cyracos

Stres, úzkost a pokles koncentrace. Jak se s nimi vypořádat přírodní cestou?

Stres je globální problém. Podle statistik 28 % zaměstnanců v EU trpí nemocemi nebo různými zdravotními problémy spojenými se stresem. (3) V US se často nebo velmi často kvůli stresu cítí vyhořele 26 % fyzicky pracujících.(4) Je proto nasnadě, hledat přírodní cesty, jak si od těchto nežádoucích stavů pomoci.

Stres, úzkost a pokles koncentrace. Jak se s nimi vypořádat přírodní cestou?

Než se dostaneme k cestám, jak si pomoci od stresu, pojďme si nejdřív definovat, co to stres vůbec je. Stres je biologický pojem, který popisuje důsledky neschopnosti adekvátně reagovat na emoční nebo fyzické hrozby pro organismus, ať už skutečné nebo domnělé. (1)

Úzkost je psychologický a fyziologický stav charakterizovaný kognitivními, tělesnými, emočními a behaviorálními projevy. Jde o normální reakci na stres. (2) Úzkost se rozlišuje podle intenzity – nulová, mírná, středně závažná a těžká.

Přírodní cesty, které pomůžou

Meduňka lékařská (melissa officinalis L.), anglicky lemon balm, patří do stejné skupiny rostlin jako máta. Původem je z Jižní Evropy, Středního Východu a centrální Asii, nyní roste téměř všude po světě. Užívá se odjakživa v tradičních medicínách, typicky i v Evropě, například v Rakousku, Německu i České republice. Najdeme ji třeba v běžně prodávaných Karmelitánských kapkách, alkoholovém extraktu, jehož recept vznikl ve 14. století. Meduňku zmiňoval už perský myslitel Avicenna, který o ní říkal, že „činí srdce veselým a radostným“. (5)

Meduňka má velmi mírný sedativní efekt, který je ideální, pokud chceme zmírnit úzkost přicházející během dne. (6) Zároveň pomáhá dospělým i dětem s poruchami koncentrace. (7) Díky tomu pomáhá také se schopností řešit efektivně problémy. Meduňka pomáhá také při nespavosti. Zároveň ji ale ve správném dávkování lze užívat i přes den, kdy nezpůsobuje ospalost, ale uvolnění a pocit relaxace. Neotupuje myšlení, ale naopak jej podporuje tím, že potlačí pocit úzkosti a roztěkanosti.

Účinnými látkami v listech meduňky jsou kyselina rozmarýnová, hydroxyskořicové kyseliny, flavonoidy a esenciální oleje. Kyselina rozmarýnová je silný inhibitor GABA transaminázy (8). Snížení činnosti této látky zvyšuje hladinu kyseliny gamma-aminomáselné (GABA), která je hlavním neuropřenašečem v lidském nervovém systému a ovlivňuje náladu a úzkost.

Velmi účinná je pak meduňka v koncentrovaných extraktech, například v extraktu Cyracos®, který je prověřený klinickými studiemi.  V jedné z nich užívalo 20 účastníků extrakt Cyracos – 2x denně 300 mg, konkrétně ráno a večer. Po 15 dnech došlo k 49% snížení symptomů stresu, 72% symptomů úzkosti a 39% snížení nespavosti. (9)

Pro posílení účinku meduňky se užívá extrakt ze zeleného čaje. Ten má podobné účinky, především díky obsahu L-theaninu.

L-theanin je aminokyselina ovlivňující nervový systém podobně jako meduňka. Má vliv na vylučování gamma-aminomáselné kyseliny, díky tomu pozitivně ovlivňuje to, jak se cítíme. Potlačuje úzkost a stres, zároveň však nezpůsobuje ospalost. (10)

Ze stravy jej mnoho nepřijímáme, protože na rozdíl od ostatních aminokyselin v ní není tolik přítomen a tělo jej nepotřebuje pro tvorbu enzymů. Nejlepším zdrojem L-theaninu jsou zelené, bíle a černé čaje, ty však většina lidí konzumuje v minimálním množství.

L-theanin je strukturálně podobný glutaminu, má však jiné účinky. Pomáhá proti úzkosti, stresu a nespavosti, zlepšuje koncentraci a ztrátu paměti. Mimo to má také pozitivní vliv na vysoký tlak, stav cév, pomáhá i při závislostech a také schizofrenii. L-theanin je potřebný pro produkci neurotransmiteru glutamát (neplést s glutamátem / glutamanem sodným, který se používá v potravinách). Tento neurotransmiter odpovídá za naše vybuzení a vzrušení, L-theanin se přitom váže na stejné receptory a má tak inhibitorní efekt.

L-theanin stejně jako meduňka nezpůsobuje ospalost, ale navozuje pocit klidu a releaxace. Hodí se tak pro užívání během dne, v zaměstnání nebo při studiu.

Autor článku: Jakub Novák

Závěr

  1. The Stress of Life, HansSelye, New York: McGraw-Hill, 1956
  2. Seligman, M.E.P., Walker, E.F. &Rosenhan, D.L. (2001).Abnormalpsychology, (4thed.) New York: W.W.Norton &Company,Inc
  3. European Foundation for Working andLiving Conditions, 1996
  4. Familiesand Work Institute.
  5. https://draxe.com/nutrition/lemon-balm/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230760/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24837472/
  8. Awadet al, 2009. (2) Smith et al, 2007
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230760/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728665/