Mineraly

Stopové minerály - Proč je důležitý jejich dostatečný příjem

Stopové minerály a další prvky jsou v organismu přítomné pouze v malém (stopovém) množství, přesto jsou však nezbytné pro jeho fungování. Typicky jsou to chrom, mangan, selen, bór, měď, molybden a další. Při jejich nedostatečném příjmu dochází v těle k problémům stejně, jako kdybychom zanedbali prvky jako hořčík, draslík, sodík nebo vápník, které jsou zastoupené v těle mnohonásobně více. Než se však pustíme do popisu jednotlivých stopových minerálů, pojďme si říct, jak může v těle vzniknout jejich nedostatek.

Stopové minerály - Proč je důležitý jejich dostatečný příjem

Extrémní přístup ve stravování

Jak je vůbec možné, abychom v dnešní době trpěli nedostatkem nějakého mikronutrientu? Ve sportovním světě i jinde bývá velmi často příčinou extremismus ve stravování - přílišné vychýlení jedním nebo druhým směrem. Typicky různé dietní směry. Ty jsou buď kulturistického stylu, tedy nadmíra sacharidů a bílkovin, méně tuků spojené s cyklováním sacharidů nebo např. keto diety, kdy se omezují sacharidy.

Každému však vyhovuje něco jiného a především platí, že bychom nikdy neměli udržovat extrém dlouhodobě. Tedy například dodržovat keto dietu na 100% po dlouhou dobu (vyhýbání se sacharidů v dlouhodobém časovém horizontu). Zde můžeme časem zjistit, že máme naprosto rozhozené hormony, a můžeme se ocitnete v situaci, kdy nebudeme např. spalovat tuk, či dokonce budeme naopak tuk nabírat. Nebo zastánci karnivor stravování, kde je hlavní potravinou je v podstatě více méně jen maso, mohou trpět nedostatkem vitamínu C, ale i dalších, a také nedostatkem vlákniny důležité pro trávení apod.

Jiní počítají kalorický příjem a výdej a pro udržení váhy se snaží být v mírném deficitu kalorií. Ale velice často lze vidět, že ani počítání kalorií nemusí být výhrou. Pokud totiž tělo nefunguje optimálně, v podstatě žádná dieta nepřinese očekávané výsledky. A pokud bude daná dieta extrémem, možná se očekávaný výsledek dostaví, ale pak se nám vše jako bumerang vrátí a v mnohem větší síle. Takže například, co se nám podařilo shodit na váze, nabereme zpět a v mnohem větším měřítku.

Nedostatek mikronutrientů

A zde se už dostáváme k pointě - každým extrémem si můžeme postupně přivodit vyčerpání minerálů, stopových minerálů, vitamínů, koenzymů a dalších látek, které přitom hrají v našem těle kriticky důležité role. V takovémto stavu pak nemůže fungovat tak, jak by mělo. Což jednoduše znamená, že nemusí reagovat na dietní změny. Třeba na kalorický deficit může odpovědět tvorbou tuku, zadržováním podkožní vody apod., ale také migrénovitými stavy, střevními problémy, nedostatkem energie, špatnou funkcí štítné zlázy, kožními problémy, aj. Ale nemusí reagovat ani na trénink, může mít sníženou imunitu apod.

Platí, že jakýkoliv extrém ve výsledku přinese vyčerpání životně důležitých prvků. Tělo totiž zůstane blíže stavu pouhého přežití, kdy bude brát odkudkoliv, co mu chybí, jen aby bylo schopno zajistit průběh těch nejpodstatnějších reakcí v těle.

A jaké jsou tedy nejdůležitější stopové prvky?

