Nootropika

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 5. – Theanin

L-theanin je stále ještě nedoceněná a široce nerozšířená látka, přitom jde o velmi účinnou a přesně zacílenou pomoc s úzkostí a každodenním stresem. Která má navíc nulové vedlejší účinky, jde totiž o „pouhou“ aminokyselinu. Která však má až zázračné vlastnosti, tolik potřebné zejména v dnešní době.

Nootropika jako prostředky pro neurohacking, díl 5. – Theanin

L-theanin má vliv na nervové impulsy a na uvolňování neurotransmiterů včetně GABA. Je známý jako přírodní anxiolytikum, protože má uklidňující, sedativní efekt na tělo i mysl, aniž by způsoboval ospalost. Proto je velmi často užíván ke zmírnění úzkosti, hyperaktivity nebo problémům se spánkem. (1)

Většina z nás nepřijímá větší množství theaninu, není totiž obsažený v běžně dostupných potravinách. Jde o unikátní aminokyselinu, která není využívána k formování proteinů ani enzymů (na rozdíl od ostatních aminokyselin jako je l-karnitin, leucin, lysin, methionin nebo tryptophan). Největším zdroji theaninu jsou kvalitní čaje – zelený, černý i bílý. Pravidelné popíjení kvalitního sypaného čaje dovede významně přispět ke zmírnění úzkostných a stresových symptomů. Pokud nemáme ve zvyku popíjet čaj, můžou pomoci i doplňky s obsahem theaninu.

Kromě úzkosti a stresu pomáhá theanin také s depresí a dalšími problémy souvisejícími s náladou, nespavostí, poruchami pozornosti, zhoršením kognitivních funkcí, vysokým tlakem, závislostmi a dalšími oblastmi. Kombinace l-theaniu a kofeinu (oba jsou obsaženy v čaji) je právě tím, co pomáhá ideálním způsobem zlepšit duševní výkon a zároveň nezvýšit stresové symptomy a úzkostlivost.

Podívejme se nyní podrobněji na tři hlavní benefity theaninu.

1.Může pomoci zmírnit úzkost a symptomy stresu

O theaninu se mluví jako o látce, která uvolňuje, zároveň ale nenavozuje ospalost. Pomůže vám zbavit se úzkosti a stresu, aniž by způsobil letargii nebo únavu.

Je také třeba poznamenat, že na velmi silnou úzkost pravděpodobně theanin nebude stačit, jeho použití je vhodné pro mírné a středně závažné stavy, s nimiž se setkáváme denně. V jedné z mnoha studií se L-theanin ukázal jako schopný snížit hodnoty v testu měřícím napětí a úzkost. Byly zkoumány účinky L-theaninu a kofeinu na duševní výkon, přičemž účastníci byli podrobení podmínkám zahrnujícím fyzický i psychický stres. Přitom užívali L-theanin + placebo, kofein + placebo nebo pouze placebo. Výsledky ukázaly, že l-theanin byl schopen výrazně zbrzdit zvýšení krevního tlaku spojené se stresem, zatímco kofein měl podobné, ale mnohem méně výrazné účinky.(3)

L-theanin má protistresový efekt, protože blokuje podráždění neuronů. Má schopnost překračovat hematoencefalitickou bariéru – při orálním užití dokáže zvýšit svoji koncentraci v mozku až na pět hodin. Ovlivňuje dvě významné oblasti mozku zvané amygdala a hippocampus, které zodpovídají za strach a zároveň paměť. (4)

Theanin může rovněž navyšovat množství alfa vln, které navozují stav tzv. bdělé relaxace, kdy je mozek více než schopný se soustředit, zároveň však nepodléhá stresu. Další studie testovala účinky L-theaninu na mozkové vlny 45, 60, 75, 90 a 105 minut po podání 50 miligramů L-theaninu. Výsledky ukázaly výrazné zvýšení alfa aktivity u theaninové skupiny oproti skupině užívající placebo. (5)

2.Může zlepšit koncentraci

Někteří lidé užívají theanin dohromady s kofeinem pro zlepšení koncentrace a duševního výkonu. Tyto dvě látky mají synergní vlastnosti a můžou společně pomoci k navýšení koncentrace bez zbytečného rozčilení nebo nervozity. Pro tyto účely je se ukazuje jako nejlepší dávka 200mg theaninu a 160mg kofeinu. (6)

3.Může zlepšit kvalitu spánku a mírnit insomnii

Schopnost potlačit stres a úzkost pomáhá samozřejmě také organismu usnout. Theanin má však spíše mírné až středně silné účinky, bude tedy v této oblasti fungovat při stejně závažných problémech. Pokud někdo trpí velmi silnou nespavostí, která je způsobená  něčím vážnějším než momentální úzkostí, pravděpodobně mu theanin úplně na 100 % nepomůže. Zcela prokazatelně však pomáhá např. při každodenním stresu z práce, nervozitě a úzkosti, z přemíry kofeinu, z přetrénování, při vyčerpání, poruchách pozornosti.

Na co dát pozor při užívání

Theanin snižuje krevní tlak, proto by se neměl užívat spolu s jakýmikoli léky na tuto oblast. Rovněž, což však platí u jakékoli látky, by se dlouhodobě neměla užívat nadměrná dávka (nad 600mg).

Závěrem

Na závěr malá perlička. Kromě čaje lze theanin najít jen v několika málo rostlinách a plodinách. Jednou z nich je houba zvaná Xerocomus badius, což není ni jiného než nám Čechům dobře známý hřib hnědý neboli suchohřib.

Autor článku: Jakub Novák

  1. Anti-Stress, Behavioural and Magnetoencephalography Effects of an l-Theanine-Based Nutrient Drink: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial. 2016. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728665/
  2. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25761837/
  3. Anti-Stress, Behavioural and Magnetoencephalography Effects of an l-Theanine-Based Nutrient Drink: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial. 2016. White. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728665/
  4. https://www.lifeextension.com/magazine/2016/3/brain-benefits-of-l-theanine
  5. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. 2008. Nobre. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/
  6. Acute effects of theanine, caffeine and theanine-caffeine combination on attention. 2016. Kahathuduwa. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26869148/
  7. https://draxe.com/nutrition/l-theanine/