Fruktóza

Díky svému častému výskytu v různých druzích ovoce je označována také jako ovocný cukr nebo levulóza. Je nejsladší ze všech výživných sladidel a jako alternativní zdravé sladidlo je i doporučována. Má nízký glykemický index, a proto nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak jako bílý cukr či med, což je určitě zajímavé pro diabetiky. Může pomáhat i lidem s udržením zdravé váhy a to díky tomu, že ačkoliv je hodně sladká, je méně kalorická. Přesto se uvádí, že používání fruktózy je nutné brát s rozvahou. Dodává tělu rychlou energii asi nejrychleji, avšak oproti glukóze, která míří rovnou do tkání, zvláště do svalů, fruktóza směřuje přímo do jater, kde se při nadměrné konzumaci u fyzicky neaktivních lidí ukládá ve formě tuku. U fyzicky neaktivních jedinců může přílišná konzumace způsobovat řadu cévních problémů.