hlíva máčková

Hlíva máčková – posila pro mikrobiom, zažívání a obranný štít

Hlíva máčková (Pleurotus eryngii, anglicky King Oyster Mushroom) je silná adaptogenní houba těšící se velkému vědeckému zájmu díky svému polysacharidovému profilu, probiotické aktivitě, ale také pro vysoký obsah minerálů, fenolických sloučenin a vitamínů. Hlíva máčková je mezi nadšenci do hub jeden z nejvyhledávanějších druhů a je také vysoce ceněná kulinářská pochoutka díky své mimořádně lahodné chuti a vůni. Lze ji snadno nalézt na loukách a polích, obvykle tam, kde rostou divoké bodláky a rostliny z čeledi miříkovité. Říká se jí „Gardu ziza“ v Baskicku, „Gírgola de panical“ v Katalánsku nebo „Seta de cemtcamps“ ve Valencii.

Hlíva máčková – posila pro mikrobiom, zažívání a obranný štít

Hlíva máčková má vysoký obsah beta-glukanů s imunomodulačním účinkem, a minerálů jako je draslík nebo fosfor. Obsahuje také fenolické sloučeniny jako je ergothionein, které mají přirozený antioxidační účinek. Tyto složky jsou studovány pro jejich účinek na/při:

  • Gastrointestinální systém a zažívání
  • Obranný štít
  • Doprovodné terapii

Konkrétní studie se zaměřením na Hlívu máčkovou

- Synytsya A, Mícková K, Synytsya A, Jablonský I, Spevácek J, Erban V, Kováríková E, Copíková J (2009) Glukany z plodnic kultivovaných hub Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Atruktura a potenciální prebiotická aktivita. Carbohydrate Polymers 76, 548-556.

- Sun, Y., Hu, X., & Li, W. (2017). Antioxidační, proti-tumorová a imunomodulační aktivita polypeptidů z mycelia Pleurotus eryngii mycelium. International journal of biological macromolecules, 97, 323-330. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.01.043.

- Wong, Jack Ho., et al (2020). Houbové extrakty a sloučeniny s potlačujícím účinkem na rakovinu prsu: poznatky ze studií s rakovinnými buňkami, zvířat s tumory a klinických zkoušek. Applied Microbiology and Biotechnology, (), -. doi:10.1007/s00253-020-10476-4.

- Xue, Zhaohui; Li, Jiaomei; Cheng, Aiqing; Yu, Wancong; Zhang, Zhijun; Kou, Xiaohong; Zhou, Fengjuan (2015). Identifikace struktury triterpenů z houby Pleurotus eryngii a inhibitorním efektem proti rakovině prsu. Plant Foods for Human Nutrition, 70(3), 291-296. doi:10.1007/s11130-015-0492-7

Vlastnosti a využití Hlívy

Hlíva máčková je jedlá a lze ji nalézt v Západní i Střední Evropě, Centrální Asii a na jihozápadě Ruska. Je jednou ze dvou druhů rodu Pleurotus (Spolu s Pleurotus Ostreatus), nejvíce ceněných pro jejich nutriční a kulinářské kvality. Vědci zkoumají její lignocelulózové enzymové komplexy a objevili, že obsahuje mnoho sloučeni, které podporují růst prospěšných bakterií ve střevě a zároveň posilují obranný štít. Například polypeptid PEMP extrahovaný z této houby má významné antioxidační vlastnosti a také vlastnosti související s činností makrofágů.

Obsažené bioaktivní látky

  • Beta glukany
  • Vitamíny D a skupiny B
  • Minerály – zinek, fosfor
  • Ostreolyzin, lakáza, leptin
  • Peptidy a mastné kyseliny

Výskyt, charakteristika a pěstování

P. eryngii má tendenci růst ve vápencových půdách, zejména tam, kde jsou zbytky divokého bodláku, který slouží jako potrava pro mycelium. Vyskytuje se v Evropě a Asii, ale také v některých oblastech Afriky, protože preferuje teplé prostředí.

Morfologie P.eryngii je podobná jako u P. ostreatus. Jeho klobouk se pohybuje od 4 do 10 cm a převládající barva kutikuly je hnědá, která zráním zesvětluje. Žábry jsou zpočátku bílé a poté ztmavnou do krémové barvy. Dužnina je bílá, konzistentnější než u jiných druhů Pleurotus, s příjemnou vůní a sladkou chutí. Velký stonek je jedním z nejcharakterističtějších prvků tohoto druhu. Je bílé, bez prstenu a dužina je pevná.

Plodnice P. eryngii se snadno pěstují a produkty mají velký odbyt díky dobré chuti a terapeutickému potenciálu.  Různé kmeny P. eryngii ale reagují odlišně na různé substráty. Lze jej snadno a úspěšně pěstovat na substrátech jako je pšeničná sláma, rýže, piliny atd. Pěstování na tomto typu substrátu tzv. mycelium on grain (MOG) je levné a snadné, kvůli odlišným vlastnostem polysacharidů v obilninách nebo rýži zde ale není plný obsah účinných látek jako u hub pěstovaných na dřevě.

Pokud je výroba zaměřena na zlepšení lidského metabolismu, používají se sofistikovanější systémy - řízená prostředí (bioreaktory) a organické substráty atd.

Závěrem

Hlíva máčková je silná adaptogenní houba s probiotickými vlastnostmi – harmonizuje mikrobiom a činnost zažívacího traktu, a také posiluje obranný štít.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroj:

https://hifasdaterra.com/en/medicinal-mushrooms/king-oyster-pleurotus-eryngii/