Soja

Sója - ano nebo ne?

Sojové produkty zažívají již nějakou dobu obrovský boom. Staly se podstatnou součástí rostlinné stravy upřednostňované před masem a jinými živočišnými produkty. Můžeme s take setkat s rozličnými příchutěmi sojového mléka, nepřeberným množstvím příchutí sojových sýrů tofu, měkkým tofu určeným pro přípravu krémů namísto mléčných pudinků, olejů, mouky až po nesladké varianty typu natto, tempeh, miso pasty, miso polévky a podobně. Sóju najdete na skutečně obrovském množství etiket na zakoupených potravinách (polotovary, hotová jídla, pečivo, aj).

Sója - ano nebo ne?

Nehledě na širokou dostupnost sojových produktů se však stále vedou debaty, zda je sója prospěšná či nikoli. Jaká je realita? Jako vždy se vyplatí umírněnost v konzumaci a povědomí o tom, odkud nakupujeme.

Na co si dát pozor

Jako u všeho je i u sóji rozhodující původ. Na příklad více jak 90% sóji pěstované v USA je genetických modifikováno (za účelem zvýšení výnosnosti a také odolnosti vůči herbicidu Roundap, který je silně toxický a přesto se ro pěstování sóji používá). V České republice se sice GMO sója pěstovat nesmí (pouze kukuřice), může se však dovážet a používá se spolu s modifikovanou kukuřicí jako krmivo pro zvířata, na trhu lze rovněz nalézt potravinářské oleje z modifikované sóji, jejichž dovoz je rovněž povolen. Proto se vyplatí sledovat etikety. Sója navíc může obsahovat značné množství hliníku. Sójové boby bývají často zpracovávány mycím roztokem v hliníkových nádržích, které mohou uvolňovat nezanedbatelné množství této látky do sójového produktu.

 

Co je prospěšné

V Asijských zemích jsou sojové výrobky běžně používány už po staletí a jejich konzumenti nemají žádné problémy. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že v těchto zemích jedí převážně fermentované sojové výrobky (tedy „kvašené“). Takovéto sojové výrobky jsou naprosto na jiné linii a skutečně mohou zdraví přínosné účinky. Musí být ale v bio kvalitě a jak již bylo zmíněno – fermentované.

Mezi tyto výrobky patří např. tempeh (fermentovaný sojový sýr dostupný jak v natural, tak v ochucené formě), miso polévky, sojové omáčky a natto. Natto je výborným zdrojem vitamínu K2, který je nesmírně důležitý pro správné využití vitamínu D v těle, stejně tak vápníku. Vitamín K2 nacházející se v těchto fermentovaných produktech takto přispívá k prevenci osteoporózy nebo kardiovaskulárních onemocnění (nevyužitý vápník se neukládá tam, kde by neměl, tedy např. do měkkých tkání, jako jsou naše cévy). Velice významný je vitamín K2 také při krevním srážení (rozpouštění krevních sraženin). Natto je ale chuťově značně „výrazné“ a ne každý je schopný natto jíst. Na trhu jsou ale již dostupné kapsle obsahující extrakt právě z natta.

Neznamená to ale, že bychom měli maso a jiné živočišné produkty zcela nahradit fermentovanými sojovými produkty. v přiměřeném množství. Pokud tedy nechcete jíst maso, není řešením jíst pouze sojové maso. Je třeba doplnit i jiné zdroje bílkovin a vhodně jednotlivé živiny kombinovat, abychom dosáhli plného aminokyselinového spektra, jako je tomu u masa.

Autor článku: redakce eFIA.cz

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9464451

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11305594

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1868922

http://www.healthline.com/nutrition/is-soy-bad-for-you-or-good#section7

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.1985.tb01709.x/epdf?referrer_access_token=f7ysZpKD9r03c6lCUBi3f4ta6bR2k8jH0KrdpFOxC64IQBtuvugCBQ5Rr06A_lFpYWuRbtkW8lWBtbSa0MsnVavKU9sYOtgNCL1np6amKl3BbLKGoBVLPb13moSXQ79YMFC2Gp6U61S4nz50j05m3hCre5cK_XBLTNydHCWA5Lh5FYULM-4hC4twovdy_lOXDKB0j3qUjefzo_N9ikKRNPSSllGLq7n0qLXuxM2pbBLW18WXoimPR_EyAEmIN1MM

https://www.euro.cz/archiv/cesko-geneticky-rekordman-1105190