Riboflavin (vitamín B2)
Popis: Hraje roli v produkci energie těla, stejně jako ostatní vitamíny skupiny B. Významně přispívá k antioxidační aktivitě. Je rozpustný ve vodě, a protože je denně vyplavován z těla, musí být také denně obnovován. Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, oříšcích, mléčných výrobcích, mase, brokolici, pivovarských kvasnicích, divoké rýži, houbách, sójových bobech, listové zelenině a chlebu. Riboflavin je potřebný pro růst a celkové zdraví. Napomáhá tělu štěpit cukry, bílkoviny a tuky pro výrobu energie, což umožňuje tělu využití kyslíku. Je nezbytný pro vývoj a funkci kůže, sliznice trávicího traktu, zraku, krevních buněk a dalších životně důležitých orgánů. Hraje důležitou roli v prevenci šedého zákalu, snižuje hladinu homocysteinu a ve vyšších dávkách velmi dobře pomáhá při migrénách. Vědci rovněž spekulují o souvislosti nedostatku vitamínu B2 a určitým typem anémie a karcinogenezi - je známo, že suplementace riboflavinu zlepšuje krevní funkce a metabolismus železa.Potřeba vitamínu B2 stoupá při tělesné aktivitě, těžkých chorobách, po operacích, úrazech, při poruchách absorpce, chronickém alkoholismu a při interakci s různými léčivy (např. antidepresiva).
1 zde se jedná o odhadovanou hodnotu
*Změny metabolismu a potřeby plodu vyžadují vyšší dávku u těhotných žen. Zvýšená energetická spotřeba a ztráty mlékem vyžadují navýšení dávky také u kojících maminek.
Zdroj: Live Science, National Institute of Health, Referenční hodnoty pro příjem živin – Společnost pro výživu, PubMed.
Doporučený příjem:
Věk | Riboflavin mg/den | |
muži | ženy | |
Kojenci | ||
0 – 3 měsíce1 | 0,3 | 0,3 |
4 – 11 měsíců | 0,4 | 0,4 |
Děti | ||
1 -3 roky | 0,7 | 0,7 |
4 – 6 let | 0,9 | 0,9 |
7 – 9 let | 1,1 | 1,1 |
10 – 12 let | 1,4 | 1,2 |
13 – 14 let | 1,6 | 1,3 |
Dospívající a dospělí | ||
15 – 18 let | 1,5 | 1,2 |
19 – 24 let | 1,5 | 1,2 |
25 – 50 let | 1,4 | 1,2 |
51 – 64 let | 1,3 | 1,2 |
≥ 65 let | 1,2 | 1,2 |
Těhotné od 4. měsíce | 1,5∗ | |
Kojící | 1,6∗ |