meduňka

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 5. – Meduňka

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá bylina dorustající do výšky až 150 cm. Přirozeně se vyskytuje především v jižní části Evropy, na Středním východě a ve střední Asii. V současné době se však pěstuje také v Americe i na dalších místech po celém světě.

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 5. – Meduňka

V rámci tradiční medicíny se zdravotních přínosů meduňky využívalo v mnoha evropských zemích, především v Rakousku. Meduňka je jednou z přísad tzv. karmelitánské vody. Tento alkoholový extrakt vybraných bylin se od 14. století používal při žaludečních obtížích a stavech úzkosti a v některých zemích je dostupný dodnes. V dostupné literatuře lze narazit na zmínky o tom, že se meduňka přidávala také do vína nebo čaje za účelem léčby různých onemocnění, jako jsou vysoké horečky, bolesti hlavy, nervové bolesti. Využití našla také při podpoře hojení ran, kousnutí a bodnutí. Různí botanici, lékaři a bylinkáři již v minulosti oceňovali meduňku také pro její účinky na odlehčení nálady, posílení mozku a obnovení mládí.

Na konkrétní přínosy meduňky pro zlepšení nálady a podporu kognitivních funkcí se podíváme níže.

Účinky

Úleva od stresu

Traduje se, že meduňka snižuje příznaky stresu a pomáhá relaxovat. Studie z roku 2004 zjistila, že užívání meduňky zmírňuje negativní účinky laboratorně vyvolaného psychického stresu. Účastníci při užívání meduňky pozorovali především zvýšený pocit klidu a snížení napětí. [1]

Snížení úzkosti a zlepšení nálady

Meduňku lze využít také ke zlepšení nálady nebo potlačení projevů úzkosti, jako je nervozita nebo podrážděnost. Výzkum publikovaný v roce 2014 zkoumal vliv potravin obsahujících meduňku na náladu a kognitivní funkce. Meduňka byla přimíchána do nápoje nebo jogurtu spolu s přírodními nebo umělými sladidly. U účastníků studie bylo zaznamenáno zlepšení různých aspektů nálady včetně snížení úrovně úzkosti. [2]

Kognitivní funkce

Stejná studie z roku 2014 zkoumala také vliv meduňky na kognitivní funkce. Účastníci v rámci studie vypracovávali úkoly zaměřené na paměť, matematiku a koncentraci. Výsledky těchto úkolů naznačují, že účastníci, kteří užívali meduňku, měli lepší kognitivní výkonnost, než ti, kteří meduňku neužívali.

Kombinace meduňky s různými potravinami může ovlivňovat rychlost vstřebávání a mít tak dopad na její celkovou účinnost. [2]

Nespavost a poruchy spánku

Kombinace meduňky s dalšími bylinami, jako je například kozlík lékařský, může pomoci zvýšit kvalitu spánku u jedinců, kteří trpí nespavostí nebo jinými poruchami spánku. Například studie z roku 2006 dospěla k závěru, že u dětí, které užívaly kombinaci meduňky a kozlíku, došlo k 70 až 80procentnímu zlepšení příznaků nespavosti. Výsledky jsou v tomto ohledu poměrně slibné, ale k jejich potvrzení i u dospělých jedinců bude potřeba ještě další výzkum. [3]

Bolest hlavy

Meduňka může být užitečná také při léčbě bolestí hlavy, především v případě, že k nim dochází v důsledku stresu. Její relaxační účinky mohou jedincům trpícím bolestmi hlavy pomoci s uvolněním napětí a zklidněním organismu. Může také pomoci uvolnit a roztáhnout zúžené krevní cévy, které mohou být také jednou z příčin bolestí hlavy. [4]

Kombinace s dalšími účinnými složkami

Meduňku lze efektivně kombinovat např. s theaninem pro synergní zklidňující účinek. Lze ji také přidat k látkám, které povzbzují, protože při správném dávkování neutlumuje, ale pouze snižuje napětí a pocit úzkosti, aniž by však potlačovala bdělost. Důležité je v tomto směru dávkování.

Užívání

Nejvíce užívanou částí meduňky jsou její listy. Ty se používají k výrobě olejů, tinktur, mastí a různých léků. Mezi nejoblíbenější způsoby použití meduňky patří příprava čaje nebo aromatických pokrmů. Využití najde také při výrobě různých parfémovaných olejů nebo repelentů proti hmyzu. Někteří lidé ji dokonce využívají k výrobě zubní pasty.

Pokud si nechcete meduňku pěstovat sami, můžete ji zakoupit ve formě čaje nebo tobolek. Doporučené dávkování se bude lišit podle toho, k jakému účelu chcete meduňku užívat. Pro zmírnění úzkosti/stresu se doporučuje užívat 300 mg dvakrát denně. Pokud by pro vás tato dávka nebyla dostatečná, můžete ji postupně navýšit až na 600 mg až třikrát denně. Pro otestování vaši tolerance však pro jistotu vždy začínejte s nižší dávkou.

Užívání meduňky je pro většinu lidí bezpečné. Protože ovlivňuje činnost štítné žlázy, neměli by ji užívat lidé, kteří užívají léky na štítnou žlázu nebo mají výrazně sníženou funkci štítné žlázy. U některých jedinců se mohou vyskytnout vedlejší účinky, mezi které patří nevolnost, kožní reakce, bolest hlavy, závrať nebo alergické reakce.

Závěrem

Užívání meduňky je bezpečným přírodním způsobem, jak potlačit účinky stresu, snížit úzkost, zlepšit náladu, kognitivní výkonnost i kvalitu spánku. Kromě těchto účinků na mozkové funkce má pozitivní vliv i na řadu dalších systémů v lidském organismu. Je účinná při ochraně srce a jater, má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, pomáhá regulovat činnost štítné žlázy a zlepšuje trávení. Tato aromatická bylina má opravdu široké možnosti využití, neváhejte ji tedy vyzkoušet.

Autor článku: Mgr.Tom Pavelek

Zdroje:

  1. Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosom Med. 2004 Jul-Aug;66(4):607-13.
  2. Scholey, A.; Gibbs, A.; Neale, C.; Perry, N.; Ossoukhova, A.; Bilog, V.; Kras, M.; Scholz, C.; Sass, M.; Buchwald-Werner, S. Anti-Stress Effects of Lemon Balm-Containing Foods. Nutrients 2014, 6, 4805-4821.
  3. F. Müller, S. Klement, A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children, Phytomedicine, Volume 13, Issue 6, 2006, Pages 383-387, ISSN 0944-7113
  4. Singh Verma, Prawal Pratap. (2015). LEMON BALM (MELISSA OFFICINALIS L.) AN HERBAL MEDICINAL PLANT WITH BROAD THERAPEUTIC USES AND CULTIVATION PRACTICES: A REVIEW. International Journal of Recent Advances in Multidisciplinary Research. 2. 928-933.