Klíčové stopové prvky a jejich vlastnosti

- Mangan - Zdánlivě okrajový prvek stojí mimo jiné za schopností těla vyvažovat vliv oxidativního stresu. V těle se během citrátového cyklu (jedna z fází přeměny potravin na energii, více o něm zde) jako vedlejší produkt přirozeně vytváří tzv. superoxid radikál, částice poškozující okolní prostředí. Tělo má proti němu zbraň - antioxidant zvaný superoxid dismutáza, který jej efektivně odstraňuje. Aby dismutáza mohla fungovat, je třeba manganu, mědi a zinku.

- Selen - minerál, který má značný vliv na štítnou žlázu, Hashimoto onemocnění, astma, ale také např. na srdce, kdy napomáhá chránit před srdečním záchvatem.A mimo jiné také souvisí s inhibicí činnosti zmíněného super oxidu. Poté, co je super oxid radikál

Vhodným zdrojem selenu jsou ryby, brazilské ořechy, slunečnicová semínka nebo např. česnek

- Bor - nesmírně důležitý prvek pro tvorbu červených krvinek, nervových buněk a také pro imunitní system. Bor take pomáhá lépe vstřebávat železo, ale I hořčík. Méně známo je také to, že bor se podílí na udržení hormonální rovnováhy. V neposlední řadě hraje důležitou roli pro zdraví našich kostí a kloubů. V tomto případě sehrává bor důležitou funkci při spuštění mineralizace osteoblastů. Bor aktivuje tyto buňky skrze genovou expresi. Zajímavou vlastností boru je také to, že urychluje hojení ran. Stejně tak napomáhá při eliminaci krvácení dásní či rtů. Obrovskou pozitivní vlastností bor je take jeho vliv na poločas rozpadu vitamínu D v našem těle. Díky boru je tedy tělo schopno lépe a déle využít vitamin D. Dobrým zdrojem boru jsou mandle, brazilské ořechy, cizrna, luštěniny či banány.

- Chrom - důležitý především pro udržení správné hladiny krevního cukru, a to díky schopnosti ovlivnění uvolňování inzulínu. Je důležitý rovněž pro správnou činnost srdce či udržení krevního tlaku. Většinou není hladina chromu v organismu nízká. Tělo si totiž tvoří zásoby chromu, a to v ledvinách, játrech, svalech, v srdci či kostech.  Avšak s věkem hladina postupně klesá. Podobně je tomu i u těhotných žen. Hladinu chromu můžeme optimalizovat např. zařazením do našeho jídelníčku potraviny jako kvalitní hovězí maso, hroznům, hrušky, rajčata,  také česnek, brokolice či chřest.

- Měď - důležitý prvek pro růst kostí, sekreci hormonů a pro pro metabolické pochody - účastní se procesu produkce energie v těle, bez ní by nebylo možné přeměňovat potraviny na energii.

- Molybden - nepostradatelný stopový prvek nejen pro lidský organismus, ale téměř pro vše živé. Důležitý je pro správnou funkci enzymů, při zpracovávání sacharidů a tuků, ale stejně tak pro rozpad aminokyselin a pro odbourávání některých složek aminokyselin. Nedostatek molybdenu může zapříčinit např. bolesti hlavy, zrychlený tep, důševní poruchy až koma. Molybden je také důležitý pro předcházení vzniku zubního kazu, či pro zvýšení odolnosti zubní skloviny.

Závěrem

Minerály se rozhodně nevyplatí podceňovat. Jsou zapotřebí všechny a v dostatečném množství - byť je u některých ono množství stopové, není nulové. Nelze se však spoléhat jen na to, že stravou získáme veškeré tyto nutrienty. Určité množství ano, ale především pro sportující populaci je toto množství naprosto nedostačující. Navíc, např . ovoce či zelenina, která nepochází z našich zahrádek či z obchodu v organické formě, nemusí poskytnout nutné množství nutrientů, ba naopak do těla dostáváme více chemických složek kvůli použitým pesticidům, herbicidům apod.

Autorka článku: Mgr. Monika Musilová

Zdroje:

https://www.drstevenlin.com/boron-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712861/