coriolus versicolor

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) – nejbohatší zdroj PSK (krestinu)

Coriolus versicolor nebo také Trametes versicolor je velmi běžná houba rostoucí na dřevě, ze kterého čerpá všechny živiny. Kvůli její dřevité konzistenci není považována za příliš vhodnou ke konzumaci, díky obsaženým látkám se ale používá jako přírodní podpora. Český název zní Outkovka pestrá, v angličtině se jí říká Turkey tail, protože připomíná ocasní pera krocana. Díky barevné pestrosti se jí říká také Rainbow Mushroom. Čínský název zní „Yun-zhi“, japonský „Kawaratake“.

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) – nejbohatší zdroj PSK (krestinu)

V TCM se coriolus používá pro podporu slinivky a sleziny, má redukovat tzv.  Tan (čínský termín pro nakumulovanou tkáň – hleny, myomy, cysty,…). Mimo to také zbavuje vody a působí jako tonikum pro Qi. Nejvýznamnějšími látkami v této houbě jsou beta glukany jako mannitol a proteoglykany jako PSK (krestin) nebo polysacharidový peptid (PSP) či steroly. Nejvyšší vědecké pozornosti se těší proteoglykany jako PSK. Tuto konkrétní látku obsahují všechny adaptogenní houby, nejvyšší množství ale právě coriolus. Tyto složky jsou studovány pro účinek na metabolismus zejména v těchto oblastech:

  • Obranný štít
  • Integrativní podpora (synergní účinek s konvenční léčbou)

Coriolus je možná vědecky nejvíce studovaná adaptogenní houba, v Japonsku se užívá pro cílenou terapii už od 80. let.

Konkrétní studie se zaměřením na Coriolus:

  • Sekhon BK, Sze DM, Chan WK, Fan K, Li GQ, Moore DE, Roubin RH. PSP aktivuje monocyty ve spících lidských periferních krevních buňkách: imunomodulační implikace pro léčbu rakoviny. Food Chem. 2013 Jun 15;138(4):2201-9.
  • Brown DC, Reetz J. Polysacharopeptid brzdí metastázy a zlepšuje přežití u náhle vzniklých hemangiosarkomů. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:384301
  • Ho CY, Kim CF, Leung KN, Fung KP, Tse TF, Chan H, Lau CB. Rozdílná proti-tumorová kativita extraktu Coriolus versicolor skrz p53- a/ nebo Bcl-2 dependentní apoptázovou signální cestu u lidských buněk rakoviny prsu. Cancer Biol Ther. 2005 Jun;4(6):638-44. Epub 2005 Jun.
  • Collins RA, Ng TB. Polysacharopeptid z Coriolus versicolor má potenciál pro použití proti lidské imunodeficienci u infekcí viru typu 1. Life Sci. 1997;60(25):PL383-7
  • Chu KKW et al., (2002) Coriolus versicolor: Medicinální houba se slibnými imunoterapeutickými vlastnostmi. Journal of Clinical Pharmacology 42, 976-984.
  • Donatini B (2010) Coriolus versicolor: nejsilnější imunostimulační složka. Účinek v onkologii, proti virům a ve všech oblastech imunostimulace. Phytothèrapie 8, 255-258.

Vlastnosti a využití coriolu

Coriolus roste téměř po celém světě, typicky na zbytcích odumřelých stromů různých druhů a v různých klimatech. Kultivace obvykle probíhá na dřevě pro zachování všech účinných látek. Coriolus patří do řádu Polyporales a rodu Trametes, Coriolus je synonymum k tomuto slovu. Tento řád hub hraje důležitou roli v ekosystému – rozkládají dřevo a recyklují živiny a minerály, které mohou využít další organismy. Rod Coriolus se hojně vyskytuje v Evropě a má sedm až devět rozdílných druhů. Coriolus lze v přírodě sbírat ve velkém množství, roste skoro všude. Coriolus se snadno kultivuje na dubovém dřevě, je ale možné použít i akátové dřevo nebo topolové. Kromě dřeva jej lze kultivovat i bioreaktoru. Existuje i kultivace na rýžovém nebo jiném substrátu, který je levnější a snažší, tzv. mycelium on grain (MOG), kde ale kvůli odlišným vlastnostem polysacharidů v obilninách nebo rýži není plný obsah účinných látek jako u hub pěstovaných na dřevě.

Coriolus je výborný přírodní remediátor – odstraňuje z půdy znečištění. Proto je velmi důležité pěstovat jej na čistém, na syntetické látky testovaném podkladě.

Závěrem

Coriolus versicolor má velmi silné vlastnosti související zejména s obranným štítem a s jinými náročnými terapiemi.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroj: https://hifasdaterra.com/en/medicinal-mushrooms/turkey-tail-coriolus-versicolor/