černý bez

Černý bez – vaše přírodní kladivo na nachlazení a chřipku

O použití černého bezu jako přírodního léku jsou důkazy už z prehistorické doby. Existují rovněž recepty na léky připravené z černého bezu z doby starověkého Egypta. Nejznámější zmínka o léčivých vlastnostech černého bezu však pochází od Hipokrata, otce medicíny, který jej doslova nazval „lékarničkou“ pro jeho široký záběr oblastí, v nichž dovede pomoct.

Černý bez – vaše přírodní kladivo na nachlazení a chřipku

Nejvýraznější účinky černého bezu se týkají obrany proti virovým onemocněním – typicky nachlazení a chřipkám. V roce 1995 vypukla v Panamě vážná epidemie chřipky a místní vláda na její potlačení úspěšně nasadila právě extrakt z černého bezu. Než se pustíme do popisu jeho vlastností, pojďme si říct nejdříve něco nejdříve říct něco o nachlazení a chřipce.

Nachlazení a chřipka – proč jimi trpíme nejvíce v zimě

Nachlazení je celosvětově nejběžnějším virovým onemocněním. Dospělí obvykle prodělají 2-4 rýmy ročně, děti 6-10. Zvýšený výskyt virových onemocnění během zimního období je způsoben kombinací dvou faktorů – venkovní mrazy nebo naopak přetopené místnosti s sebou nesou suchý vzduch, který dráždí a oslabuje sliznice dýchacího ústrojí. Jsme tedy méně odolní proti pronikání virů do těla. Samotné viry pak v tomto období posilují – zesilují svou vnější vrstvu, aby se uchránily před mrazy, pro tělo je tedy obtížnější je přirozeně likvidovat. Je tedy namístě přirozeným způsobem organismu pomoci

Jak při prvních symptomech rozeznat nachlazení a chřipku

Černý bez – zázračný bojovník proti virům

Sirup nebo extrakt z černého bezu obsahuje látky zvané oligo-proanthokyanidiny, u nichž byl velice dobře popsán imunostimulační efekt. Průzkumy tak ukazují, že černý bez představuje bezpečnou, efektní a v poměru k účinku i levnou léčbu nachlazení i chřipky. Při užití do 48 hodin od prvních příznaků může extrakt z černého bezu pomoci významně zkrátit průběh rýmy či chřipky a výrazně také potlačit její symptomy (1).

Na příklad studie z roku 2009 zkoumala dvě skupiny, jedné bylo podáváno 175 mg extraktu z černého bezu a druhé placebo po doub dvou dnů. Skupina suplementující černý bez vykázala výrazné zlepšení u symptomů chřipky, zatímco skupina s placebem žádné (2).

Tyto vlastnosti černého bezu jsou velmi užitečné i pro cestování, kdy je také člověk náchylnější k infekcím. Studie publikovaná v roce 2016 popsala, že suplementace exraktem černého bezu dokázala zredukovat symptomy nachlazení během leteckého cestování. Testovaní jedinci užívali černý bez deset dní před cestou přes oceán a čtyři dny po jeho skončení. Jedinci s nachlazením popsali o dva dny kratší dobu jeho trvání a také hladší průběh.

Černý bez a alergie

Velmi zajímavým faktem je, že tytéž látky, které organismu pomáhají bojovat proti virům, pomáhají také proti alergiím. Jednak proti jejímu samotnému vypuknutí a také proti symptomům alergické rýmy, vyrážkám a dalším nežádoucím projevům (4). Vlastnosti černého bezu jsou tak mimo podzimní a zimní zajímavé i v teplých měsících, kdy alergie vypukají nejčastěji.

Závěr

Vlastnosti černého bezu velmi posiluje synergní působení vitamínu C, který má sám o sobe výrazné imunostimulační účinky. Velmi pozitivní je také bezproblémové užívání extraktu z černého bezu pro děti – mohou jej užívat už od jednoho roku věku a díky příjemné chuti si jej i oblíbí.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

(1) Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. Zakay-Rones Z., Thom E, Wollan T, Wadstein J.Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016

(2) Dostupné z: https://pdfs.semanticscholar.org/367d/1c92716b6be462f26dbfe6c223863dc78464.pdf

(3) Pilot Clinical Study on a Proprietary Elderberry Extract. Fan‐kun Kong. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/

(4) Elderberry and Elderflower Extracts, Phenolic Compounds, and Metabolites and Their Effect on Complement. Macrophages and Dendritic Cells. Giang Thanh Thi Ho. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372600/

https://draxe.com/nutrition/elderberry/

https://www.viridian-nutrition.com/blog/news/organic-elderberry-extractqa