Pšeničné klíčky
Klíček se nachází ve spodní části pšeničného zrna a je nutričně velmi bohatý. Obsahuje esenciální kyseliny, vitamíny, minerální látky i vápník. Z vitamínů jsou to hlavně vitamíny skupiny B nebo vitamín C a E. Z minerálních látek potom draslík, hořčík, měď, mangan, selen a další.
Olej klíčku tvoří nenasycené mastné kyseliny, mezi nimi i kyselina α-linolenová, která patří mezi esenciální kyseliny (tělo si je neumí samo vytvořit a musí být přijímány potravou).
Nutriční hodnoty naklíčené pšenice:
Množství na 100 g
Energie | 197 kcal | Vitamín C | 2,6 mg |
Tuky | 1,3 g | Vitamín B6 | 0,3 mg |
Nasycené mastné kyseliny | 0,2 g | Sodík | 16 mg |
Polynenasycené mastné kyseliny | 0,6 g | Draslík | 169 mg |
Mononenasycené mastné kyseliny | 0,2 g | Vápník | 28 mg |
Sacharidy | 43 g | Železo | 2,1 mg |
Vláknina | 1,1 g | Hořčík | 82 mg |
Bílkoviny | 7 g |