Shiitake

Shiitake – pomáhá s metabolickým syndromem a dalšími oblastmi

Shiitake (Lentinula edodes) je jedlá adaptogenní houba široce používaná v gastronomii. Jméno pochází z japonského slova „Shii“ označujícího strom podobný kaštanu a ze slova „take“ znamenajícího houbu. Shiitake byla jedna z prvních hub pěstovaných na dřevě, nyní jde o široce rozšířenou a hojně konzumovanou houbu po celém světě. Je považována za přírodní afrodiziakum, říká se jí „Himematsutake“, „Xianggu“ nebo „Hoang-mo“.

Shiitake – pomáhá s metabolickým syndromem a dalšími oblastmi

Vlastnosti a užití Shiitake

Podobně jako Reishi a Maitake má i Shiitake dlouhou tradici použití v tradičních medicínách a jeho vlastnosti a účinek jsou popsané v mnoha vědeckých publikacích. Studie týkající se Shiitake vydaly takové instituce jako New York Academy of Science, univerzity v Japonsku, Číně, Spojených Státech, Spojeném království, Německu, Švédsku a jinde. Některé z těchto výsledků prezentovaly odborné žurnály jako The Journal of Cancer and Chemotherapy, International Journal of Immunotherapy, International Journal of Immunopharmacology a jiné. Oblasti, ve kterých je Shiitake cílem výzkumu, se týkají:

Metabolicko-endokrinního systému: studií na krevní tlak, cholesterol, nadváhy a obezity

Integrativní podpory: slibných studií zaměřených na účinek Shiitake v kombinaci s konvenční léčbou a efektem na kvalitu života.

Konkrétní studie týkající se Shiitake jsou mimo jiné tyto:

  • Fukushima M, Ohashi T, Fujiwara Y, Sonoyama K, Nakano M. Účinek maitake (Grifola frondosa), Shiitake (Lentinus edodes), and Enokitake (Flammulina velutipes) na snížení cholesterolu u krys. Exp Biol Med (Maywood). 2001 Sep;226(8):758-65.
  • Choi MY, Lim SS. Účinky polysacharidů z Lentinula edodes rozpustných v horké vodě na lipidový metabolizmus u krys. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. Serial ID – ISSN1126-3311 Serial number. 29(2) p. 294-299 Serial Date (2000).
  • Kabir Y, Yamaguchi M, Kimura S. Účinek Shiitake (Lentinus edodes) and Maitake (Grifola frondosa) krevní tlak a lipidy v plazmě u přirozeně hypertenzivních krys. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987 Oct;33(5):341-6.
  • Kuznetsov OIu, Mil'kova EV, Sosnina AE, Sotnikova NIu. [Antimikrobiální efekt Edodes na lidský mikrobiom]. Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2005 Jan-Feb;(1):80-2.
  • ISHIKAWA, N.K.; KASUYA, M.C.M. and VANETTI, M.C.D. Antibakteriální aktivita Lentinula edodes. Brazilian Journal of Microbiology, 2001, vol. 32, no. 3, p.206-210.
  • 11.-Avinash J, Vinay S, Jha K, Das D, Goutham BS, Kumar G. Neprozkoumaný protikazový potenciál Shiitake. Pharmacogn Rev. 2016 Jul-Dec;10(20):100-104.
  • Yagi K. Ochraňující efekt mycelia Lentinula edodes na játra. Gan To Kagaku Ryoho. 2012 Jul;39(7):1099-102.

Shiitake je jedlá houba vysoce ceněná v Číně a Japonsku, její terapeutické kvality jsou ve východních kulturách ceněné odjakživa. Má vysoký obsah polysacharidů, zejména beta-glukanu lentinan. Tento polysacharid podobně jako PSK se v Japonsku používá při závažných stavech. Shiitake dále obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, železo, vápník, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín D a polynenasycené mastné kyseliny.

Vlastnosti, použít a aplikace Shiitake

V TCM je Shiitake považované za potravinu, která posiluje „Jing-Qi“, vitální energii a „Xie-Qi“ – odolnost proti externím patogenům. To vysvětluje jeho použití u stavů spojených s výrazným chladem.

Adaptogenní vlastnosti Shiitake ještě více vyniknou v kombinaci s Reishi, Maitake pro metabolicko-optimizující efekt nebo v kombinaci s Reishi, Maitake, Žampionem, Cordycepsem a Chagou pro širší podporu obranného štítu.

Bioaktivní složky obsažené v Shiitake:

  • Beta-glukany – zejména lentinan
  • Esenciální a neesenciální aminokyseliny
  • Ergosterol, prekurzor vitamínu D
  • Vitamíny B1, B12 a E
  • Eritadenin
  • Zinek, železo, vápník

Výskyt a Kultivace

Kultivace Shiitake je mezi adaptogenními houbami jedna z nejrozšířenějších. Zpočátku bylo pěstované výhradně ve východních zemích, nyní je jeho produkce rozšířená v Evropě i USA, kde je po něm velká poptávka. Stále na vzestupu je produkce Shiitake v Japonsku, kde dokonce přispívá k zachování lesa.

Vědecké jméno Lentinula edodes je složené ze tří slov: lent (ohebný), inus (podobající se) a edodes (jedlý). Shiitake je také známé jako Forest Mushroom nebo Black Forest Mushroom, v Číně také jako Shaingugu, což znamená vonící houba, nebo Hua Gu / Qua Gu, což znamená bílá květinová houba – jméno pro bílou odrůdu Shiitake zvanou Donko.

Shiitake má od 5 do 25 cm široký klobouk s nepravidelnými okraji. Plátky Shiitake jsou bílé s červenými tóny, které postupně tmavnou. Kutikula houby je tmavě hnědá se soustřednými prstencovými útvary různých odstínů, které umožňují odlišení různých komerčních odrůd této houby.

Shiitake roste v trsech na hnijícím dřevě odumřelých stromů jako je kaštan, dub, javor, buk, topol, moruše a další. Potřebuje teplé, vlhké prostředí. Uměle se Shiitake pěstuje taktéž na kládách, zároveň je jedno z několika hub, které lze pěstovat i v bioreaktoru, který při použití speciální technologie zajišťuje obsah všech bioaktivních látek.

Použití Shiitake se rozšířilo zejména během dynastie Ming (1368-1644) v Číně, kdy rovněž vznikla metoda kultivace na kmenech. Podle populární legendy před 5000 lety božstvo jménem Shennong obdařilo svět Shiitake a dalšími adaptogenními houbami. Spóry hub osídlily kmeny a spolu s houbami se zrodilo i dítě. A jak rostlo, zdědilo nakonec bohatství ležící v pěstování Shiitake.

Závěr

Shiitake je lahodná houba pro použití v kuchyni, tam její kouzlo ale zdaleka nekončí. Její vlastnosti souvisí s metabolickým syndromem, bakteriemi i dalšími oblastmi.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

https://hifasdaterra.com/en/medicinal-mushrooms/shiitake-lentinula-edodes/