Tapioka

Popis: Lahodný extrakt škrobu získávaný z rostliny manioku. Má nízkou hladinu nasycených tuků, ale zároveň vysoký obsah sacharidů a dobrého cholesterolu, což je velmi dobrá kombinace pro osoby, které hledají možnost pro zdravý přírůstek hmotnosti. Jedná se zejména o osoby po onemocnění, úrazech, chirurgických zákrocích nebo potížích s jídlem. Tapioka je i dobrým zdrojem energie. Právě na energii se podílí i draslík a sodík, zajišťují v těle mezi sebou správnou rovnováhu, čímž se energie a metabolická činnost zvyšuje. Významné je i bohaté množství vlákniny (dobré pro trávení), bílkovin, vitamínů a minerálů. Železo se podílí na tvorbě nových červených krvinek a společně s mědí jejich počet ještě zvyšuje. Tím zajišťuje zdravý průtok krve a zabraňuje anémii a jiným podobným stavům. Draslík, jako vazodilatační látka (snižuje stres a napětí v cévách), se zase podílí na ochraně těla před aterosklerózou. Důležitou roli v ochraně a rozvoji kostí hrají vitamín K, vápník, ale i již zmíněné železo.  Významné je ale i množství vitamínů B-komplexu, včetně kyseliny listové, která je přímo spojena se snížením pravděpodobnosti vzniku defektů neurální trubice u kojenců. Díky tomu, že tapioka přirozeně neobsahuje lepek, může být také součástí bezlepkové diety. Alergici také často využívají tapiokový dextrin, hydrolyzovaný škrob vyráběný z tapioky. Jedná se o alternativu pšeničné mouky, která je také bezlepková, ale chybí v ní významné živiny.