vitamín D

Vše důležité o vitamínu D - jak vybrat ten opravdu kvalitní a proč volit rostlinný zdroj

V souvislosti s přicházejícím zimním obdobím patří mezi nejdůležitější látky pro náš organismus vitamín D. Proto vám přinášíme článek z blogu společnosti Viridian Nutrition, která z hlediska kvality a využitelnosti patří celosvětově mezi výrobci vitamínu D ke špičce.

Vše důležité o vitamínu D - jak vybrat ten opravdu kvalitní a proč volit rostlinný zdroj

Shrneme si nejdůležitější vlastnosti tohoto vitamínu a také se budeme věnovat rozdílu mezi běžnými, levnějšími doplňky, v nichž je vitamín D pocházející z živočišných zdrojů, a těmi více pokročilými ze zdrojů rostlinných.

Jakou má vitamín D v organismu úlohu?

Naše kůže produkuje vitamín D přirozeně při vystavení slunečnímu záření v letních měsících. Vitamín D je rozpustný v tucích a je pro organismus nezbytný v mnoha oblastech:

  • Přispívá k normálnímu stavu kostí a zubů
  • Přispívá k normálnímu stavu svalů
  • Přispívá k normálnímu imunitnímu systému
  • Přispívá k normálnímu vstřebání vápníku a fosforu
  • Přispívá k normální hladině vápníku v krvi
  • Vápník a vitamín D pomáhají snížit ztrátu kostních minerálů u žen po menopauze

Zimní období, současný životní styl, kdy se zvětšuje čas strávený vevnitř, nadužívání opalovacích krémů a nošení oblečení zakrývajícího ruce a nohy má výrazný dopad na schopnost kůže produkovat vitamín D. To vede k široce rozšířenému problému – deficienci vitamínu D. To způsobuje mimo jiné křivici, jejíž výskyt např. ve Velké Británii každoročně narůstá.  Hladinu vitamínu D však lze efektivně doplnit pomocí doplňků stravy.

Kdo je nejvíce ohrožen nízkou hladinou vitamínu D?

Senioři, malé děti, lidé s tmavší kůží a ti, kteří netráví příliš mnoho času venku. Současná doporučení pro Velkou Británii udávají 400iu vitamínu D jako doporučenou denní dávku, která by se měla suplementovat v zimních měsících.

Můžu získat vitamín D z jídla?

Vitamín D je obsažen ve vejcích, mléku a rybách, nicméně ho není tolik, aby pokryl potřebu vyžadovanou v zimních měsících. Proto je vhodné zařadit doplněk stravy.

Jaké je doporučení vlády pro příjem vitamínu D?

Ve Velké Británii je pro dospělé i děti doporučeno 400iu v období od října do března. Aktuálně se s pokračující karanténou doporučuje pokračovat v příjmu 41 µg vitamínu D 400iu i v průběhu jara a léta. Pokud jste diagnostikováni s deficiencí vitamínu D, mohou být potřebné i vyšší dávky.

Kolik vitamínu bychom měli brát, abychom eliminovali možné problémy?

To záleží na našem věku, barvě kůže, čase stráveném na slunci a podobně. Různé studie doporučují různá množství vitamínu.

  • Vláda (VB) doporučuje 400iu vitamínu d denně
  • Dospělí, senioři a těhotné ženy by měly brát 1500 až 2000 iu denně
  • Děti od 0 do 1 roku by měli přijímat 400 iu denně
  • Děti od 1 do 12 let by měly přijímat od 600 do 1000 iu denně

Oblíbená britská značka Viridian Nutrition nabízí etické doplňky stravy s nulovým obsahem pojiv a balastních aditiv. Jako zdroj jsou využívány ty nejkvalitnější suroviny a to přednostně z prověřené lokální produkce, které jen těžko hledají konkurenci. Výjimkou není ani řada produktů s obsahem vitamínu D, který je dostupný v kapslové i tekuté formě, pro dospělé i děti.

Je vitamín D veganský?

Doplňky s vitamínem D jsou široce dostupné, je však třeba mít na paměti, že většina z nich je získána z lanolinu z ovčí vlny. Ten je nevhodný pro vegany, problémy s ním mívají i malé děti.

Doplňky značky Viridian Nutrition obsahují vitamín D3 získaný z lišejníku = 100% rostlinný zdroj.

Jaký je rozdíl mezi vitamínem D2 a D3?

Existují dvě hlavní formy vitamínu D – D2 a D3. Platí, že vitamín D3 je v těle transformován do aktivní formy vitamínu D rychleji než vitamín D2. Na druhou stranu však neexistuje BIO vitamín D3, pro ty, kteří chtějí BIO, je tedy lepší vitamín D2.

Vitamín D3 je nejčastěji (v běžných doplňcích stravy) získáván z živočišných zdrojů (lanolinu), kromě výjimek v doplňcích stravy nejvyšší kvality, kde je vitamín D3 získán z lišejníku. Vitamín D2 se získává z hub či jiných rostlinných zdrojů.

Doplňky Viridian Nutrition s obsahem vitamínu obsahují veganskou (rostlinnou) formu vitamínu D3 (a také vitamín D2 v BIO kvalitě získaný z hub).

Jaké doplňky stravy s obsahem vitamínu D je vhodné vybírat?

Takové, které mají 100% obsah účinných látek, žádná plnidla, chemická aditiva nebo sladidla.

Autor článku: Tomáš Kouřil

zdroj:

https://www.viridian-nutrition.com/blog/qa/vitamin-dqa