Doplňky stravy

Jak správně vybrat multivitamínový doplněk

Téměř pro každého je samozřejmostí obstarat si nějaký ten multivitamin, aby se vyhnul problémům kvůli zátěži organismu nebo různým onemocněním. Důležité je ale vědět, jak multivitamínový doplněk správně vybrat, aby se neminul účinkem. Není totiž vždy pravdou, že čím více komplexní a nabušený multivitamin, tím lépe. Velice často je tomu právě naopak, v levnějších formách multivitamínů jsou totiž špatně vstřebatelné formy jednotlivých vitamínů a minerálů, které mohou navzájem oslabovat svůj účinek nebo dokonce tělu i škodit.

Jak správně vybrat multivitamínový doplněk

Ano, skutečně je to tak. Jeden substance multivitamínu může způsobit špatnou vstřebatelnost jiného a stejně tak určitě složky multivitamínu potřebují jinou složku, aby se mohlo projevit synergické působení jednotlivých složek nebo prostě jen zajistit využitelnost organismem. Vše spočívá na formě vitamínů a minerálů - záleží, zda se jedná o synteticky vyrobenou anorganickou formu, organickou formu nebo o chelát.

Anorganické formy vitamínů

Nyní pár příkladů, na co je třeba dávat velký pozor, pokud užíváme synteticky vyrobené anorganické formy.

Vápník

Víme třeba, že nelze užívat samostatný vápník jako suplement, pokud vám váš lékař poví, že máte nedostatek nebo že vám hrozí osteoporóza. Pokud vezmete jen anorganický vápník, celou situaci můžete ještě zhoršit. Bude z těla vyplavován ještě více nebo se začne usazovat tam, kde by neměl - v cévách, což ve výsledku přispěje k jejich zužování. Organismus totiž může zaznamenat zvýšený přísun vápníku a proto začne ten „svůj“ z těla vylučovat. Syntetická podoba vápníku totiž bez vhodné kombinace s jinými látkami není pro organismus využitelná.

Abyste byli schopni vstřebat a zabudovat suplementovaný vápník do kostí či zubů, je třeba současně přijímat i hořčík, vitamín K2 a vitamín D3. Každý zde sehrává svoji nezastupitelnou roli. Například vitamín K2 je zapotřebí, aby se vápník neukládal právě do míst, kam nemá a byl využit tam, kde je ho potřeba, tedy v kostech a zubech. Stejně tak kombinace vitamínu D3 bez K2 je důležitá, a to především aby nedošlo k tvorbě kalciových krystalků v cévách… a takto vše spolupracuje. Takže pokud v zimních měsících užíváte vitamín D3, děláte jistě dobře, ale nezapomeňte doplňovat i vitamín K2, jehož zdrojem jsou fermentované potraviny nebo kvalitní máslo či maso z mléka volně chovaného a trávou krmeného dobytka, anebo, dnes již dostupné, Natto (fermentované sojové boby) v kapslovém podání. Navíc nevhodná forma vápníku na sebe může vázat i další prvky a tak o ně ochuzovat tělo. Vápník takto reaguje třeba se zinkem, mědí či železem.

Zinek

Dalším příkladem je zinek, který reaguje s mědí a nebo železem. Takto jsou vytvořeny nevstřebatelné sloučeniny, kdy tělo není schopné jednotlivé prvky využít. Naopak synergicky působí dohromady s chromem, který bývá nedostatečně doplňován a často podceňován. Další velice známá a oblíbená kombinace je zinek, vitamín B6 a hořčík (ZMA). Tato kombinace vytváří velice pozitivně působící efekt pro tělo.

Tímto výčet možných ovlivnění rozhodně nekončí. Ale je to ukázka toho, že vše souvisí se vším a ne vše je skutečně tak snadné.

Chelátové formy vitamínů

Pokud se problémům se vstřebatelností a interakcemi mezi vitamíny chcete úplně vyhnout, zaměřte se na chelátovou formu minerálů a vitamínů. Chelátové formy minerálů jsou pro tělo nejlépe využitelné a také výrazně účinnější než formy organické a anorganické. Chelát představuje vazbu daného minerálu na dva „nosiče“ obvykle aminokyseliny. Tento minerál je „sevřen v tzv. kleštích“, což můžeme jednoduše znázornit jako: AMINOKYSELINA – MINERÁL – AMINOKYSELINA. Tato struktura je pro naše tělo přirozená a snadno využitelná. Látky v chelátové podobě je tělo schopné vstřebat až z 95 % a navíc nedochází k nechtěnému ukládání nevyužitelné formy jednotlivých složek v organismu a tím i k jejich negativnímu ovlivnění.

U klasických, většinou mnohem levnějších „multivitamínů“ je obvykle využívána anorganická forma minerálu. V tomto případě ale velice často dochází k tomu, že většina z nich projde zažívacím traktem nevstřebaná a ve velkém odchází se stolicí, přičemž s sebou může „vzít“, i tělu vlastní, důležité prvky, a to díky již výše zmíněné interakci mezi s sebou.

 

 

 

 

Není to až tak těžké. Jsou dvě cesty. Pokud totiž zvolíte správnou formu multivitamínu, máte v podstatě vyhráno a nemusíte řešit možné negativní interakce. Ale někdy není třeba užívat jen multivitamin a prostě sáhnete jen po vybraných vitamínech či minerálech, které považujete za důležité momentálně doplnit.  Což je také správný přístup. Musíte ale umět správně vyhodnotit celou situaci, zda ve stravě máte skutečně zajištěn zbytek potřebných látek. Např. pokud trpíte křečemi, není řešením doplňovat jen hořčík (protože víme, že křeče nejsou jen o nedostatku hořčíku, musíte vnímat celou situaci prostředí buněk, jak a co funguje)

 

2)      Dalším řešením je, pokud zvolíte, jak již bylo zmíněno výše, jen vybrané vitamíny. Pak je důležité neužívat právě anorganické, nevstřebatelné formy a hlavně se snažit užívat jednotlivé vitamíny a minerály časově oddělené tak, aby se negativně neovlivňovaly a suplementovali je přitom časově co nejefektivněji.

Takže např. se snídaní vezměte některé z vitamínů a minerálů (nebo „částečný“ multivitamin) např. vitamín A, B-komplex, vitamín C, vitamín K2,  E, chrom, boron, měď, železo, měď, selen, draslík, aj.

Teprve po časové prodlevě, dejme tomu cca 2 hodiny užijte vápník a vitamín D3, popř. vápník + D3 + hořčík

Před spaním (ne s jídlem) pak zinek, hořčík a vitamín B6, tedy známou kombinaci ZMA. Hořčík je zde důležitý pro regeneraci, kvalitní spánek, pomáhá také zvyšovat hladinu testosteronu či růstového hormonu.

Tato varianta užívání vitamínů je samozřejmě náročnější v tom, že musíte neustále myslet na to, kdy a jaké vitamíny zrovna vzít. Někdy se také tyto samostatné kombinace i prodraží.

jestli daný produkt obsahuje nebo neobsahuje chelátovou formu obsažených látek, je většinou uvedeno přímo na obale.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12455225

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222310/

https://labdoor.com/article/nutrient-nutrient-interaction-in-multivitamin-supplements

http://www.livestrong.com/article/246660-zinc-calcium-absorption/

http://jn.nutrition.org/content/130/5/1378S.full

Comparative Intestinal Absorption and Subsequent Metabolism of Metal Amino Acid Chelates and Inorganic Metal Salts, H. DeWayne Ashmead,Albion Laboratories, Inc., 101 North Main Street, Clearfield, UT 84015