Encyklopedie A-Z

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z
Filozofie

 /

Kodex aliance
  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Semolina

Semolina je mouka umletá z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Je výživově bohatší než klasická pšeničná mouka. Zrna jsou v porovnání s pšenicí obecnou (Triticum aestivum) větší, jsou jantarově zabarvená, mají mnohem tvrdší endosperm a vyšší obsah bílkovin (minimálně 14 %).

Nejčastěji se z ní vyrábí kvalitní nerozvářivé těstoviny. Díky vysokému obsahu lepku má výborné pojivé vlastnosti. Slouží také pro výrobu kuskusu, bulguru nebo snídaňových cereálií. V posledních letech stoupá obliba pečení chlebů z této pšenice. V porovnání s klasickým pečivem má delší trvanlivost.

Živiny ve 100 g:

 Tuky   2,5 g  Vitamín B6  0,4 mg
 Nasycené mastné kyseliny   0,5 g  Vápník  34 mg
 Polynenasycené mastné kyseliny   1 g  Železo  3,5 mg
 Mononenasycené mastné kyseliny   0,3 g  Hořčík  144 mg
 Sacharidy   71 g  Sodík   2 mg
  Bílkoviny   14 g  Draslík  431 mg