuk není jen obyčejným tukem, ale připomíná spíše endokrinní žlázu (produkuje leptin – hormon systosti) a je bohatě cévně zásobená. Tato tkáň se podílí na produkci tepla a využívání přebytečné energie. Je to jako bychom měli za krkem takovou malou spalovnu/elektrárnu přebytečných zásob, která nám tvoří teplo.

Závěrem

Doporučení pro vaše tělo i mysl: začněte den malým krůčkem - studenou sprchou. Nejen, že vás to dokonale probere, ale také uděláte něco pro své zdraví. Dáte svým dnům řád a rutinu. Posunete hranici své komfortní zóny zase o kousek dál. A to za to už stojí ne?

Autorka článku: Mgr.et.Bc. Klára Vomáčková

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/

https://www.xptlife.com/im-freezing-overcoming-resistance-to-ice-baths-and-cold-water-immersion/

http://www.vit-schlesinger.cz/cs/novinky/hnedy-tuk.html

https://www.wimhof.cz/

https://www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/

https://www.tonyrobbins.com/health-vitality/the-power-of-cold-water/

https://hbr.org/2018/03/cold-showers-lead-to-fewer-sick-days