Arginin
Popis: Arginin je prekurzorem pro syntézu NO (oxid dusnatý), který se vyskytuje v makrofázích a předpokládá se, že zprostředkovává jejich cytotoxické účinky. Oxid dusnatý se může podílet na mnoha fyziologických procesech jako vasorelaxace, imunitní reakce, přilnutí leukocytů a krevních destiček, neurotransmise. Kraje důležitou roli v mnoha kognitivních funkcích, mezi které patří např. paměť a pozornost, zároveň zlepšuje celkové prokrvení příčně pruhovaného svalstva, ledvin, plic a jater. Aplikace: sportovní výživa - svalová pumpa, zdravé srdce, kontrola hmotnosti, hojení ran, plodnost, erektilní dysfunkce, snížení cholesterolu, detoxikace, podpora imunity.
Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Argininu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R-forem. Naopak L-Arginin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům, garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“. Z výše zmíněných důvodů je syntetická produkce aminokyselin v mnoha zemích jako je např. Japonsko nebo Korea zakázána. Povolena je naopak např. v USA nebo Číně. Syntetická produkce aminokyselin je až o 50% levnější než přírodní cesta, tedy fermentační technologie.