elektrolyty

Vybíráme z nejnovějších studií: Elektrolyty snižují krevní tlak a další studie

Suplement s vysokým obsahem flavonoidů z kakaa zmírňuje oxidativní stres a zánět, což vede ke zlepšení pohyblivosti a kvality života seniorů.

Vybíráme z nejnovějších studií: Elektrolyty snižují krevní tlak a další studie

Munguia 2019

Studie zkoumala vliv kakaa bohatého na flavonoidy na skupinu 60 seniorů. Zkoumané hodnoty byly markery oxidativního stresu a zánětu v krevní plazmě, fyzický výkon a nebo naopak slabost.

U skupiny užívající kakao se zlepšila koncentrace glukózy v krvi, koncentrace trygliceridů, koncentrace cholesterolu a markery oxidativního stresu. Zlepšil se též fyzický výkon, stav kostního svalstva a následně i celková kvalita života.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31056655

Čtyři týdny suplementace probiotik zmírňují problémy s trávícím traktem během maratonu.

Malá studie sledovala efekt suplementace prospěšných bakterií u 24 rekreačních běžců. Skupiny dostaly Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Bifidobacterium animalis nebo placebo během čtyř týdnů před maratónským závodem.

Problémy s trávícím traktem byly u skupiny s probiotiky menší během třetího a čtvrtého týdne suplementace v porovnání s prvním a druhým než u skupiny s placebem. Během závodu se projevy trávících problémů oproti skupině s placebem snížily signifikantně.

Studie je dostupná zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30982100?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Ve vodě rozpustné polyfenoly z extraktu z hřebíčku snižují hladinu glukózy v krvi před i po konzumaci jídla u zdravých jedinců i jedinců s předpoklady k rozvoji diabetu.

Mohan 2019

V současné době se upíná pozornost na prevenci diabetu u zdravých jedinců i na její léčbu. Proběhla proto studie s 13 zdravými dobrovolníky, která zkoumala efekt extraktu z hřebíčku na hladinu glukózy během a po jídle v časovém horizontu 30 dní. Výsledkem byla přínosná změna této hladiny stejně jako in-vitro zjištěné zlepšení příjmu glukózy na buněčné úrovni. Rovněž také došlo k inhibici činosti nežádoucích proteinů přispívajících ke vzniku diabetu.

Studie je dostupná zde: https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-019-2507-7?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Pozitivní vliv elektrolytů na krevní tlak: Shrnutí meta-analýz

Iqbal 2019

Výživa může ovlivnit krevní tlak díky vhodnému nastavení klíčových minerálů. Speciálně sůl a draslík hrají u krevního tlaku klíčovou roli. Tyto závěry potvrzuje shrnutí 32 meta-analýz hodnotících efekt sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku na krevní tlak a riziko vzniku hypertenze. Většina z meta-analýz (meta analýza samotná shrnuje více studií na stejné téma) ukázala snížení dyastolického i systolického krevního tlaku. Mimo to byl také popsán prospěšný vliv vápníku na hypertenzi u těhotných.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1362/htm?mc_cid=296d652282&mc_eid=cf2427e13c

Autor článku: redakce eFIA.cz