Flavanoly

Flavonoidy jsou velmi rozsáhlou skupinou rostlinných fenolů. Mezi hlavní skupiny flavonoidů ve výživě člověka patří flavanoly, flavanony, flavony, flavonoly, proantokyanidiny, kyanidiny a isoflavonoidy. Hlavními flavanoly jsou katechiny (katechin, epikatechin, epigallokatechin) a jejich estery s kyselinou galovou. Jsou přítomné hlavně v čaji, ale například také v kakau. Výsledky studií ukazují, že flavanoly mohou mít pozitivní vliv na hypertenzní osoby, zatímco krevní tlak u zdravých dospělých nijak neovlivňují. Souhrnně bylo konstatováno, že kakao bohaté na flavanoly vykazuje příznivé účinky na funkci endotelu u zdravých starších osob, které jsou podmíněny aktivací syntézy oxidu dusnatého. Výzkum bude pokračovat s cílem určit potenciální rozsah příznivých účinků flavanolů z kakaa a to především na starší osoby.